Συνεργασία κυβέρνησης – περιφερειών για τα 5,6 δισ. του ΕΣΠΑ

Πανελλήνια συνάντηση διαμεσολαβητών
4 Σεπτεμβρίου 2019
Εκτός δημοσίου 9.000 συμβασιούχοι
5 Σεπτεμβρίου 2019

Συνεργασία κυβέρνησης – περιφερειών για τα 5,6 δισ. του ΕΣΠΑ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί με τους νέους Περιφερειάρχες της χώρας, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019, στο Μέγαρο Μαξίμου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Συντονισμένη συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης και περιφερειών για τη διαχείριση των 5,6 δισ. του ΕΣΠΑ, προώθηση από τις περιφέρειες των πολιτικών συνοχής καθώς και άμεσο ξεκαθάρισμα των ορίων αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικής διοίκησης, αποκεντρωμένων περιφερειών και της αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού είναι το τρίπτυχο που έθεσε για συζήτηση ο πρωθυπουργός ο Κ. Μητσοτάκης κατά τη σημερινή πρώτη συνάντησή του με τους νέους περιφερειάρχες της χώρας. Η συνάντηση θα επαναλαμβάνεται ανά δίμηνο και θα εξετάσει, όπως είπε, «ζητήματα τα οποία αφορούν την καλύτερη δυνατή συνεργασία μεταξύ της κεντρικής διοίκησης και των περιφερειών».
«Έχουμε, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, μαζί μας τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, θα έχουμε μαζί μας και τους γενικούς γραμματείς, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με την υλοποίηση του ΕΣΠΑ, για να δούμε με ποιο τρόπο μπορούμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες χρηματοδότησης που αφορούν τις περιφέρειες, καθώς τα ποσά τα οποία καλείστε να διαχειριστείτε είναι πάρα πολύ σημαντικά – 5,6 δις στο σύνολό τους. Είναι απολύτως κρίσιμο να μην έχουμε καθυστερήσεις στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ, αλλά και οι πολιτικές αυτές να είναι εναρμονισμένες με την κεντρική αναπτυξιακή πολιτική».
Το δεύτερο ζήτημα που έθεσε ο πρωθυπουργός αφορά τις πολιτικές γύρω από την κοινωνική συνοχή, «όπου οι περιφέρειες έχουν να παίξουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο».
«Τονίζω», είπε, την κοινωνική συνοχή, διότι το κεντρικό μήνυμα ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης είναι: Ανάπτυξη για όλους. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω. Και οι πολιτικές κοινωνικής συνοχής που δρομολογούνται από τις περιφέρειες είναι εξαιρετικά σημαντικές για να εξασφαλίσουμε ότι, καθώς η χώρα επιστρέφει σε μια τροχιά ευημερίας, όλοι οι Έλληνες πολίτες θα καρπωθούν αυτήν την ευημερία. Και, αν υπάρχει ανάγκη υποστήριξης των πιο αδύναμων συμπολιτών μας -που υπάρχει ανάγκη υποστήριξης- αυτοί θα καλυφθούν και θα υποστηριχθούν, όπως έχουμε ευθύνη στο πλαίσιο ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους, όπως εμείς το αντιλαμβανόμαστε».
Επίσης ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε το σχέδιο της κυβέρνησης «για ένα τολμηρό νομοσχέδιο το οποίο θα αφορά την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση. Έχουμε μιλήσει κατά καιρούς και στα θεσμικά σας όργανα -όταν ήμουν αρχηγός της Αντιπολίτευσης- για τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε μια τολμηρή θεσμική μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία, η οποία θα ξεκαθαρίζει τα όρια των αρμοδιοτήτων μεταξύ της κεντρικής διοίκησης, των αποκεντρωμένων περιφερειών, της περιφερειακής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού. Έχουμε, ήδη, κάνει -όπως γνωρίζετε- μια σειρά από παρεμβάσεις οι οποίες είχαν κατεπείγοντα χαρακτήρα και οι οποίες πιστεύω ότι διευκολύνουν περιφέρειες και δήμους να ασκήσουν τις αρμοδιότητές τους, λαμβάνοντας υπόψη και τα προβλήματα που προκύπτουν από την απλή αναλογική. Αλλά έχουμε δεσμευτεί ότι σύντομα θα φέρουμε ένα πολύ πιο τολμηρό νομοθέτημα το οποίο θα καθορίζει με πολύ μεγαλύτερη ευκρίνεια τα όρια των αρμοδιοτήτων, θα μειώνει τη γραφειοκρατία και θα σας επιτρέπει να εστιάσετε στον πυρήνα της δουλειάς σας και θα επιτρέψει και σε εμάς να μπορούμε να σχεδιάζουμε και να εφαρμόζουμε πολιτικές, γνωρίζοντας ο καθένας τι ακριβώς πρέπει να κάνει, ανάλογα με το επίπεδο αρμοδιότητας το οποίο μπορεί να κινηθεί».
Ο κεντρικός σύνδεσμος επικοινωνίας μεταξύ των περιφερειών και του Γραφείου Πρωθυπουργού είναι η Γραμματεία Συντονισμού της Κυβέρνησης, δια του υπουργού Επικρατείας και του υφυπουργού, του Άκη Σκέρτσου.
Οι περιφερειάρχες παρουσίασαν αναλυτικά τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ιεραρχώντας παράλληλα τις άμεσες προτεραιότητές τους σε κάθε περιοχή.
Στη σύσκεψη ήταν παρόντες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Α. Γεωργιάδης, ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Άκης Σκέρτσος, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θ. Κοντογεώργης, ο γενικός γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ Ν. Μαντζούφας και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *