Τέμπη: Ένταση στο περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας – Απέκρυψαν νέο εξώδικο συγγενών κατά Αγοραστού

Αισθητικό gentrification Χαρδαλιά στο Πεδίον του Άρεως
29 Μαρτίου 2024
Απάντηση της ΚΕΔΕ σε ανακοίνωση του ΥΠΕΝ σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων περί κινήτρων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού
29 Μαρτίου 2024
Show all

Τέμπη: Ένταση στο περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας – Απέκρυψαν νέο εξώδικο συγγενών κατά Αγοραστού

Τέμπη: Ένταση στο περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας – Απέκρυψαν νέο εξώδικο συγγενών κατά Αγοραστού

Ένταση σημειώθηκε πριν από λίγο στο περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας όταν αποκαλύφτηκε πως στις 19 Σεπτεμβρίου 2023 οι συγγενείς των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη είχαν αποστείλει εξώδικο κατά του κ. Αγοραστού, με το οποίο ζητούσαν ενημέρωση για το «μπάζωμα» του χώρου, λίγες ημέρες, μετά την τραγωδία στα Τέμπη, το οποίο όμως ποτέ δεν τέθηκε υπόψη του Σώματος, μέχρι χθες όποτε οι συγγενείς επανήλθαν αποστέλλοντας νέο αίτημα συζήτησης επικαλούμενοι το εξώδικο που είχαν αποστείλει.

Το εξώδικο προς τον περιφερειάρχη και το περιφερειακό συμβούλιο που δεν συζητήθηκε ποτέ περιλάμβανε τα εξής 12 ερωτήματα:

Ποιος αποφάσισε για την επέμβαση της Περιφέρειας στο χώρο ή με άλλα λόγια ποιος σας έδωσε την σχετική εντολή;
Λάβατε άδεια από τις Δικαστικές αρχές, πότε από ποιόν συγκεκριμένα και με ποιον τρόπο;
Πότε ξεκίνησε η επέμβαση σας στο χώρο και πότε ολοκληρώθηκε;
Πως ακριβώς εκδηλώθηκε η επέμβαση και σε ποιον χώρο μεταφέρατε πλήθος αποδεικτικών στοιχείων αλλά και ανθρώπινα κατάλοιπα που ανήκαν στους νεκρούς συγγενείς μας από το σημείο που έλαβε χώρα το συμβάν;
Ποια ακριβώς υπηρεσία της Περιφέρειας ή ιδιώτης ανέλαβε το συγκεκριμένο έργο και τι ακριβώς πράξατε. Ειδικότερα αφού μεταφέρατε σε άλλο σημείο για το οποίο πρέπει να μας ενημερώσετε που βρίσκεται, σύμφωνα με την αμέσως προηγούμενη ερώτηση, το σύνολο των ευρημάτων μαζί με το φυσικό έδαφος, ποιος σας πρότεινε να ρίξετε ποια ακριβώς υλικά στο χώρο και γιατί.
Συγκεκριμένα ο χώρος του εγκλήματος καλύφθηκε κάτω από χιλιάδες τόνους ανόργανων υλικών ( χαλίκια με υπολείμματα ασφάλτου και λευκό κονίαμα αγνώστου σύστασης ) ποιος σας είπε να εφαρμόσετε τον παραπάνω συνδυασμό και γιατί;
Tα οχήματα ή μηχανήματα έργου που μετείχαν σε ποιον ανήκαν και ποιοι οι αριθμοί κυκλοφορίας ή άλλα προσδιοριστικά στοιχεία της ταυτότητας τους-,
Ποια η δαπάνη για τα παραπάνω και ποιος την κάλυψε;
Δεν γνωρίζατε ότι πρόκειται για χώρο εγκλήματος που μόνο οι δικαστικές αρχές και συγκεκριμένα ανακριτικές και προανακριτικές αρχές είχαν νόμιμη πρόσβαση ;
Δεν γνωρίζατε ότι οι έρευνες για την συγκέντρωση στοιχείων συνεχίζονταν και υπήρχαν ακόμη αγνοούμενοι;
Έχετε βιντεοσκοπήσει την όλη διαδικασία της επέμβασης στο χώρο;
Με ποιο δικαίωμα θεωρείτε ότι διαχειριστήκατε με τόσο απάνθρωπο και ατιμωτικό τρόπο ότι απέμεινε από τους συγγενείς μας και με ποια εξουσία που σας δίδει ποιος ακριβώς κανόνας δικαίου προκαθορίσατε τον τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε να διαμορφωθεί o χώρος που άφησαν την τελευταία τους πνοή;
Για αρχή το λόγο πήρε ο γονέας επιβάτη του μοιραίου τρένου και δικηγόρος Γιώργος Ηλιόπουλος. «Είχε σταλεί ένα εξώδικο στο οποίο ο κ. Αγοραστός απάντησε εν μέρη. Ψεύδεται απόλυτα, γι’ αυτό κινήθηκε ποινική δίωξη εναντίον του για παράβαση καθήκοντος. Πώς ανέχεστε έναν άνθρωπο που εμπλέκεται, τουλάχιστον εμένα με εκπλήσσει» σημείωσε, κάνοντας την περιφερειακό σύμβουλο κα Τάνια Δόκου από την παράταξη «Συμμαχία υπέρ των Πολιτών» να παρέμβει ζητώντας από την πρόεδρο κα Χρυσα Τσαγανού να προστατευθεί το μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου. «Έχει το τεκμήριο της αθωότητας και δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται τέτοιοι χαρακτηρισμοί» είπε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας ο κ. Ηλιόπουλος συμπλήρωσε «δε μπορεί η τοπική αυτοδιοίκηση να ανέχεται την εμπλοκή της. Στη δικαιολόγηση των δαπανών εμπλέκεται και η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας αλλά και η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Λάρισας. Σε αυτές τις αποφάσεις αναφέρονται σε δήθεν αναγκαίες διανοίξεις, περιγράφεις, απεγκλωβισμό ατόμων, σε καμία περίπτωση όμως δεν αναφέρονται σε κονδύλια και σχετικές αποφάσεις για τη μεταφορά συντριμμιών οπουδήποτε. Επειδή υλοποιήθηκε σχέδιο που αφορούσε τη διαχείριση επικίνδυνων χημικών ουσιών ως εμπορευμάτων και η όλη διερεύνηση αφορά την υγεία ανθρώπων που τραυματίστηκαν είναι αναγκαία η ενημέρωση.

Γιατί έγινε αυτή η διαχείριση; Πώς μπορούμε να αποκαλύψουμε τι είδους χημικές ουσίες διέρρευσαν στο χώρο;

Αυτό προϋποθέτει η δημοκρατία. Επειδή ήταν κι ο γιος μου στο τρίτο βαγόνι, δεν επιτρέπω σε κανένα κύριο ή ανδρείκελο να παίζει με τη ζωή και την υγεία του. Κάντε κάθε δυνατή ενέργεια αυτό το εξώδικο να απαντηθεί.

Επειδή πιστεύω και στην εντιμότητα και στην ευθιξία, με αγωνία σας απευθύνω την παραίνεση να αποκαλυφθεί η αλήθεια».

Από πλευράς του ο σύζυγος θύματος και μέρος του Συλλόγου κ. Χρήστος Κωνσταντινίδης επεσήμανε «από τον Αύγουστο έχουμε καταθέσει την πρώτη εξώδικη δήλωση στον κ. Αγοραστό. Μετά από 10 ημέρες πήραμε την απάντησή του πως επικαλέστηκε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας και τις παρουσίες ανώτερου κλιμακίου και ήταν συναρωγός στην υπόθεση του μπαζώματος.

Στις 11 Σεπτεμβρίου καταθέσαμε δεύτερο εξώδικο και παρόλα αυτά δεν πήραμε απάντηση. Ενώ είχε γίνει επίδοση του εξωδίκου, δεν βρέθηκε πουθενά. Οπότε το θέσαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο για να δούμε τι ακριβώς συνέβη.

Περιμένουμε να δοθούν απαντήσεις δηλαδή από ποιον πήρε εντολές ο κ. Αγοραστός, για ποιο λόγο έγινε το συγκεκριμένο μπάζωμα και χωρίς την παρουσία δικαστικών αρχών, πού μεταφέρθηκαν τα βαγόνια, αλλά και πολλές απαντήσεις σχετικά με το δυστύχημα»

«Είναι επώδυνο να μας κατηγορούν. Να προβείτε σε ενέργειες για να προχωρήσουμε με στοιχεία. Θα μπορούσε να είναι μέσα στο τρένο το παιδί ή ο γονιός οποιουδήποτε» είπε η επιζήσασα του δεύτερου επιβατικού βαγονιού κα Ευδοκία Τσαγκλή.

Παρέμβαση Ευδοκίας Τσαγκλή στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τα Τέμπη
«Ως παράταξη συμπάσχουμε και συμμεριζόμαστε τον πόνο. Σε κάθε περίπτωση αναζητούμε κι εμείς την αλήθεια. Έχει επιληφθεί η Δικαιοσύνη» είπε η κα Δόκου, με τον κ. Αγοραστό να εκφράζει το βαθύ σεβασμό και τη λύπη του και να ξεκαθαρίζει πως «αυτό που θέλουμε είναι να λάμψει η αλήθεια. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είχε υποστηρικτικό ρόλο».

Τέλος, η πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κα Χρύσα Τσαγανού αναφέρθηκε στην «αμέριστη συμπαράσταση όλων» στους συγγενείς θυμάτων της τραγωδίας, λέγοντας ωστόσο πως «είμαστε ως όργανο αναρμόδιοι».