Τα αποτελέσματα του έργου «ΓΕΩΔΟΡΥ» για την αντιμετώπιση κατολισθητικών φαινομένων σε Μέτσοβο και Ζωτικό Δωδώνης

Δήμος Μοσχάτου – Ταύρου: Τοποθετήθηκαν 10 «κόκκινοι» κάδοι ανακύκλωσης ρούχων και παπουτσιών
29 Οκτωβρίου 2020
ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας: Αποζημίωση των υπαλλήλων δημοτικών δομών που αναστέλλουν τη λειτουργία τους λόγω πανδημίας
29 Οκτωβρίου 2020
Show all

Τα αποτελέσματα του έργου «ΓΕΩΔΟΡΥ» για την αντιμετώπιση κατολισθητικών φαινομένων σε Μέτσοβο και Ζωτικό Δωδώνης

Διαδικτυακή ημερίδα για τη δημοσιοποίηση και προβολή των αποτελεσμάτων του έργου «ΓΕΩΔΟΡΥ: Ανάπτυξη συστήματος καταγραφής, παρακολούθησης, αντιμετώπισης κινδύνων από κατολισθητικά φαινόμενα με την εφαρμογή σύγχρονων ΓΕΩτεχνικών και ΔΟΡΥφορικών Μεθοδολογιών», πραγματοποιείται σήμερα.

Η ημερίδα διοργανώνεται από το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και το εργαστήριο Τεχνικής Γεωλογίας.

Το έργο «ΓΕΩΔΟΡΥ» ξεκίνησε στις 01/09/2017 και αφορά στην ανάπτυξη ενός μόνιμου συστήματος παρακολούθησης για περιοχές που παρουσιάζουν προβλήματα κατολισθήσεων με τη χρήση των πλέον σύγχρονων δορυφορικών και γεωτεχνικών μεθόδων. Η χρηματοδότηση γίνεται από το Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020 της Περιφέρειας Ηπείρου, με φορέα υλοποίησης τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του πανεπιστημίου Πατρών και φορέα εκτέλεσης το Εργαστήριο Τεχνικής Γεωλογίας.

Σκοπός του έργου είναι:

• Η προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος από γεωκινδύνους.

• Η ανάπτυξη ενός βιώσιμου συστήματος παρακολούθησης των κατολισθήσεων με δυνατότητα επέκτασης και μετά τη λήξη του έργου.

• Η εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες και τις δυνατότητες που παρέχουν για την αποτελεσματική προστασία από κινδύνους λόγω κατολισθήσεων.

• Η ενδυνάμωση των τοπικών φορέων στην άμεση αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, χωρίς την παρέμβαση της κεντρικής διοίκησης.

• Η εκπαίδευση και ενεργός συμμετοχή των στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Η ανάπτυξη του συστήματος γίνεται σε δύο επιλεγμένες περιοχές – θέσεις και συγκεκριμένα στο Μέτσοβο (συνοικισμοί Αγ. Χαράλαμπου και Αγ. Δημητρίου) καθώς επίσης και στο Ζωτικό Δωδώνης. Με το σύστημα αυτό θα επιτυγχάνεται προώθηση της επεξεργασμένης πληροφορίας (εδαφικές μετακινήσεις) προς τους αρμόδιους φορείς της περιφέρειας Ηπείρου σε πραγματικό χρόνο (real time), μέσω Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών (Γ.Σ.Π.) και διαδικτυακών υπηρεσιών (WebGIS), με τελικό στόχο την έγκαιρη προειδοποίηση (early warning), τη λήψη μέτρων, την προστασία και αντιμετώπιση των κινδύνων από κατολισθητικά φαινόμενα.

Με τον τρόπο αυτό θα αναπτυχθεί ένα βιώσιμο σύστημα παρακολούθησης των εδαφικών μετακινήσεων για τις συγκεκριμένες θέσεις, με τη δυνατότητα εύκολης συντήρησης, συνέχισης και επέκτασής του και μετά τη λήξη του έργου.

Επιπρόσθετα, θα επέλθει ενδυνάμωση των τοπικών φορέων και ενεργός συμμετοχή των στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση τέτοιου είδους φυσικών καταστροφών που η συχνότητά τους είναι αυξανόμενη λόγω των επερχόμενων κλιματικών αλλαγών.

Τέλος, η χωρο – χρονική σύνθεση από επεξεργασία και καταγραφή γεγονότων κατολισθήσεων και των επιμέρους χαρακτηριστικών τους σε Γεωβάση Χωρικών Δεδομένων για την ευρύτερη περιοχή, θα επιτρέψει τη σύνταξη προκαταρκτικού χάρτη «επιδεκτικότητας» των κατολισθήσεων σε κλίμακα περιφερειακού σχεδιασμού.