Ανακοίνωση σχετικά με το σχέδιο ΠΔ του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για ναυαγοσωστική κάλυψη από τους δήμους εξέδωσε η ΚΕΔΕ αναφέροντας ότι σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που εισάγονται με το σχέδιο του ΠΔ για την ναυαγοσωστική κάλυψη από τους δήμους των πολυσύχναστων παραλιών, όπως τονίστηκε από τα μέλη του Δ.Σ. που εισηγήθηκαν, Φ. Αναστασιάδη, Δήμαρχο Παγγαίου και Κ. Κουκά, Δήμαρχο Μυκόνου, με τις τροποποιήσεις που γίνονται στο ισχύον ΠΔ 31/2018 ανεβαίνει το κόστος για τους δήμους κατά 85%. Συγκεκριμένα από τα 10 εκ. ευρώ οι δαπάνες εκτοξεύονται στα 19,5 εκ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν οι δήμοι να αναλάβουν ένα τέτοιο κόστος, καθώς τα έσοδα που εισπράττουν είναι ελάχιστα σε σχέση με αυτά που καλούνται να δαπανήσουν για τη ναυαγοσωστική κάλυψη και για τις υπηρεσίες καθαριότητας και ευπρεπισμού.
Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ αποφάσισε, ομόφωνα, να ζητήσει συνάντηση με τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών και Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προκειμένου να ξεκαθαριστεί το «ποιος εισπράττει & ποιος πληρώνει» ώστε να βρεθεί τρόπος κάλυψης αυτών των δαπανών από τους δήμους, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία ανά Δήμο.
Ο Δήμαρχος Παγγείου κ. Αναστασιάδης στην εισήγησή του στην συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ, ανέφερε ότι το ΠΔ θα τινάξει τους προϋπολογισμούς των δήμων στον αέρα επιπλέον της επιβάρυνσης που έχει επιφέρει το ΠΔ του 2018 αναφέροντας χαρακτηριστικά για το δήμο Παγγαίου που καλύπτει 65 χιλιόμετρα παραλία εισπράττει 98.000 ευρώ για τις υπηρεσίες ενώ η επιβάρυνση για την ναυαγοσωστική κάλυψη ανέρχεται στα 333.000 ευρώ. Ζήτησε λοιπόν όχι μόνο να μην προχωρήσει το ΠΔ αλλά να αναθεωρηθεί και το προηγούμενο και η ΕΤΑΔ να αναλάβει το κόστος.
Ο Δήμαρχος Μυκόνου από την μεριά του ενημέρωσε ότι υπήρξε τεχνική συνάντηση στο Υπ. Ναυτιλίας με την Λιμενική Αστυνομία η οποία επεξεργάζεται το ΠΔ για την αναμόρφωση του πλαισίου των ναυαγοσωστικών σχολών στο οποίο εμπίπτουν και οι υποχρεώσεις των δήμων να παρέχουν ναυαγοσωστική κάλυψη για τις πολυσύχναστες παραλίες με επισκεψιμότητα άνω των 300 λουομένων/1000 μέτρα την ημέρα.
Οπως εξήγησε ο κ. Κουκάς, οι παραλίες παραχωρούνται στους δήμους προς εκμετάλλευσης από το κράτος, όμως όταν η δημοπρασία γίνει μέχρι τέλος Μαΐου τότε ο Δήμος εισπράττει το 70% και η Κτηματική Υπηρεσία το 30%, όταν γίνει μετά τον Μάιο, τότε το ποσοστό διαμορφώνεται σε 50% – 50%. Το ποσοστό όμως του Δήμου φορολογείται και με 29%. Επίσης και τα επιβαλλόμενα πρόστιμα πάνε εξολοκλήρου στο κράτος. Ο Δήμος όμως επωμίζεται εξολοκλήρου το κόστος καθαριότητας και ναυαγοσωστικής κάλυψης. Με τις προδιαγραφές που δίνονται τα τελευταία χρόνια το κόστος ανέβηκε ήδη κατά 85%. Ο κ. Κουκάς έφερε παράδειγμα την Μύκονο που όπως είπε πετυχαίνει και τις μεγαλύτερες τιμές παραχώρησης και όπου το κόστος από 240.000 ανέβηκε στις 420.000. Με το νέο ΠΔ υπολογίζεται επιπλέον 65%. Αν όπως είπε ο κ. Κουκάς η Μύκονος μπαίνει μέσα, φανταστείτε τι γίνεται σε άλλους πολύ φτωχότερους δήμους.
Ετσι ο κ. Κουκάς πρότεινε να μπει από την αρχή η συζήτηση στο τραπέζι με τα Υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομικών και Ναυτιλίας και να συζητηθούν δύο ενδεχόμενα. Είτε η Κτηματική Υπηρεσία να πάρει το 100% και να αναλάβει εξολοκλήρου την ναυαγοσωστική κάλυψη, είτε να πάρουν οι δήμοι το 100% και τότε να ξεκινήσει η διαπραγμάτευσης των άρθρων του Π.Δ.