“Όχι” στις ανεμογεννήτριες από την κεντρική Πλατεία Καλυβίων»

Ληξιπρόθεσμες οφειλές ΟΤΑ: 92 εκ. σε 84 δήμους και νομοθετική ρύθμιση για μη επανάληψη του φαινομένου
29 Ιουνίου 2020
Προσβάσιμες και φιλικές προς τα ΑμεΑ οι παραλίες του Δήμου Ναυπλιέων
29 Ιουνίου 2020
Show all

“Όχι” στις ανεμογεννήτριες από την κεντρική Πλατεία Καλυβίων»

Πάνδημο «ΟΧΙ» στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Πανί, είναι το μήνυμα που έστειλαν δημότες και δημοτική αρχή στη χτεσινή ενημερωτική συζήτηση, από την κεντρική Πλατεία Καλυβίων.

Ο Δήμαρχος Πέτρος Φιλίππου άνοιξε τη συζήτηση τονίζοντας ότι οι ομόφωνες αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων Σαρωνικού και Λαυρεωτικής, καθώς και οι κινητοποιήσεις των πολιτών είναι οι πιο δυναμικοί λόγοι που θα αποτρέψουν τελικά το περιβαλλοντικό έγκλημα που επιχειρείται στο σημαντικότερο πνεύμονα της Ανατολικής Αττικής.

Ακολούθησαν οι επιστημονικές τεκμηριώσεις από τον Απόστολο Ευθυμιάδη, Δρ Μηχανολόγο Μηχανικό και την Αρχονοντούλα Βασιλαρά, Δρ Αρχιτέκτονα Μηχανικό, σχετικά με τις καταστροφικές συνέπειες του έργου αυτού. Οι εξειδικευμένοι επιστήμονες ανέλυσαν με τον πλέον έγκυρο τρόπο τις περιβαλλοντικές και αισθητικές συνέπειες στην ακεραιότητα του βουνού, στη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, στο μικροκλίμα, αλλά και τις προβλεπόμενες δυσάρεστες συνέπειες στις αξίες γης για τους Δήμους Σαρωνικού και Λαυρεωτικής.

Παράλληλα τόνισαν ότι η φέρουσα ικανότητα και των δύο Δήμων είναι υπερκορεσμένη, αφού ειδικότερα ο Δήμος Λαυρεωτικής έχει το μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο της χώρας, ενώ είναι ήδη τεράστια η περιβαλλοντική επιβάρυνση από την ύπαρξη εκατοντάδων πυλώνων μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος υπερυψηλής τάσης που διασχίζουν τον ορεινό όγκο του Πάνειου όρους.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθηναν ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, ενισχύοντας την κοινή αδιαπραγμάτευτη γραμμή για τη διάσωση του βουνού, ενώ τη στήριξή τους εξέφρασαν με παρεμβάσεις τους ο Πάνος Σκουρολιάκος, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και ο Κώστας Τουλγαρίδης, περιφερειακός σύμβουλος.

Ο πρόεδρος της Διαδημοτικής Επιτροπής Δημήτρης Παπαχρήστου ενημέρωσε για τα επόμενα βήματα δράσης και παρεμβάσεων. Την επόμενη Κυριακή η ίδια εκδήλωση ενημέρωσης θα πραγματοποιηθεί και στην Κερατέα.

Ο Δήμαρχος Πέτρος Φιλίππου δήλωσε σχετικά: ”Σήμερα επιβεβαιώσαμε με τον πλέον σαφή τρόπο όλοι μας, δημότες, δημοτική αρχή και έγκυροι επιστήμονες τη θέση μας για το Πάνειο όρος. Αύριο Τρίτη 30/6 αναλαμβάνω πρωτοβουλία για να διοργανωθεί μια ευρεία τηλεδιάσκεψη με άλλους 16 δημάρχους από όλη την χώρα που αντιμετωπίζουν εντός των διοικητικών τους ορίων παρόμοια προβλήματα με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Σκοπεύουμε να συγκροτήσουμε ένα δίκτυο δημάρχων, ώστε να δυναμώσουμε τη φωνή μας, να συντονίσουμε τον αγώνα μας, να συνδέσουμε τους συμπολίτες μας και να αποκτήσουμε ενιαία και δυναμική νομική εκπροσώπηση”.