Έφυγε από τη ζωή ο Θοδωρής Ψαλιδόπουλος, εν ενεργεία δημοτικός σύμβουλος Καλλιθέας και δημοσιογράφος, σε ηλικία 58 ετών.
Ο Θοδωρής Ψαλιδόπουλος υπηρέτησε την Αυτοδιοίκηση από το 1984 μέχρι σήμερα, όντας επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας». Εργαζόταν «Φωνή της Ελλάδας», το παγκόσμιο ραδιόφωνο της ΕΡΤ.
Στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλλιθέας που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022 προκειμένου να αποδώσει τιμή στον εκλιπόντα, ο δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και την προσφορά του Θοδωρή Ψαλιδόπουλου στην Αυτοδιοίκηση, τη δημοσιογραφία και στην πολιτική για να καταλήξει: «Δυστυχώς, η Καλλιθέα χάνει ένα άξιο τέκνο της και εμείς χάνουμε έναν άξιο φίλο, έναν άξιο άνθρωπο».
Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε μεταξύ των άλλων:
Να κηρυχθεί πένθος στο δήμο Καλλιθέας την Δευτέρα 26/9/2022, ημέρα τέλεσης της εξόδιου ακολουθίας η εξόδιος ακολουθία, σε έκφραση τιμής και οδύνης για την απώλεια του.
Την ονοματοδοσία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλλιθέας σε «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΘΟΔΩΡΗΣ ΨΑΛΙΔΟΠΟΥΛΟΣ».
Να απονεμηθεί στους οικείους του το χρυσό μετάλλιο της πόλης.
Η κηδεία του εκλιπόντος να τελεστεί δημοτική δαπάνη.
Ο Θοδωρής Ψαλιδόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964, σε οικογένεια με μικρασιατική καταγωγή. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Εργαζόταν μέχρι και το 2022 ως δημοσιογράφος στη «Φωνή της Ελλάδας» και συνεργαζόταν με το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.
Ο Θ. Ψαλιδόπουλος υπήρξε μέλος του ΚΚΕ. Από το έτος 1992 ήταν μέλος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, δραστηριοποιούμενος στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής. Το 1993 ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΝ στη Β΄ Περιφέρεια Αθηνών. Από το 2006 ήταν ανένταχτος στο χώρο της Αριστεράς, παρακολουθώντας συστηματικά κινήσεις και πρωτοβουλίες για τη συνεργασία μεταξύ των δυνάμεων της Αριστεράς, της Κεντροαριστεράς και του ριζοσπαστικού Κέντρου. Από το 2019 έπαιξε ενεργό ρόλο στη δημιουργία και ανάπτυξη της Προοδευτικής Συμμαχίας με στόχο την συσπείρωση του προοδευτικού αριστερού χώρου και ήταν ενεργό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.
Γιός του πρώην Δημάρχου Γιώργου Ψαλιδόπουλου, γνώρισε από κοντά και από τα νεανικά του χρόνια την πορεία του Δήμου Καλλιθέας. Το 1984 εξελέγη Πρόεδρος Συνοικιακού Συμβουλίου στην περιοχή Χαροκόπου – Λόφου Σικελίας, κατά την πρώτη εφαρμογή του θεσμού. Δημοτικός Σύμβουλος εκλέχθηκε στις δημοτικές εκλογές του 1998, του 2002, του 2006 και του 2010 με το συνδυασμό «Συνεργασία για την Καλλιθέα». Αντιδήμαρχος Καλλιθέας (1999 – 2002 και 2004 – 2014), διετέλεσε κατά περιόδους αρμόδιος για τις διευθύνσεις Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολιτισμού, Παιδείας & Νέας Γενιάς, του Τμήματος Προγραμματισμού & Σχεδιασμού, των Γραφείων Διαφάνειας & Διοικητικής Βοήθειας και Επικοινωνίας, Δημοσίων & Διεθνών Σχέσεων, καθώς και Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης.
Στις δημοτικές εκλογές του 2014 και στις δημοτικές εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος δήμαρχος Καλλιθέας, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Η Καλλιθέα Μπροστά» και “Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας”, αντίστοιχα. Στις δύο αυτές εκλογικές αναμετρήσεις επανεξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος.
Έχει διατελέσει μέλος των Επιτροπών Διεθνών Σχέσεων και Πολιτισμού της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Αττικής και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.
Κατά τη διάρκεια των σπουδών του εργάστηκε στον τέως Ελληνοσοβιετικό Σύνδεσμο, του οποίου υπήρξε μέλος του Γενικού Συμβουλίου και συντονιστής της Επιτροπής Νεολαίας και του Γραφείου Τύπου.
Το 1996, διετέλεσε αναπληρωτής – βοηθός του Ειδικού Διαμεσολαβητή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Μόσταρ της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης πρέσβη ε.τ. κ. Κώστα Ζέπου.
Ο Θ. Ψαλιδόπουλος υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Ελληνορωσικού Συνδέσμου (2000), του οποίου έχει διατελέσει Ειδικός και Γενικός Γραμματέας κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ευάγγελου Γιαννόπουλου, του Γεράσιμου Αρσένη και του πρέσβη ε.τ. κ. Κυριάκου Ροδουσάκη.
Από το έτος 2015 ήταν Πρόεδρος του Ελληνορωσικού Συνδέσμου.
Έχει τιμηθεί με το Μετάλλιο των Διεθνών Σχέσεων του Δήμου της Μόσχας (2005) για τη συμβολή του στην εγκατάσταση στην Καλλιθέα του Μνημείου των Σοβιετικών Μαχητών Πεσόντων για την Ελευθερία και την Ανεξαρτησία της Ελλάδας (1941 – 1944), όπως και (δις) με το Μετάλλιο της Φιλίας του Κέντρου Διεθνών Πολιτιστικών και Μορφωτικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τη γενικότερη συμβολή του στην προαγωγή των ελληνορωσικών σχέσεων.
Συγγραφέας του βιβλίου «Καλλιθέα, Σελίδες Ιστορίας και Πολιτικής» (1997), ενώ το 2002 εκδόθηκε η συλλογή κειμένων του υπό τον τίτλο «Κείμενα για την πόλη και τον πολιτισμό».
Σε δική του μετάφραση από τη ρωσική γλώσσα, κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα από τις εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα» τα απομνημονεύματα του Γκεόργκι Σαχναζάρωφ, συνεργάτη του Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, «Το τίμημα της Ελευθερίας», καθώς και η συλλογή ντοκουμέντων της ΚΟΜΙΝΤΕΡΝ για τα Βαλκάνια, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου (έκδοση της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών), αμφότερα σε επιμέλεια του Γρηγόρη Φαράκου.
Υπό επεξεργασία βρισκόταν η μελέτη του «Οι δήμοι στην κρίση», με αντικείμενο την κατάσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης (2010 – 2019) την οποία δεν πρόλαβε να εκδόσει.
Μιλούσε αγγλικά, ρωσικά και γαλλικά.
Παντρεμένος με τη δικηγόρο Χριστιάννα Αντιπάτη και πατέρας του Γιώργου.