Το γνωστό “παλιό πέτρινο” Δημοτικό Πολίχνης ή “Κοινόν σχολείον Καράισιν”, που φιλοξενεί το 1ο Γυμνάσιο Πολίχνης, αναβαθμίστηκε και μετατράπηκε σε σύγχρονο, ενεργειακά αυτόνομο εκπαιδευτικό κτίριο, στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου έργου «Ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών κτιρίων», που υλοποιεί το Τμήμα Σχολικής Στέγης της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Παύλου Μελά.
Το ιστορικό διώροφο ψηλοτάβανο σχολείο της Πολίχνης, χτίστηκε το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1920, με πέτρες από το λατομείο της Κρύας Βρύσης όπως και ο ναός του Αγίου Παντελεήμονα και προσωπική εργασία ντόπιων μαστόρων και άλλων κατοίκων. Θεμελιώθηκε το 1927 και εγκαινιάστηκε το Πάσχα του 1930 από τον Πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Υπουργό Παιδείας Γεώργιο Παπανδρέου!
Το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης σχολικών κτιρίων, προϋπολογισμού 1.022.000 ευρώ, του οποίου η Σύμβαση υπεγράφη στις 02.03.2021, εντάχθηκε με την υπ’ αριθμόν πρωτ. 406/24.01.2019 και με Κωδικό ΟΠΣ 5030084 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020».
Αφορά σε επτά συνολικά σχολικά κτίρια και συγκεκριμένα:
1ο Γυμνάσιο Πολίχνης (πέτρινο),
Συγκρότημα 16ο Δημοτικό Σχολείο – 12ο Νηπιαγωγείο – 16ο Νηπιαγωγείο Σταυρούπολης,
6ο Δημοτικό Σχολείο Σταυρούπολης,
9ο Δημοτικό Σχολείο Σταυρούπολης,
1 Δημοτικό Σχολείο (πέτρινο) Σταυρούπολης,
Συγκρότημα 1ο Δημοτικό σχολείο (νέο) – 1ο Νηπιαγωγείο – 19ο Νηπιαγωγείο Σταυρούπολης,
3ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης.
Οι εργασίες της αναβάθμισης είναι επιδοτούμενες σε ποσοστό 100% ενώ τα αναβαθμισμένα πλέον κατά ΚΕΝΑΚ σχολικά κτίρια, θα διαθέτουν υψηλή ενεργειακή κλάση, με μερικά εξ’ αυτών να βρεθούν μετά τις επεμβάσεις ακόμα και στην Α+ ενεργειακή κλάση. Αυτό συνεπάγεται ένα τεράστιο οικονομικό και περιβαλλοντικό όφελος για το Δήμο Παύλου Μελά, αφού σύμφωνα με τον ΚΕΝΑΚ, τα λειτουργικά έξοδα των σχολικών κτιρίων θα περιοριστούν ακόμα και στο 33%!
Στο πέτρινο κτίριο του 1ου Γυμνασίου Πολίχνης περιλαμβάνονται παρεμβάσεις αντικατάστασης των πεπαλαιωμένων κουφωμάτων με νέα κουφώματα 4 εποχών, προμήθεια φωτοβολταϊκών συστημάτων υψηλής ποιότητας και εγκατάσταση σύνθετου συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης (θερμοπρόσοψη) και θερμομόνωσης οροφής. Επίσης έχουν αντικατασταθεί όλες οι υδρορροές του κτιρίου, έχει τοποθετηθεί αλεξικέραυνο και έχει αποκατασταθεί το τοιχίο της σκάλας. Αναμένεται η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών και η σύνδεσή τους στο δίκτυο net-metering (ενεργειακός συμψηφισμός) του ΔΕΔΔΗΕ.
Την ικανοποίησή του για τις παρεμβάσεις στο συγκεκριμένο πέτρινο διδακτήριο που αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο τη τοπικής ιστορίας εξέφρασε ο δήμαρχος Δ. Δεμουρτζίδης, ο οποίος εξήρε τη διαρκή προσπάθεια του υπηρεσιακού μηχανισμού για την αναβάθμιση των σχολικών κτηρίων: «Γνωρίζουμε τις ελλείψεις και τα προβλήματα των σχολικών υποδομών και προσπαθούμε με πράξεις ουσίας, σε συνεργασία με τις διευθύνσεις των σχολείων και τους γονείς, να λύνουμε τις εκκρεμότητες της δημόσιας εκπαίδευσης, να προγραμματίζουμε νέα ‘’πράσινα’’ σχολεία εκ θεμελίων μειώνοντας το οικολογικό αποτύπωμα και την κατανάλωση φυσικών πόρων. Ως τοπική αυτοδιοίκηση, συνεχίζουμε με γνώσεις και ευαισθησία, τον αγώνα για βελτίωση της ποιότητας της καθημερινής εκπαίδευσης , στα σχολικά κτίρια του δήμου Παύλου Μελά.»