Απόλυτη επιβεβαίωση του Πράσινου Κινήματος από τον Κάρστεν Ράσμουσεν για την Ανακύκλωση

Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου: Αυτή είναι η νέα περιφερειακή επιτροπή
3 Ιανουαρίου 2024
Σύσκεψη στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου για την προώθηση των τοπικών προϊόντων
4 Ιανουαρίου 2024
Show all

Απόλυτη επιβεβαίωση του Πράσινου Κινήματος από τον Κάρστεν Ράσμουσεν για την Ανακύκλωση

Απόλυτη επιβεβαίωση του Πράσινου Κινήματος από τον Κάρστεν Ράσμουσεν για την Ανακύκλωση

– Κάποια στιγμή στην Ελλάδα η διαπλοκή με τα σκουπίδια πρέπει να τελειώσει για το καλό της κοινωνίας. Μοναδική ολοκληρωμένη πρόταση αυτή του Πράσινου Κινήματος

Ως απόλυτη επιβεβαίωση του Πράσινου Κινήματος εκλαμβάνονται τα όσα ανέφερε ο επικεφαλής του Τμήματος Ελλάδας – Κύπρου της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Carsten Rasmussen, στην 15η Πανελλήνια Σύνοδο ΦΟΔΣΑ (Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων), στην Καλαμάτα.

Ο κ. Ράσμουσεν τόνισε ότι η Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα συναρμόδια Υπουργεία έχουν μείνει πολύ πίσω στις πολιτικές της ανακύκλωσης – επανάκτησης – επαναχρησιμοποίησης. Επισήμανε δε ότι η ΕΕ δεν θα χρηματοδοτήσει κανένα έργο που δεν θα εμπεριέχει και δεν θα προβλέπει τη διαδικασία της ανακύκλωσης.

Στην ομιλία του επίσης υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αλλάξει το πλάνο της χώρας μας αν θέλουμε να πετύχουμε τους στόχους που έχουν τεθεί από την ΕΕ και άλλες χώρες έχουν πετύχει.

Ο κ. Ράσμουσεν ουσιαστικά αποδόμησε το success story των Δήθεν Αριστερών της προηγούμενης κυβέρνησης και των Δήθεν Άριστων της τωρινής και ταυτόχρονα επιβεβαίωσε πλήρως τις προτάσεις που έχει καταθέσει το Πράσινο Κίνημα.

Από την αναλυτική ομιλία του επικεφαλής του Τμήματος Ελλάδας – Κύπρου της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταλαβαίνει κανείς ότι μόνο το Πράσινο Κίνημα έχει καταθέσει ολοκληρωμένο και τεχνοκρατικά δομημένο σχέδιο για την ανακύκλωση – επανάκτηση – επαναχρησιμοποίηση το οποίο να ταιριάζει και με τους όρους και τα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ.

Κάποια στιγμή στην Ελλάδα και η Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα συναρμόδια Υπουργεία οφείλουν να καταλάβουν ότι η διαπλοκή με τα σκουπίδια πρέπει να τελειώσει για το καλό της κοινωνίας.

Γιατί η Κλιματική Κρίση από την Κλιματική Αλλαγή είναι εδώ και δεν fake news.

Για του λόγου το αληθές σας παραθέτουμε μεταφρασμένη την ομιλία του κ. Ράσμουσεν που επιβεβαιώνει απόλυτα το Πράσινο Κίνημα.

Την μετάφραση επιμελήθηκε ο ειδικός σύμβουλος περιβάλλοντος, Οικονομολόγος και Στατιστικός Msc, κ. Θεόδωρος Βώρος και η εισήγηση υπάρχει αναρτημένη και στα αγγλικά στην ιστοσελίδα του δικτύου ΦΟΔΣΑ www.diktiofodsa.gr.

Η εισήγηση του DG REGGIO Carsten Rasmussen Προϊστάμενος Τμήματος Ελλάδας και Κύπρου της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

“Καλημέρα Καλαμάτα, λυπούμαστε πολύ που δεν μπορούμε να είμαστε μαζί σας σήμερα, αλλά θα θέλαμε να σας στείλουμε ένα μικρό χαιρετισμό από τις Βρυξέλλες, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συγχαίροντάς σας για μια ακόμη εξαιρετική εκδήλωση που φέρνει κοντά τους ΦΟΔΣΑ και τους δήμους, για να μιλήσουμε για ένα από τα αγαπημένα μας θέματα που είναι η διαχείριση των αποβλήτων στην Ελλάδα. Θα ήθελα επίσης να καλωσορίσω όλους τους νέους εκπροσώπους των δήμων. Ναι, οι νέοι δήμαρχοι, είτε είναι νέοι παλιοί δήμαρχοι είτε είναι πραγματικά νέοι δήμαρχοι που μόλις εξελέγησαν, είστε πολύ σημαντικοί εταίροι για εμάς καθώς είστε εκείνοι που θα μας βοηθήσουν όλους να θέσουμε σε εφαρμογή ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρισης αποβλήτων στην Ελλάδα.

Πρέπει να επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας, διότι δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα. Πολύ σύντομα, νέοι στόχοι θα ισχύσουν για τη διαχείριση των αποβλήτων, στην πραγματικότητα ήδη από το 2025, όπου θα πρέπει να ανακυκλώνουμε ένα σημαντικό μέρος των αποβλήτων μας. Αυτήν τη στιγμή απέχουμε περισσότερο από 25% από αυτούς τους στόχους. Και κατά συνέπεια έχει σημασία να δημιουργήσουμε τώρα έναν αγωγό επενδύσεων ικανό να μας βοηθήσει να καλύψουμε το κενό μεταξύ του τι απαιτεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία και του τι πραγματικά συμβαίνει στο πεδίο.

Την τελευταία φορά που είχα την ευκαιρία να σας μιλήσω ήταν στην Αλεξανδρούπολη, κατά το τελευταίο σας επιτυχημένο συνέδριο, όπου είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τα οράματά μας για το μέλλον, καθώς και να κάνουμε απολογισμό του τι έχει συμβεί μέχρι στιγμής. Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας, για άλλη μια φορά, τα μηνύματα που πέρασα στην Αλεξανδρούπολη, ιδίως επειδή έχω την εντύπωση ότι. από τότε, δεν έχουν γίνει και τόσα πολλά.

Πρέπει τώρα να εκσυγχρονίσουμε και να αναβαθμίσουμε τα υφιστάμενα ΠΕΣΔΑ”

Το πρώτο σημαντικό μήνυμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς εσάς είναι ότι πρέπει τώρα να εκσυγχρονίσουμε και να αναβαθμίσουμε τα υφιστάμενα ΠΕΣΔΑ, τα περιφερειακά σχέδια διαχείρισης. Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, αυτά τα σχέδια είναι απαραίτητα ως εννοιολογική βάση για κάθε μία από τις επενδύσεις μας. Χωρίς καλό σχέδιο, πώς θα μπορούσαμε να έχουμε καλά έργα; Τα ΠΕΣΔΑ έπρεπε να είχαν υποβληθεί εδώ και καιρό. Δόθηκαν υποσχέσεις ξανά και ξανά. Κατανοούμε ότι θα είναι έτοιμα κάπου το επόμενο καλοκαίρι.

Τα καλά νέα είναι ότι υπήρξε σημαντική συμβολή του του εργαλείου JASPERS, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά εργάζεται για εσάς στην Ελλάδα. Έχουν οριστικοποιήσει την εργασία που πρέπει να υποβάλουν, για να καθορίσουν τι πρέπει να ενταχθεί στα ΠΕΣΔΑ και πρέπει να έχουμε μια καλή περιγραφή του μοντέλου διακυβέρνησης, του ποιος κάνει τι από το χρονοδιάγραμμα, μέσα σε ποιο χρονικό διάστημα πρόκειται να συμβούν όλα αυτά και με τι είδους χρηματοδότηση θα πραγματοποιηθούν οι επενδύσεις. Τα ΠΕΣΔΑ πρέπει να είναι ολοκληρωμένα. Πρέπει να αναφέρουν, φυσικά, τι συμβαίνει από την πλευρά της επεξεργασίας, τί ποσότητα επεξεργαζόμαστε και που. Αλλά πρέπει να περιγράφει και την ποσότητα που εισέρχεται στο σύστημα. Έτσι, θα πρέπει να περιγραφεί και η πλευρά της συλλογής, σε όλη αυτή την ανάλυση.

Χωρίς έτοιμα ΠΕΣΔΑ, δεν μπορεί να υπάρξει χρηματοδότηση από την ΕΕ, για τον απλό λόγο ότι αυτά συνδέονται με τις προϋποθέσεις ενεργοποίησης που αποτελούν μέρος της νομοθεσίας που διέπει το σύστημα ΕΣΠΑ. Πρόκειται για προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη διοχέτευση της χρηματοδότησης σε ένα κράτος μέλος, και επειδή η προϋπόθεση αυτή δεν πληρούται, μέχρι να έχουμε αυτά τα σχέδια, δεν θα υπάρχουν ταμειακές ροές, ούτε στην Ελλάδα ούτε σε κανέναν δικαιούχο. Μόλις έχουμε τα ΠΕΣΔΑ, και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα έρθουν το συντομότερο δυνατό, θα πρέπει να δούμε τι σημαίνουν τα ΠΕΣΔΑ για τα έργα σας. Πολλά από τα έργα σας έχουν διαμορφωθεί κομματιαστά, ανεξάρτητα το ένα από το άλλο. Από τη στιγμή που θα έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα καλύπτει τόσο την πλευρά της συλλογής όσο και την πλευρά της επεξεργασίας, θα πρέπει να ελεγχθεί εάν κάθε μία από τις επενδύσεις μας σε υποδομές έχει το σωστό μέγεθος. Μήπως είναι υπερβολικά μεγάλη; Μήπως να είναι περιττή; Ταιριάζει με αυτό που εισέρχεται στο σύστημα επεξεργασίας; Θα πρέπει αυτό να ελεγχθεί και να γίνουν βελτιώσεις πριν προχωρήσει οποιαδήποτε χρηματοδότηση.

Συμφωνήσαμε με τη Διαχειριστική Αρχή ότι η Διαχειριστική Αρχή θα πρέπει να εντείνει τους ελέγχους της σε κάθε ένα από τα επενδυτικά έργα. Επομένως, θα είναι πιο αυστηρές οι προϋποθέσεις και μεγαλύτερες οι προκλήσεις για κάθε επένδυση, όσον αφορά τη διαμόρφωσή της, όπως μόλις είπα, αλλά και ως προς τη βιωσιμότητά της.

Πολλοί από τους ΦΟΔΣΑ βρίσκονται σε εύθραυστη κατάσταση”

Για να έχουμε ένα καλό έργο, πρέπει να έχουμε έναν καλό δικαιούχο. Σύμφωνα με τις συμφωνίες που έχουμε στο πρόγραμμα ΠΕΚΑ, δικαιούχοι των επενδύσεών μας είναι αποκλειστικά οι ΦΟΣΔΑ. Οι ΦΟΔΣΑ θα λάβουν τη χρηματοδότηση και οι ΦΟΔΣΑ θα είναι υπεύθυνοι για τη διαμόρφωση του έργου, αλλά θα εναπόκειται στη διαχειριστική αρχή του ΠΕΚΑ να ελέγχει αν πληρούνται οι απαιτήσεις, και τηρούνται τα πρότυπα ποιότητας. Αυτό θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με τους κανόνες οι οποίοι, όπως έχουμε ενημερωθεί, θα σας κοινοποιηθούν. Ανυπομονούμε να δούμε να φτάνουν σε εσάς αυτοί οι κανόνες

Κατανοούμε ότι η τεχνική εργασία επ’ αυτού έχει γίνει. Και πάλι, το JASPERS μας βοήθησε, και είμαι βέβαιος ότι οι συνάδελφοί μας από εκεί μπορούν να αναλύσουν λίγο τι μπορεί να ενταχθεί σε αυτά τα σχέδια. Κατανοούμε ότι η τεχνική εργασία έχει πλέον ολοκληρωθεί. Απομένει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το Υπουργείο Οικονομικών να σας κοινοποιήσουν αυτούς τους κανόνες, ώστε εσείς, οι ΦΟΔΣΑ και οι δήμοι, να είστε σε θέση να βεβαιωθείτε ότι οι επενδυτικές σας προτάσεις ταιριάζουν με αυτούς τους κανόνες.

Οι ΦΟΔΣΑ στην Ελλάδα είναι πολύ σημαντικές δομές. Είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα να έχουμε περιφερειακές αρχές διαχείρισης αποβλήτων σε μια χώρα. Είστε τυχεροί που τους έχετε. Έχετε καλή νομοθεσία, γνωρίζουμε όμως επίσης ότι πολλοί από τους ΦΟΔΣΑ βρίσκονται σε εύθραυστη κατάσταση. Πολλοί από εσάς δεν έχετε το προσωπικό που χρειάζεστε για να διαχειριστείτε τις αρμοδιότητές σας, και πολλοί από εσάς, δεν έχετε ούτε την υποστήριξη που σας αξίζει από τους δήμους. Και αυτό είναι κάπως ειρωνικό. Χωρίς δήμους, δεν υπάρχουν ΦΟΔΣΑ. Οι ΦΟΔΣΑ ανήκουν στους δήμους και οι δήμοι υποτίθεται ότι καθοδηγούν τους ΦΟΔΣΑ, οπότε, ουσιαστικά, τους κυβερνούν οι δήμοι.

Ωστόσο, μερικές φορές, έχουμε την εντύπωση ότι στην αντίληψη ορισμένων δήμων, η ΦΟΔΣΑ είναι κάποιος άλλος, είναι κάτι άλλο, είναι μια άλλη οντότητα που δεν έχει καμία σχέση μαζί τους. Επομένως, καλώ επισήμως όλους τους εκπροσώπους των δήμων που είναι παρόντες εδώ σήμερα, είτε είστε στη θέση σας εδώ και πολύ καιρό είτε είστε νεοεισερχόμενοι, σας παρακαλώ, φροντίστε πολύ τους ΦΟΔΣΑ σας. Εάν δεν προσέχετε τους ΦΟΔΣΑ σας, εάν δεν τους τροφοδοτείτε, δεν θα είναι σε θέση να κάνουν τη δουλειά τους και καμία ροή επένδυσης δεν θα υπάρξει προς αυτή την κατεύθυνση.

Όσον αφορά τις επενδύσεις – και θα λάβετε αυτές τις οδηγίες πολύ σύντομα – καταλαβαίνω πως ακριβώς πρέπει να είναι. Αυτό που μας απασχολεί ιδιαίτερα είναι στην επένδυση να παρουσιάζεται αναλυτικά τόσο η πλευρά της επεξεργασίας όσο και η πλευρά της συλλογής. Το αν πρόκειται για ένα έργο ή για δύο ξεχωριστά έργα δεν έχει μεγάλη σημασία για εμάς. Αυτό που έχει σημασία είναι να έχουμε απτές αποδείξεις ότι συμβαίνουν και τα δύο. Η βασική ιδέα πίσω από τα νέα έργα είναι αυτό που, αστειευόμενοι, ονομάσαμε ΜΑΑ, οι εγκαταστάσεις ανάκτησης και ανακύκλωσης. Οι ΜΑΑ είναι μονάδες μηχανικής και βιολογικής επεξεργασίας που κινούνται σε μια κατεύθυνση που τις οδηγεί, από την απλή επεξεργασία μικτών αποβλήτων, να γίνουν σταδιακά εγκαταστάσεις ανακύκλωσης, και στο τέλος να μοιάζουν, από άποψη λειτουργίας περισσότερο με τα ΚΔΑΥ, όπως οι κλασικές μονάδες ΜΒΕ δίπλα σε έναν χώρο υγειονομικής ταφής.

Το ελληνικό σύστημα σήμερα δεν είναι σε καθόλου καλή κατάσταση”

Η χρηματοδότηση θα διατίθεται από την Ευρώπη με αναλογικό τρόπο. Όσο περισσότερα ανακυκλώσιμα μεταφέρετε στην εγκατάσταση επεξεργασίας, τόσο υψηλότερη θα είναι η χρηματοδότηση. Αυτό θα υπολογίζεται με βάση μια μακρά περίοδο αναγκών, συγγνώμη ετών, και θα έχετε αντικειμενικό ενδιαφέρον να αυξήσετε το συντομότερο δυνατόν, το συντομότερο δυνατό, τη χωριστή συλλογή αποβλήτων σας. Έχει επίσης νόημα από οικονομική άποψη, διότι αυτό θα δημιουργήσει ανακυκλώσιμα υλικά που μπορείτε να πουλάτε από τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας, και αυτό θα σας βοηθήσει να συγχρηματοδοτήσετε την επεξεργασία.

Γνωρίζουμε εδώ και πάλι ότι βρίσκεστε σε δύσκολη κατάσταση γιατί οι ΦΟΔΣΑ θα πρέπει να συνυπάρξουν με το ΚΔΑΥ. Και το ελληνικό σύστημα σήμερα δεν είναι σε καθόλου καλή κατάσταση. Είναι εξαιρετικά υποχρηματοδοτούμενο, και είναι απογοητευτικό να βλέπουμε ότι μέρος της χρηματοδότησης που θα έπρεπε να εισπράττεται από τις επιχειρήσεις, επειδή παράγουν συσκευασίες, δεν εισπράττεται. Καλούμε τις ελληνικές αρχές να εντείνουν τις προσπάθειες για να διασφαλίσουν ότι όλες οι εταιρείες θα πληρώνουν τις οφειλές τους. Καλούμε επίσης τις ελληνικές αρχές να σκεφτούν πώς θα μπορέσετε να πετύχετε τον εκσυγχρονισμό του συστήματος των ΚΔΑΥ, έτσι ώστε, όπως και σε άλλες χώρες, τα ΚΔΑΥ να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους.

Οι συνάδελφοί μου επισκέφθηκαν πρόσφατα μέρος του βελγικού συστήματος επεξεργασίας και ανακάλυψαν ότι η αύξηση του συστήματος ΚΔΑΥ χρηματοδοτεί ένα μεγάλο μέρος του συνολικού συστήματος συλλογής. Και επιτυγχάνει ποσοστά ανακύκλωσης που μόνο σε όνειρο μπορούμε να δούμε στο ελληνικό πλαίσιο. Στο μέλλον, οι ΦΟΔΣΑ και τα ΚΔΑΥ θα πρέπει να συνεργάζονται, χέρι-χέρι, στο πλαίσιο του ίδιου ΠΕΣΔΑ. Θα πρέπει να συνδεθούν όλα με προβλέψιμο τρόπο και θα πρέπει να υπάρξει διάλογος. Εξυπακούεται ότι δεν θα κατασκευάσουμε με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση εγκαταστάσεις επεξεργασίας που ήδη υπάρχουν. Αν έχετε καλά ΚΔΑΥ που είναι έτοιμα και λειτουργούν, θα τα χρησιμοποιήσουμε. Δεν θα τα αντικαταστήσουμε. Θα χρησιμοποιήσουμε ό,τι έχουμε. Εάν πρέπει να κατασκευαστούν περισσότερα, θα το κάνουμε μαζί, στο πλαίσιο και τη λογική της ΜΑΑ.

Τι πρέπει να γίνει

Τέλος, επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι αναμένουμε να δούμε ενίσχυση των ΦΟΔΣΑ. Έχουμε καλά μοντέλα και, δίκαια ή άδικα, επιτρέψτε μου απλώς να παραθέσω ή να αναφέρω αυτό που είδα στα Χανιά. Βλέπουμε ΦΟΔΣΑ που είναι σε θέση να κάνει τη δουλειά του, που κατάφερε να αναλάβει την ευθύνη ενός μεγάλου μέρους τόσο της πλευράς της συλλογής όσο και της πλευράς της επεξεργασίας. Έχουμε μοντέλα που λειτουργούν, έχουμε μια σειρά από ΦΟΔΣΑ που έχουν το απαραίτητο προσωπικό, έχουμε όμως και πολύ μεγάλο αριθμό ΦΟΔΣΑ που δεν είναι στελεχωμένα και δεν λειτουργούν με σοβαρότητα. Δήμοι, πρέπει να υπερασπιστείτε τους ΦΟΔΣΑ σας, πρέπει να αποκτήσετε τους πόρους που χρειάζονται. Και η ελληνική κυβέρνηση, πρέπει να αφήσει τους πόρους να πάνε εκεί όπου χρειάζονται και, όταν οι ΦΟΔΣΑ υποβάλλουν αίτημα για περισσότερους πόρους, θα πρέπει, φυσικά, να τους ελέγχουν ενδελεχώς, όπως όλους τους άλλους φορείς, αλλά χωρίς προσωπικό δεν μπορείτε να τα διαχειριστείτε όλα αυτά.

Και, τέλος, επιτρέψτε μου να είμαι λίγο αναλυτικός σε σχέση με το τι θα συμβεί με τις επενδύσεις που προετοιμάζετε εδώ και λίγο καιρό, ιδίως τη μηχανική – βιολογική επεξεργασία. Γνωρίζουμε ότι πολλοί από εσάς προετοιμάζετε μονάδες επεξεργασίας. Έχετε δημοπρατήσει αυτές τις εγκαταστάσεις είτε ως ΜΒΕ, δηλαδή εγκαταστάσεις μεικτών αποβλήτων που παράγουν RDF ή προετοιμάζουν για υγειονομική ταφή, με την επιλογή να τα πάτε καλύτερα, με την επιλογή να λειτουργήσουν ως σύστημα ανακύκλωσης που μεγαλώνει. Πρέπει να καταστεί σαφές. Θα χρηματοδοτούνται μόνο συστήματα που είναι συμβατά με την έννοια της μονάδας ανάκτησης και ανακύκλωσης. Και δεν βλέπω άλλο τρόπο για να γίνει αυτό από το να ενεργοποιήσετε τις επιλογές που έχετε στους διαγωνισμούς σας ή, για να το πούμε διαφορετικά, εάν δεν ενεργοποιηθεί η επιλογή της ΜΑΑ, απ’ όσο μπορώ να διακρίνω, οι φορείς σας δεν θα είναι επιλέξιμοι για χρηματοδότηση από την ΕΕ. Ελπίζω να ήμουν σαφής και αναλυτικός.

Δεν υπήρχαν πολλά καλά μηνύματα στην ομιλία μου σήμερα. Από άποψη περιεχομένου έμοιαζε πολύ με την ομιλία μου στην Αλεξανδρούπολη, αλλά νομίζω ότι, από την Αλεξανδρούπολη μέχρι σήμερα, έχουμε μερικά ενδιάμεσα μέσα που μπορούν να σας βοηθήσουν. Έχουμε έργα, συγγνώμη, έχουμε υιοθετήσει προγράμματα, έχουμε το πρόγραμμα ΠΕΚΑ που είναι στη διάθεσή σας, η χρηματοδότηση υπάρχει, και είναι σε αναμονή μέχρι να μπορέσετε να την ενεργοποιήσετε με τα ΠΕΣΔΑ, με τα επενδυτικά έργα. Έχουμε επίσης τη δέσμευση της κυβέρνησης να εκδώσει τώρα τις εγκυκλίους και τις εγκυκλίους οδηγίες που χρειάζεστε για να προχωρήσετε.

Νομίζω, λοιπόν, ότι όλα είναι σε σειρά, έτοιμα να ενεργοποιηθούν. Ελπίζουμε, τώρα, ότι κάποιος θα πατήσει το κουμπί για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Σας εύχομαι καλές συζητήσεις και ανυπομονώ να δω πολλούς από εσάς, σε διαφορετικά πλαίσια, είτε στις περιφέρειες είτε στην Αθήνα. Είμαστε ολοκληρωτικά μαζί σας. Πρέπει να εργαστούμε προς την ίδια κατεύθυνση, πρέπει να καταφέρουμε να κάνουμε αυτό το μεγάλο άλμα που πρέπει να κάνει η διαχείριση αποβλήτων στην Ελλάδα, προκειμένου να μεταφερθούμε από το τελευταίο θρανίο στις πρώτες θέσεις. Εκεί αναμένουμε να δούμε την Ελλάδα, σε μερικά χρόνια. Έχουμε τα χρήματα, έχουμε τις ιδέες, χρειαζόμαστε τη δέσμευσή σας και χρειάζεται εσείς, τώρα να προχωρήσετε.

Σας ευχαριστώ πολύ.”