ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων: Πρόστιμα πάνω από 1.150.000 ευρώ από το «MyCoast»

Τι κάνουν οι πόλεις για αποδοτικές λύσεις εξοικονόμησης νερού
2 Αυγούστου 2024
Δήμος Θεσσαλονίκης: Κλειστό λόγω διάρηξης το 4ο Παράρτημα ΚΑΠΗ
5 Αυγούστου 2024
Show all

ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων: Πρόστιμα πάνω από 1.150.000 ευρώ από το «MyCoast»

Φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με αφορμή τους εκτεταμένους ελέγχους σε 14 παραλίες. Ειδικότερα, εκτεταμένους ελέγχους σε 14 παραλίες σε όλη την χώρα που συγκέντρωσαν τις περισσότερες καταγγελίες πολιτών πραγματοποίησαν οι κτηματικές υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και τους κατά τόπους Δήμους. Είναι χαρακτηριστικό πώς μέσα σε μόλις 5 ημέρες εξετάστηκαν πάνω από 1.000 καταγγελίες πολιτών, εκ των οποίων οι 604 είχαν υποβληθεί μέσω της εφαρμογής MyCoast, καθώς και εκατοντάδες τηλεφωνικές καταγγελίες (πάνω από 400) που συγκέντρωσαν οι κτηματικές υπηρεσίες. Από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν προέκυψε πως η συνολική εικόνα στις παραχωρηθείσες για επιχειρηματική δραστηριότητα παραλίες είναι σαφώς καλύτερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Εντούτοις, από ένα μέρος των επιχειρήσεων που ελέχθησαν, διαπιστώθηκαν παραβάσεις που κυμαίνονταν από την απουσία σήμανσης μέχρι υπερβάσεις του υπό κατάληψη χώρου από επιπλέον ομπρελοκαθίσματα και άλλες κατασκευές. Επιπλέ

ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων: Πρόστιμα πάνω από 1.150.000 ευρώ από το «MyCoast»

Για το «ΜyCoast» την ψηφιακή εφαρμογή καταγγελιών για τις παραλίες μίλησε στην εκπομπή «Νewsroom» του ΕΡΤNews ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος.

«Είναι σημαντικό ότι για πρώτη φορά ξέρουμε ποιες είναι οι νόμιμες μισθώσεις σε όλη τη χώρα» είπε αρχικά ο κ. Αναγνωστόπουλος και συνέχισε: «Είναι 9.000 περίπου κυκλάκια τα οποία υπάρχουν στην εφαρμογή, που είναι πολύ εύκολο να κατεβάσει κανείς. Κάθε κυκλάκι αντιστοιχεί σε κάποια μίσθωση παραλίας, αιγιαλού δηλαδή, και είναι είτε για ομπρέλες, καθίσματα είτε για ακόμα και μια καντίνα, είτε για χώρους σκαφών αναψυχής. Άρα είναι κάτι το οποίο είναι πολύ καλό».

«Έγιναν 10.000 έλεγχοι τον Ιούλιο μόνο, 5.000 την τελευταία εβδομάδα από τις υπηρεσίες του Δημοσίου. Βοηθά και το Λιμενικό, βοηθάνε και οι δήμοι. Και υπάρχει και μια κατηγοριοποίηση κατά προτεραιότητα των περιοχών που έχουν πολλές καταγγελίες. Ένα πόρισμα το οποίο σου λέει τι έχει γίνει και τι ακριβώς έχει προκύψει. Έχουν υπάρξει πρόστιμα πάνω από 1.150.000 ευρώ».

«Πάνω από 103.000 συμπολίτες μας έχουν κατεβάσει την εφαρμογή και στην παραλία κοιτάζουν το στίγμα τους. Ξέρετε όπως είναι στο Google Maps. (…) Η υγιής επιχειρηματικότητα είναι κάτι το οποίο όλοι επιδιώκουμε, όχι κάτι το οποίο να είναι αυθαίρετο.

Από την άλλη κάνουμε και εμείς διασταυρώσεις, δηλαδή συγκρίνουμε τη μίσθωση που υπάρχει και οποία έχει γίνει μετά από ηλεκτρονικό πλειστηριασμό για πρώτη φορά στη χώρα μας για όλες τις περιπτώσεις και συγκρίνουμε αυτό με μια δορυφορική φωτογραφία και βλέπει κανείς πώς επικαλύπτει το ένα το άλλο. Και έστω και αν δεν έχει ανακοινωθεί κάτι μέχρι στιγμής, οι δορυφορικές φωτογραφίες είναι γνωστό σε ποια χρονική στιγμή αναφέρονται. Άρα και εκ των υστέρων θα γνωρίζουμε ότι την τάδε χρονική στιγμή υπήρχε μια επιχείρηση η οποία είχε πάρει ένα συγκεκριμένο χώρο και τον είχε επεκτείνει σε εισαγωγικά πάρα πάρα πολύ, χωρίς να πρέπει αυτό να συμβαίνει».

Ο κ. Αναγνωστόπουλος ανέφερε ακόμη ότι η εφαρμογή «υπάρχει η σκέψη» να επεκταθεί και σε άλλους τομείς.