Φορώντας ειδική στολή, προστατευτική μάσκα και γάντια, ο γενικός χειρουργός Εδουάρδος Τσουλφαΐδης, συνοδευόμενος από νοσηλεύτρια, φτάνει λίγο μετά τις 11 το πρωί σε ένα ακόμη σπίτι ηλικιωμένης γυναίκας στη Θεσσαλονίκη. Η 83χρονη κυρία Ιωάννα είναι κατάκοιτη, αδυνατεί να μετακινηθεί και ο γιατρός βρίσκεται στο δωμάτιό της προκειμένου να της παράσχει δωρεάν την απαραίτητη ιατρική βοήθεια εν μέσω κορονοϊού.
Αμέσως μετά, ακολουθούν άλλα έξι ραντεβού, επισκέψεις κατ’ οίκον σε ανήμπορους ηλικιωμένους του δήμου Νεάπολης- Συκεών. Είναι μια καθημερινότητα πλέον, λόγω της πανδημίας, για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του Β’ ΚΑΠΗ Νεάπολης να επισκέπτονται γιαγιάδες και παππούδες στα σπίτια τους προκειμένου να τους κάνουν ενέσεις, να αλλάζουν ορούς και καθετήρες, να περιποιούνται τα τραύματά τους, ακόμη και να τους κάνουν μπάνιο.
«Αυτή τη στιγμή κάνουμε πολύ σημαντικό έργο. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους ασθενείς που είναι κατακεκλιμένοι, πραγματοποιώντας κατ’ οίκον επισκέψεις. Τώρα, με τον κορονοϊό, οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο και καλούμαστε εμείς ως γιατροί και νοσηλευτές να αντιμετωπίσουμε τις άκρως επείγουσες περιπτώσεις», δήλωσε ο κ. Τσουλφαΐδης στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του, η νοσηλεύτρια και ο οδηγός που τους μεταφέρει με το όχημα του δήμου, λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό. «Τώρα φυλαγόμαστε εμείς, για να μη μεταφέρουμε τον ιό στους ανθρώπους που πηγαίνουμε στα σπίτια τους. Φυλαγόμαστε, για να προφυλάξουμε κι αυτούς», αναφέρει χαρακτηριστικά ο γιατρός, ο οποίος εργάζεται για 3η συνεχόμενη χρονιά στο ΚΑΠΗ του δήμου.
Η ανάγκη για βοήθεια στις μέρες του κορονοϊού είναι μεγάλη και είναι ενδεικτικό πως μέσα σε διάστημα περίπου ενός μήνα, το τηλεφωνικό κέντρο στο Β’ ΚΑΠΗ Νεάπολης χτυπάει συνεχώς από ηλικιωμένους που είτε αδυνατούν να μετακινηθούν, είτε αποφεύγουν λόγω του φόβου της πανδημίας να μεταβούν σε κάποιο νοσοκομείο και ζητούν βοήθεια από τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».
Μέσα σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, από τις 16 Μαρτίου έως και τις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας, πραγματοποιήθηκαν περίπου 1.150 επισκέψεις κατ’ οίκον σε δημότες για ιατρική φροντίδα, για διανομή συσσιτίων και για προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης, ενώ έγιναν άλλες 15.000 συνταγογραφήσεις.
Ο δήμος Νεάπολης- Συκεών, σ’ αυτή τη δύσκολη στιγμή λόγω της πανδημίας, αποφάσισε να επεκτείνει το «Βοήθεια στο Σπίτι» πέραν των 1.500 μόνιμων ωφελούμενων στο σύνολο των μελών του ΚΑΠΗ και άλλων ευάλωτων ομάδων και ήδη αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα μετράει 14.000 άτομα.
«Κάναμε 14.000 τηλεφωνήματα, ενημερώνοντας τους ηλικιωμένους ότι πρέπει να μείνουν σπίτι, να μην ανησυχούν και να μη φοβούνται για τίποτα. Εμείς τους γράφουμε συνταγές, τους ψωνίζουμε, τους παίρνουμε φάρμακα. Με τον γιατρό, τη νοσηλεύτρια, την οικογενειακή γιατρό πηγαίνουμε στο σπίτι του παππού, της γιαγιάς, που είναι κατάκοιτοι, που έχουν κατακλίσεις, που πρέπει να αλλάξουν ορούς και να περιποιηθούν τραύματα», υπογράμμισε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.
Όπως υπενθύμισε ο κ. Δανιηλίδης, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» έκανε «ποδαρικό» τη δεκαετία του ’90 από τον δήμο Νεάπολης- Συκεών και αυτή τη στιγμή παρέχονται υπηρεσίες σε 100.000 πολίτες σε 850 χώρους σε όλη την Ελλάδα.
Πρόσθεσε, δε, πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα πρέπει να ενισχυθεί το επόμενο διάστημα με γιατρούς, ψυχολόγους, φυσικοθεραπευτές, να εξοπλιστεί με κινητό εξοπλισμό και καινούργια οχήματα, ώστε να μετατραπεί σε βασική δομή της πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας.