Την έντονη διαμαρτυρία τους εκφράζει ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων με ανακοίνωσή του για την απαράδεκτη συμπεριφορά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας προς τον αντιδήμαρχο Βαγγέλη Γιωτόπουλο, που είχε σαν συνέπεια την παραίτησή του από τη θέση αντιδημάρχου εκφράζοντας έτσι την απογοήτευσή του για την αντιμετώπιση της Αυτοδιοίκησης από την πολιτεία.
Η παραίτησή του έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν του επετράπη να παρέμβει στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας, όπου συζητήθηκε το έργο «Μικρός Υδροηλεκτρικός Σταθμός στο ρέμα Μελισσουργιώτικο», επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του οποίου είχαν γνωμοδοτήσει αρνητικά τόσο το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων όσο και η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου «ο αντιδήμαρχος βρέθηκε χθες, 24 Ιανουαρίου, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, εκπροσωπώντας τον δήμαρχο και τον δήμο Βορείων Τζουμέρκων, για να παραστεί και να εκφράσει τις απόψεις του δήμου στη συνεδρίαση της επιτροπής ΠΕΣΠΑ, που θα εξέταζε το θέμα κατασκευής Υδροηλεκτρικού Σταθμού στον Μελισσουργιώτικο ποταμό, εντός των διοικητικών ορίων του δήμου, θέμα για το οποίο ήδη το δημοτικό συμβούλιο αλλά και το περιφερειακό συμβούλιο Ηπείρου είχαν γνωμοδοτήσει αρνητικά. Η Επιτροπή αρνήθηκε, μετά από τρίωρη αναμονή, να δεχτεί τον αντιδήμαρχο και η απόφαση λήφθηκε χωρίς να δοθεί η δυνατότητα στον δήμο Βορείων Τζουμέρκων να εκφράσει τις απόψεις του».
Ο δήμαρχος Ιωάννης Σεντελές καταγγέλλει για μία ακόμη φορά την απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και επισημαίνει τα εξής:
Το πλαίσιο αδειοδότησης των Α.Π.Ε., έτσι όπως μέχρι σήμερα ισχύει, αγνοεί εντελώς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την οποία επιλεκτικά «θυμάται» στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας, ζητώντας απλώς την διατύπωση γνώμης (η οποία μάλιστα δεν είναι δεσμευτική), μέσα σε ένα ασφυκτικά μικρό χρονικό διάστημα και μάλιστα όχι επί της ουσίας, αλλά μόνο επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου. Η παραπάνω διαδικασία σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ουσιαστική διαβούλευση για έργα, τα οποία, προκειμένου ιδιαίτερα για την δική μας περιοχή, έχουν μικρή ή μεγάλη επίδραση στο περιβάλλον, ένα φυσικό περιβάλλον που αποτελεί για την περιοχή μας το συγκριτικό της πλεονέκτημα. Η όλη διαδικασία της διαβούλευσης είναι προφανώς προσχηματική, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση η Αποκεντρωμένη Διοίκηση το τερμάτισε. Αρνήθηκε επιδεικτικά ακόμη και να ακούσει τις έτσι κι αλλιώς μη δεσμευτικές απόψεις μας, αφού οι «σοφοί» της επιτροπής, ήδη είχαν πάρει τις αποφάσεις τους.
Μόλις πριν λίγες μέρες ο νέος Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κάλεσε στο γραφείο του τους Δημάρχους της Περιφέρειας σε συναντήσεις γνωριμίας και μας εξέφρασε την πρόθεσή του να συνεργαστεί αρμονικά και εποικοδομητικά μαζί μας. Πριν «αλέκτορα φωνήσαι» μας έδειξε τον τρόπο, που εννοεί τη συνεργασία μας.
Σε ανάρτησή του στο facebook, ο κ. Γιωτόπουλος αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Εγώ προσωπικά σαν αιρετός που διανύω τον 9ο χρόνο στην τοπική αυτοδιοίκηση σήμερα απογοητεύτηκα πλήρως. Τι θα πω αύριο στους δημότες, που με στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια που ο Δήμαρχος μου εμπιστεύτηκε τις ανώτερες θέσεις στον Δήμο, όπως του Προέδρου του Δ.Σ. δύο θητείες και του Αντιδημάρχου άλλες δύο θητείες; Πώς θα αντικρίσω τα μέλη της Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης του Δήμου ως Πρόεδρος, που παλεύουμε τόσα χρόνια και καταφέραμε να βάλουμε την περιοχή μας στον τουριστικό χάρτη της χώρας; Τι θα απαντήσω στα παιδιά μου και τα εγγόνια μου, που ξέρουν ότι υπερασπίζομαι το καλό του τόπου πάντα με ήθος και όραμα; Σήμερα όλα αυτά γκρεμίστηκαν, σήμερα όλα αυτά δεν ισχύουν! Προσωπικά δεν έχω κανένα λόγο να παλεύω για τα κοινά γιατί κάποιοι δεν μου το επιτρέπουν», αναφέρει, μεταξύ άλλων».