Δήμος Ν. Προποντίδας: Δράση για τη δικαιωματική προσέγγιση της αναπηρίας στις τοπικές κοινωνικές και αναπτυξιακές πολιτικές

Κοζάνη: Εθελοντική δράση με στειρώσεις αδέσποτων σκύλων στο Δημοτικό Κτηνιατρείο
14 Μαρτίου 2023
Ιδιαίτερος ο 36ος Αγώνας Δρόμου «Μπλόκο Καλογρέζας 2023»
14 Μαρτίου 2023
Show all

Δήμος Ν. Προποντίδας: Δράση για τη δικαιωματική προσέγγιση της αναπηρίας στις τοπικές κοινωνικές και αναπτυξιακές πολιτικές

Συνάντηση για τη δικαιωματική προσέγγιση της αναπηρίας στις τοπικές και κοινωνικές και αναπτυξιακές περιοχές πραγματοποιήθηκε στο δήμο Νέας Προποντίδας.

Η συνάντηση απευθυνόταν στα στελέχη των οργανικών μονάδων της περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στα στελέχη που ασχολούνται με ζητήματα προγραμματισμού και ανάπτυξης, περιβάλλοντος, μεταφορών και επικοινωνιών, κοινωνικής πολιτικής και πολιτικής ισότητας των φύλων, παιδείας, πολιτισμού, αθλητισμού, νέας γενιάς κ.ά., σε συλλογικούς φορείς, κοινωνικούς εταίρους, συλλόγους εργαζομένων, καταναλωτών και επιστημονικούς φορείς.

Σκοπός της δράσης ήταν η ενίσχυση της ικανότητας των παραπάνω ομάδων – στόχου να εντάσσουν τη διάσταση της αναπηρίας στις κοινωνικές και αναπτυξιακές πολιτικές και δράσεις τους, σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Εντάσσεται δε στο πλαίσιο του Υποέργου 1: «Ενημέρωση/ Ευαισθητοποίηση για την προώθηση της εφαρμογής της δικαιωματικής προσέγγισης για την αναπηρία» και συγκεκριμένα της Δράσης 1.2 «Η δικαιωματική προσέγγιση της αναπηρίας στις τοπικές κοινωνικές και αναπτυξιακές πολιτικές», της Πράξης «Ολοκληρωμένη Υπηρεσία Καταπολέμησης των Διακρίσεων και Προώθησης της Κοινωνικής Ένταξης των Ατόμων με Αναπηρία, των Ατόμων με Χρόνιες Παθήσεις και των Οικογενειών τους που Διαβιούν στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας», μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020» με τη συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους μέσω του ΠΔΕ.

Βασικός, επίσης, στόχος της είναι η άρση της στερεοτυπικής αντίληψης, ότι η αναπηρία συνιστά αποκλειστικά και μόνο προνοιακό ζήτημα, η κατανόηση των απαιτήσεων του σύγχρονου θεσμικού πλαισίου προστασίας των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, η ευαισθητοποίηση γύρω από τα εμπόδια και τις διακρίσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους στην προσπάθειά τους να ενταχθούν στην κοινωνία, καθώς και η μετάδοση πολιτικών, μέτρων, προγραμμάτων και μεθόδων που συμβάλλουν στην άρση των υφιστάμενων εμποδίων και διακρίσεων.