Διακριτή στήριξη της Μεγαλόπολης μέσω ΕΣΠΑ και ΔΑΜ λόγω της βίαιης απολιγνιτοποίησης ζητά η Δημοτική Αρχή
“Έως σήμερα, δεν υπάρχει μια στρατηγική κατεύθυνση, ένας στρατηγικός σχεδιασμός για το τι πρέπει να αποτελεί εξαίρεση για τη Μεγαλόπολη με όλα αυτά τα προγράμματα που είναι ακριβώς τα ίδια για όλους τους νομούς” τονίζει ο Κ. Μιχόπουλος.
Η αγωνία για το μέλλον της Μεγαλόπολης μετά τη βίαιη απολιγνιτοποίηση και το κλείσιμο των μονάδων παραγωγής ενέργειας της ΔΕΗ καθώς δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός και προγράμματα για το τι πρέπει να γίνει, αποτυπώθηκε σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε ο δήμος σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο της πόλης χθες Δευτέρα 29 Ιανουαρίου για το νέο ΕΣΠΑ καθώς και το πρόγραμμα «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» 2021-2027″ .
Ο δήμαρχος Μεγαλόπολης Κώστας Μιχόπουλος τόνισε ότι για πρώτη φορά γίνεται δημόσια συζήτηση και ενημέρωση των επαγγελματιών, των ανθρώπων που ζουν και επιβιώνουν στη Μεγαλόπολη με όλα τα προβλήματα που έχουν ανακύψει μετά το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων.
Επισήμανε ότι ο δήμος έχει καταθέσει τις ενστάσεις του σχετικά για τον σχεδιασμό των προγραμμάτων καθώς δεν υπάρχει διακριτή πρόβλεψη για τη Μεγαλόπολη ως ειδική περίπτωση εξαιτίας της βίαιης απολιγνιτοποίησης.
Ο κ. Μιχόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έως σήμερα, δεν υπάρχει μια στρατηγική κατεύθυνση, ένας στρατηγικός σχεδιασμός για το τι πρέπει να αποτελεί εξαίρεση για τη Μεγαλόπολη με όλα αυτά τα προγράμματα που είναι ακριβώς τα ίδια για όλους τους νομούς. Η Μεγαλόπολη ήταν εξαρτημένη από τη λειτουργία των μονάδων και θα μπορούσαμε να είχαμε το masterplan που συζητούσαμε όλα αυτά τα χρόνια, για τη μετά λιγνίτη εποχή. Δυστυχώς, δεν έχουμε κανένα σχέδιο. Εμείς έχουμε κάνει ήδη την ένσταση γιατί έτσι όπως είναι δομημένο το πρόγραμμα, είναι πολύ δύσκολο να μπουν οι επιχειρηματίες της πόλης μας σε αυτό. Ούτε η κυβέρνηση, ούτε το υπουργείο εφαρμόζει αυτό που κατατέθηκε στην ΕΕ».
Ανακοίνωσε δε ότι «πολύ σύντομα όμως ο δήμος «θα διεκδικήσει τα προγράμματα για τις περιοχές που πλήττονται και όχι για τις περιοχές που μπήκαν στο πρόγραμμα για άλλους σκοπούς».
«Ο Δήμος Μεγαλόπολης, ανέφερε, δικαιούται την έγκριση του προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θα απευθυνθούμε σε εξειδικευμένο γραφείο και θα προχωρήσουμε σε στρατηγικό σχεδιασμό, θα καλέσουμε όλους τους υπεύθυνους, υπουργούς, υπευθύνους του ΣΔΑΜ, να έρθουν εδώ να ακούσουν, και να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να μιλούν με όλους για όλα. Η Μεγαλόπολη θα πάρει αυτό που της ανήκει. Αυτό πρέπει να το ακούσουν όλοι. Και θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο όχι με την πλειοψηφία, αλλά με όλους τους επικεφαλής των παρατάξεων, διότι η προσπάθεια είναι κοινή. Χρειάζεται σχεδιασμός από την αρχή. Να διεκδικήσουμε και να παλέψουμε πάνω σε αυτά».