Δράμα: Θεματικό Εργαστήριο παρουσίασης «Ψηφιακού Συστήματος Πολιτισμικής Ταυτότητας» για εκπαιδευτικούς

Δ. Παπαστεργίου: Χρειάζεται εθνική στρατηγική ανακύκλωσης, όχι ημίμετρα
25 Απριλίου 2023
Θεσσαλονίκη: Αρχίζει η πρώτη φάση της παρέμβασης για την αντικατάσταση άρρωστων και επικίνδυνων δέντρων της οδού Τσιμισκή
25 Απριλίου 2023
Show all

Δράμα: Θεματικό Εργαστήριο παρουσίασης «Ψηφιακού Συστήματος Πολιτισμικής Ταυτότητας» για εκπαιδευτικούς

Θεματικά Εργαστήρια για τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, υλοποιεί ο Δήμος Δράμας, στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου «Ανάπτυξη “Ψηφιακού Συστήματος Πολιτισμικής Ταυτότητας” Δήμου Δράμας», που χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΑΜΘ 2014-2020.

Τα εκπαιδευτικά εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο ισόγειο του Δημαρχείου Δράμας, την Τετάρτη 26 και Πέμπτη 27 Απριλίου 2023, στις 18.00.

Το έργο αφορά στη δημιουργία και εγκατάσταση ψηφιακών υποδομών με περιεχόμενο και υπηρεσίες οι οποίες θα εξυπηρετούν και θα πληροφορούν το κοινό σε πολιτιστικά, ιστορικά, φυσιολατρικά και λοιπά στοιχεία.

Η δημιουργία του Ψηφιακού Συστήματος βασίζεται σε καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές, οι οποίες παρουσιάζουν αυθεντικά στοιχεία της τοπικής ιστορίας της περιοχής που πλαισιώνονται με υλικό, τεκμήρια και με ιστορική πληροφορία, «προσωποποιώντας» την ιστορία της περιοχής μέσω της ενοποίησης των βασικών πολιτιστικών πόρων. Το Ψηφιακό Σύστημα απευθύνεται σε πολλές ομάδες δυνητικών επισκεπτών κατά τη διάρκεια του έτους, όπως μαθητές, φοιτητές, οργανωμένες ομάδες επισκεπτών, επιστήμονες, ελεύθερους επισκέπτες, άτομα με ειδικές ανάγκες κλπ.

Στη βάση ενός τέτοιου νεωτερικού τρόπου παρουσίασης του τοπικού πολιτιστικού κεφαλαίου εντοπίζεται, μεταξύ άλλων, το εργαστήριο για εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, ενσωματώνοντας τις αρχές διατήρησης και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς με σύγχρονους όρους βιωματικής προσέγγισης.

Με την ολοκλήρωση της υλοποίησης του εργαστηρίου, και μέσω ενός δημιουργικού διαλόγου, οι συμμετέχοντες/ουσες αναμένεται να επανερμηνεύσουν και να επαναπροσεγγίσουν το πολιτιστικό περιβάλλον, συνδυάζοντας την περιβαλλοντική εκπαίδευση και την πολιτιστική ανάγνωση του τόπου, με τη δυνατότητα ανάδειξης της συνέχειας του ιστορικού παρελθόντος στο σήμερα, με όρους αειφορικής ανάπτυξης και βιωσιμότητας. Επιπροσθέτως, να αναστοχαστούν πάνω στη σχέση τοπικού πολιτιστικού αποθέματος και καθημερινότητας, εξετάζοντας τρόπους με τους οποίους θα ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του σύγχρονου ψηφιακού κόσμου και ταυτόχρονα συμβάλλοντας διαδραστικά στο εμπλουτισμό της πληροφορίας.

Η συμμετοχή στο εργαστήριο για τους εκπαιδευτικούς είναι ελεύθερη και χωρίς κόστος, ενώ δεν απαιτούνται προηγούμενες γνώσεις γύρω από τα αντικείμενα που θα συζητηθούν.