Το Λογοτεχνικό Περιοδικό «Παρέμβαση», σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Κοζάνης, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και την ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, διοργανώνει κατά το διήμερο 24 και 25 Ιουλίου 2020, το Δ’ Συμπόσιο Λογοτεχνίας, που τίθεται υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού.
symposium poster_240720
Στο Συμπόσιο συμμετέχουν η Εταιρεία Συγγραφέων, η Εταιρία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας, ο Σύλλογος Φίλων Βιβλιοθήκης Κοζάνης, ο ΟΑΠΝ του Δήμου Κοζάνης, η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη, ο Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών Κοζάνης, το Διιδρυματικό Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Δημιουργική Γραφή (ΠΔΜ-ΑΠΘ), ο Σύνδεσμος Φιλολόγων, ο Δήμος Εορδαίας, ο Δήμος Βοϊου, ο Δήμος Σερβίων και ο Δήμος Βελβεντού. Στο Συμπόσιο θα λάβουν μέρος αξιόλογοι ομιλητές από την ευρύτερη περιοχή και αλλού.
Στη θεματολογία του περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
Η γυναίκα στη λογοτεχνία
Παιδική λογοτεχνία
Ευρύτερες λογοτεχνικές προσεγγίσεις
Το Συμπόσιο Λογοτεχνίας θα πραγματοποιηθεί στον προαύλιο χώρο του Μουσείου Σύγχρονης Τοπικής Ιστορίας, στην οδό Αλεξίου Καραλίβανου 23, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας (σε περίπτωση κακοκαιρίας, θα γίνει στο Κοβεντάρειο).
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020
17.00 Έναρξη – Χαιρετισμοί
Μέρος Α΄
«Η γυναίκα στη λογοτεχνία»
Συντονίζει: Γιώργος Δελιόπουλος
17.15 Φιλιώ Μπτούρη, Φιλόλογος, MRes Νεοελληνικών Σπουδών – Αρθρογράφος, «Κατερίνα Αγγελάκη – Ρουκ : Μια ευαίσθητη ποιητική φωνή της μεταπολεμικής λογοτεχνίας»
17.30 Γιώργος Δελιόπουλος, Φιλόλογος–Ποιητής, «Γυναικεία πρόσωπα και προσωπεία στην ποίηση της Αλεξάνδρας Μπακονίκα» → Η ποιήτρια διαβάζει ποιήματά της
17.45 Ελένη Γερούση, Δρ Φιλοσοφίας, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Κοζάνης, «Έχει φύλο η λογοτεχνία; Η περίπτωση των σχολικών εγχειριδίων»
18.00 Ελένη Σαββίδου, Φιλόλογος–Ιστορικός, «Κική Δημουλά: η χαρακτηριστικότερη εκπρόσωπος του γυναικείου φύλου στη σύγχρονη ελληνική ποίηση»
Διάλειμμα
Μέρος Β’
«Παιδική λογοτεχνία & αφήγηση»
Συντονίζει: Δήμητρα Καραγιάννη
18.45 Αναστασία Τοπάλη, Μουσικοπαιδαγωγός-Καθηγήτρια Μουσικοκινητικής αγωγής, «Παιδικό βιβλίο και πώς η αφήγηση επιδρά στα παιδιά»
19.00 Φωτεινή Τάλιου, Λογοθεραπεύτρια, «Το βιβλίο ως μέσο της ανάπτυξης του λόγου, της νοημοσύνης και της φαντασίας του παιδιού»
19.15 Κυριακή Μαυροφυλλίδου, Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας – Φιλόλογος, «Τα ποντιακά παραμύθια ως πεδίο της παιδικής λογοτεχνίας»
Σάββατο 25 Ιουλίου 2020
Μέρος Γ’
«Περί λογοτεχνίας»
Συντονίζει: Β.Π.Καραγιάννης
11.00 Ανδρομάχη Βασιλειάδου, Φιλόλογος, «Γεώργιος Παναγιωτίδης. Από την Κοζάνη στη Ζυρίχη, δικαιώθηκε ο Παλαμάς;»
11.15 Λένα Καλαϊτζή Οφλίδη, Συγγραφέας, «Η φωνή της ανάγνωσης ή από την απαγγελία στο διάβασμα»
11.30 Σίμος Οφλίδης, Συγγραφέας, «Άγιον όρος και Λογοτεχνία»
11.45 Δημήτρης Λιακάκος, Κοινωνιολόγος, «Η λογοτεχνία ως όρνις: διαθέτουσα πτερύγας και τίκτουσα ωά δεν ίπταται. Επιστροφή στα έπεα πτερόεντα του Ομήρου»
Διάλειμμα
Μέρος Δ΄
«Περί λογοτεχνίας»
Συντονίζει: Μάκης Καραγιάννης
12.15 Τάσος Χαρέλας, Φιλόλογος, «Ιστορία και λογοτεχνία: «‘Ο θρύλος του Ασλάν Καπλάν’ του Θωμά Κοροβίνη»
12.30 Σωτήρης Ραπτόπουλος, Αρχαιολόγος ΕΦΑ Γρεβενών, «Ο εαυτός, ο άλλος, η ετερότητα στο έργο του Γιάννη Σκαρίμπα»
«Η γυναίκα στη λογοτεχνία»
12.45 Δημήτρης Παπακωνσταντίνου, Φιλόλογος – Ποιητής, «Ποιο είναι το φύλο της ποίησης; Ανιχνεύσεις στην ποιητική πέντε σύγχρονων ποιητριών»
13.15 Ελένη Δεληβοριά, Απ. Τμήματος Ευρωπαϊκού Πολιτισμού Ε.Α.Π., M.A Δημιουργική Γραφή, «Η ζοφερή ζωή και το λαμπρό έργο τριών γυναικών της λογοτεχνίας: Ε. Ντίκινσον, Σ. Πλαθ, Β. Γουλφ»
Μέρος Ε’
«Περί λογοτεχνίας»
Συντονίζει: Αντώνης Κάλφας
17.00 Ολυμπία Τσικαρδάνη, Φιλόλογος-Ποιήτρια-Συγγραφέας, «Κύκλοι ζωής, κύκλοι γραφής. Η συγγραφική παραγωγή της πόλης των Σερβίων από το 1930 έως σήμερα»
17.15 Μαρία Λάτσαρη, Ποιήτρια, Βιολόγος PhD, «Η ποίηση ως μηχανή του χρόνου»
17.30 Δημήτρης Καμαριάδης, Προϊστάμενος Δημοσίων Σχέσεων Ενεργειακού Κέντρου Δ. Μακεδονίας, «Η ‘’Πυρκαγιά’’ (Queimada) του Castro Alves και η μεταφορική σχέση της με την Δ. Μακεδονία»
17.45 Δήμητρα Καραγιάννη, Φιλόλογος-Συγγραφέας, «Όταν η λογοτεχνία έχει άρωμα γυναίκας»
18.00 Εργαστήρι του συγγραφέα: Αντώνης Κάλφας, Φιλόλογος – Ποιητής, «Chiaroscuro: ιθαγένεια, ετερότητα και λογοτεχνία. Μια συζήτηση με τον εδεσσαίο ποιητή Βασίλη Παπά»
Διάλειμμα
Μέρος ΣΤ΄
«Περί λογοτεχνίας»
Συντονίζει: Β.Π.Καραγιάννης
18.45 Αντώνης Ν. Παπαβασιλείου, Συγγραφέας- Εκδότης «Χρονικών Δ. Μακεδονίας», «Αποστακτήρια λογοτεχνίας: Πέντε Βιβλιοπωλεία και οι αφηγήσεις τους»
19.00 Β.Π.Καραγιάννης, Εκδότης Περιοδικού Παρέμβαση-Συγγραφέας, «Πάντος Β. Τσιρίδης Η ΛΥΡΑ Εν Τετραλόφω τη 20- 8-41»
19.15 Μάκης Καραγιάννης, Πεζογράφος–Κριτικός, «Βιομυθοπλασία: Βιογραφία και μυθιστόρημα. Η ρητορική και η γραφή της ζωής»
19.30 Άννα Μαμάτσιου, Φιλόλογος, «Η Ρέα Γαλανάκη στις ατραπούς της ιστορίας»
19.45 Νίκος Κουρού, Ηθοποιός-Σκηνοθέτης, «Κική Δημουλά, Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Άλκη Ζέη: Τρεις γυναίκες που μας ‘άφησαν’ και άφησαν πίσω τους τόσα πολλά…» Προβολή βίντεο με αποσπάσματα από συνεντεύξεις τους
Νίκος Κουρού (ανάγνωση) – Αποστόλης Καραμέτσιος (κιθάρα) Αναγνωστικό και μουσικό δρώμενο βασισμένο σε αποσπάσματα του έργου τους.