Ηράκλειο Αττικής: Η κυκλική οικονομία εργαλείο για τη στήριξη των οικονομικά αδύναμων πολιτών

Θήβα: Παιδικός διαγωνισμός μαγειρικής “Mικρασιατικά Τσουκαλομαγειρέματα”
1 Νοεμβρίου 2022
Επίβλεψη στα δύο από τα μεγαλύτερα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης στον Δήμο Αχαρνών
1 Νοεμβρίου 2022
Show all

Ηράκλειο Αττικής: Η κυκλική οικονομία εργαλείο για τη στήριξη των οικονομικά αδύναμων πολιτών

Πρόγραμμα Κυκλικής Οικονομίας, με πρώτους ωφελούμενους τους κατοίκους-δικαιούχους των δομών της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής, υλοποιεί ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής, συνδυάζοντας δύο νευραλγικούς, όπως τονίζει τομείς της τοπικής κοινωνίας: Την υποστήριξη των οικονομικά αδύναμων πολιτών και την Ανακύκλωση.

«Αυτό θα γίνει μέσα από έναν Επιταχυντή Κυκλικής Οικονομίας του Δήμου, με απλά λόγια ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επαναχρησιμοποίησης παλαιών υλικών»,αναφέρει.

Και προσθέτει: «Πρακτικά το εγχείρημα λειτουργεί ως εξής: κάτοικοι της πόλης, οι οποίοι, σε πρώτη φάση, είναι δικαιούχοι των προγραμμάτων της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου, εκπαιδεύονται, ώστε να μπορούν να επισκευάζουν και να αναπαλαιώνουν παλαιά αντικείμενα που προορίζονται για τα απορρίμματα, όπως συσκευές, έπιπλα, μικροαντικείμενα κ.α.

Ακολούθως, τα αντικείμενα αυτά επαναχρησιμοποιούνται με διπλό όφελος: αφενός ανακυκλώνονται, αφετέρου αποφέρουν ακόμα και έσοδα σε αυτούς που τα επεξεργάστηκαν. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα εκπαιδεύονται στη σύγχρονη τέχνη της τρισδιάστατης εκτύπωσης (από ανακυκλώσιμο υλικό), ώστε να μπορούν να δημιουργούν τα δικά τους αντικείμενα.

Το σύνολο της δομής είναι αυτό που ονομάζουμε «Επιταχυντής», ο οποίος έχει ήδη μπει μπροστά στο Ηράκλειο Αττικής».

Οι λεπτομέρειες του προγράμματος παρουσιάστηκαν πρόσφατα στους δικαιούχους του, (υφιστάμενους και υποψήφιους), από τους φορείς που συνεργάζονται για την υλοποίησή του: τον Δήμο Ηρακλείου Αττικής, το ΚΕΑΝ, το οποίο παρέχει τεχνογνωσία και την εκπαίδευση, και το Πράσινο Ταμείο, που χρηματοδοτεί εξ’ ολοκλήρου το πρόγραμμα.

Παρόντες και εκπρόσωποι φορέων του Δήμου, που θα βοηθήσουν στην επέκταση του προγράμματος σε ευρύτερους τομείς της πόλης, όπως ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Κώστας Μανωλάκης, για τα σχολεία και τη μαθητική κοινότητα, και ο υπεύθυνος του Σώματος Εθελοντών του Δήμου, Πέτρος Ελευθεριάδης.

«Θέλουμε να ξεφύγουμε από τα στενά όρια που έχουμε συνηθίσει στον τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής. Φυσικά και συνεχίζουμε να παρέχουμε τακτική υποστήριξη με είδη πρώτης ανάγκης στους συμπολίτες μας που το χρειάζονται, όμως παράλληλος στόχος είναι να τους δώσουμε μια διαδρομή εναλλακτικής ενασχόλησης, με πιθανότητα να προκύψει οικονομικό όφελος για αυτούς. Το πρόγραμμα του Επιταχυντή της Κυκλικής Οικονομίας μέσα από την επαναχρησιμοποίηση ή τη δημιουργία νέων υλικών μπορεί να είναι ο δρόμος που θα οδηγήσει κάποιους συμπολίτες μας, όπως τα αντικείμενα που θα επεξεργαστούν, έτσι και αυτοί να αποκτήσουν μια νέα ευκαιρία, μια νέα ζωή. Οφείλουμε να το δοκιμάσουμε…», το μήνυμα της αντιδημάρχου Κοινωνικής Μέριμνας, Δέσποινας Αϊβατζίδου – Ποριώτου.