Συνέντευξη του Επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης που στηρίζει το Πράσινο Κίνημα
Όσοι παρακολουθούν τα Περιφερειακά Συμβούλια της Θεσσαλίας έχουν αναγνωρίσει την ώριμη στάση που διατηρεί η παράταξη “Θεσσαλία – Πράσινη Περιφέρεια” και ο επικεφαλής της, περιφερειακός σύμβουλος, κ. Θανάσης Ακρίβος, τον οποίο φιλοξενούμε σε αυτό το φύλλο της εφημερίδας μας.
Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο κ. Ακρίβος, εξηγεί τους λόγους που υπηρετεί τα νέα “πράσινα” βιώσιμα μοντέλα οικονομίας και διαχείρισης και απαντάει στις ερωτήσεις μας για τα σοβαρότερα θέματα της περιοχής της Θεσσαλίας.
Μεταξύ άλλων, εξηγεί ποια είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με το μείζον ζήτημα της εκτροπής του Αχελώου, καταγράφει την κατάσταση με την διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση. Χτυπάει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής και σχολιάζει την περιφερειακή αρχή του κ. Αγοραστού.
Κύριε Ακρίβο, ξεκινώντας τη συνέντευξή μας θα ήθελα να μας πείτε ποιοι είναι οι στόχοι της περιφερειακής παράταξής που ηγείστε;
Καταρχάς, θέλω να σας ευχαριστήσω για το βήμα που μου δίνει η έγκριτη εφημερίδα σας.
Όσον αφορά στο ερώτημά σας, η “Θεσσαλία Πράσινη Περιφέρεια” έχει καταθέσει τις θέσεις της ότι τα αίτια της οικονομικής και περιβαλλοντικής κρίσης πρέπει να μας οδηγήσουν σε νέες, βιώσιμες μορφές οικονομίας και κοινωνικής οργάνωσης με πρωταγωνιστικό ρόλο για τις τοπικές κοινωνίες.
Σε αυτό το πλαίσιο, στις πρόσφατες εκλογές πιστεύουμε ότι εκφράσαμε τους πολίτες που θέλουν να υπερασπιστούν προτάσεις παραγωγικής ανασυγκρότησης και νέα βιώσιμα μοντέλα οικονομίας και διαχείρισης.
Τα μαξιμαλιστικά σχέδια της άγριας ανάπτυξης, που ωφελεί τους λίγους και μετατρέπει τους πολίτες σε πρόσφυγες στον τόπο τους, πρέπει να δώσουν τη θέση τους στην ορθολογική και αειφορική διαχείριση οικονομικών και φυσικών πόρων όπως οι προστατευόμενες περιοχές.
Η αυτοδιοίκηση μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο με τη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων, την εφαρμογή τοπικών σχεδίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την ενθάρρυνση της παραγωγής και της κατανάλωσης στην πηγή, την επιδίωξη της κοινωνικής συνοχής, την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, την έμφαση στην ποιότητα ζωής, την προστασία της υγείας και του φυσικού περιβάλλοντος.
Ως επικεφαλής παράταξης της αντιπολίτευσης, πως κρίνετε το έργο της περιφερειακής αρχής και ποια είναι η αντιπολιτευτική στρατηγική σας;
Από τις πρώτες συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου δείξαμε πως θα ασκήσουμε υπεύθυνη και εποικοδομητική αντιπολίτευση. Μία στάση που θεωρώ πως έχει εκτιμηθεί από όλους τους συναδέλφους. Η “Θεσσαλία Πράσινη Περιφέρεια” θα συνεχίσει να καταθέτει τις προτάσεις της σε όλα τα σοβαρά θέματα, να ασκεί την κριτική της όπου το κρίνει απαραίτητο και να επιδοκιμάζει όταν βλέπει κάτι σωστό.
Και η αλήθεια είναι πως στη Θεσσαλία επί διοίκησης του κ. Αγοραστού έχουμε δει πολλά σωστά. Χαρακτηριστικά, να σας αναφέρω πως σύμφωνα με τους επίσημους υπολογισμούς στην Θεσσαλία γίνονται περίπου 2 έργα την ημέρα. Μάλιστα, έχει τιμηθεί με 21 ευρωπαϊκά και εθνικά βραβεία. Δεν θα ήταν δίκαιο να μην τα πιστώσουμε αυτά στον κ. Αγοραστό.
Ένα από τα κορυφαία ζητήματα που απασχολούν την Περιφέρεια είναι η εκτροπή του Αχελώου και γενικότερα το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας. Ποια είναι η θέση σας;
Έχετε δίκιο, πρόκειται για ένα μείζον θέμα. Θα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες ότι
το έργο στη Μεσοχώρα, ουσιαστικά, είναι έτοιμο από εικοσαετίας!
Για την αποπεράτωση των έργων (φράγμα και σήραγγα) ώστε το νερό του Αχελώου να φθάσει στη Θεσσαλία απαιτείται ποσό 50 έως το πολύ 100 εκατομμύρια ευρώ ενώ για το σύνολο των έργων (Μεσοχώρα, Συκιά κ.λπ.) δαπανήθηκαν ήδη 650 εκατ. ευρώ.
Η υδρολογική κατάσταση σήμερα στη Θεσσαλία είναι πολύ δυσάρεστη και προβλέπεται περαιτέρω επιδείνωση.
Ο μεγάλος κάμπος καλλιεργείται εντατικά με πολλές υδροβόρες καλλιέργειες (βαμβάκι, τριφύλλι, καλαμπόκι, ντομάτες και άλλα κηπευτικά, οπωροφόρα δένδρα κ.λπ.). Για την άρδευση χρησιμοποιείται κατά τουλάχιστον 70% υπόγειο νερό από δεκάδες χιλιάδες γεωτρήσεις. Η στάθμη του υπόγειου νερού έχει υποχωρήσει δραματικά: από 15 έως και επάνω από 80 μέτρα!
Το σύνολο των πηγών της Θεσσαλίας, αν δεν έχει πλήρως στειρευθεί, λειτουργεί εποχικά και πάντως με πολύ μειωμένη παροχή. Υδατορεύματα και υγρότοποι είναι στεγνά το καλοκαίρι. Υπάρχει τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα, κατάσταση κοντά στην προεισαγωγική φάση ερημοποίησης! Υπάρχουν ασφαλώς κάποιοι επιφανειακοί υδατικοί πόροι που δεν αξιοποιούνται (Ενιππέας, Πάμισος, Καστανιώτικος, Τιταρήσιος κ.λπ.).
Σύμφωνα με τα επίσημα διαχειριστικά σχέδια των υδάτων του υδατικού διαμερίσματος Θεσσαλίας, θα υπάρχει έλλειψη τουλάχιστον 250 εκατ. κυβ. μέτρων νερού που πρέπει να προέλθει από την εκτροπή του Αχελώου. Διαφορετικά προδιαγράφεται μια αρνητική έως επικίνδυνη υδρολογική κατάσταση στη Θεσσαλία. Η μεταφορά νερού από Αχελώο προς Θεσσαλία είναι πρωτίστως θέμα περιβαλλοντικής προστασίας.
Έχετε αναφερθεί εκτενώς στην Κλιματική αλλαγή και στις επιπτώσεις στην υγεία μας. Ένα θέμα τόσο επίκαιρο.
Είναι αλήθεια. Το μεταβαλλόμενο κλίμα επηρεάζει την υγεία μας ενώ ήδη οι σημαντικότεροι οργανισμοί δημόσιας υγείας παγκοσμίως έχουν επιστήσει την προσοχή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε αυτή. Η αλλαγή του κλίματος μπορεί να επιδεινώσει τις ήδη υπάρχουσες ασθένειες, αλλά και να εισαγάγει νέες, ιδιαίτερα στις κοινωνικές ομάδες που είναι πιο ευάλωτες, δηλαδή στα παιδιά, στους ηλικιωμένους, στους οικονομικά αδύναμους και όσους ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δημιουργούν την ανάγκη για βελτίωση της υποδομής της υγειονομικής περίθαλψης. Η κλιματική αλλαγή μπορεί να προκαλέσει πολλές επιπλοκές στην υγεία του ανθρώπου, οι οποίες μπορεί να σχετίζονται με αναπνευστικά προβλήματα, άσθμα, αλλεργίες, καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνο, ψυχικές ασθένειες, καθώς και ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφή και την ποιότητα του νερού. Η λήψη μέτρων λοιπόν και οι κατάλληλες στρατηγικές προσαρμογής στις επερχόμενες αλλαγές του κλίματος θα μπορούσαν να ελαχιστοποιήσουν ή ακόμη και να εξαλείψουν ορισμένες από τις δυσμενείς αυτές επιπτώσεις.
Συγγενές είναι και το θέμα που έχει προκύψει με την ατμοσφαιρική ρύπανση στο Βόλο.
Είναι δυστυχώς, σοκαριστικά τα αποτελέσματα της μελέτης νοσηρότητας και θνησιμότητας, ιδιαίτερα στη Μαγνησία.
Τα αποτελέσματα της πρόσφατης μελέτης «νοσηρότητας και θνησιμότητας», για τη Μαγνησία, που ανακοινώθηκαν από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, αποτελούν πηγή σοβαρού προβληματισμού και εφαλτήριο για επαγρύπνηση και κινητοποίηση των ενεργών πολιτών. Διαπιστώνεται μία γενικότερη ανησυχία των υγειονομικών φορέων της περιοχής ότι η ατμόσφαιρα επιβαρύνεται με επικίνδυνους ρύπους που ευθύνονται για διάφορα νοσήματα ενώ υπάρχει και παλιότερη έρευνα για τη συσχέτιση της ρύπανσης με τα εγκεφαλικά και τα καρδιολογικά περιστατικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας διεξάγει και τις δικές του μελέτες για τη δημόσια υγεία των κατοίκων σύμφωνα με τις οποίες τα αποτελέσματα αφορούν σε ένα ευρύ φάσμα, από αναπνευστικά και καρδιαγγειακά νοσήματα μέχρι μεταλλάξεις κυττάρων και εμβρυοτοξικότητες!
Κανείς μας δεν πρέπει να μείνει αμέτοχος, αλλά οφείλουμε όλοι να αφυπνιστούμε με μέτρα αυτοπροστασίας με τη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ, την εστίαση στην άσκηση και τη σωστή διατροφή αλλά και τη βελτίωση της ατμόσφαιρας.
Είστε όμως ως Παράταξη κατά των ΑΠΕ; Ποια είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Θεσσαλία;
Είμαστε υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της οικονομικής Ανάπτυξης που δεν έχει επιπτώσεις στο Περιβάλλον.
Είμαστε κατά των φαραωνικών πάρκων μαζικής παραγωγής και υπέρ των μικρών τοπικών μονάδων που θα σέβονται απόλυτα τις αρχές της οικολογίας, το περιβάλλον, το τοπικό πολιτιστικό γίγνεσθαι, τα τοπικά οικοσύστημα και την ιδιαίτερη φυσιογνωμία κάθε τόπου.
Η βίαιη επέμβαση στη φύση, όπως στα ιστορικά Άγραφα, σε μία από τις καθαρότερες περιοχές της Ευρώπης, σε μια ανόθευτη και προστατευόμενη περιοχή Natura, θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στο φυσικό, ιστορικό, πολιτιστικό και κοινωνικό Περιβάλλον, μετατρέποντας παρθένο φυσικό απόθεμα σε “βιομηχανική ζώνη” με ανεμογεννήτριες γιγαντιαίων διαστάσεων.
Επίσης, με μια άνευ προηγουμένου ολοκληρωτική καταστροφή απειλείται η σχεδόν ανέγγιχτη περιοχή του Ασπροποτάμου που εκτείνεται στις πλαγιές της νότιας Πίνδου στον Νομό Τρικάλων, καθώς σχεδιάζεται η εγκατάσταση ενός αδιανόητου αριθμού βιομηχανικών ανεμογεννητριών.
Η περιοχή του Ασπροποτάμου αποτελεί μαζί με τα Μετέωρα τον φυσικό και πολιτιστικό θησαυρό και σύμβολο της περιοχής των Τρικάλων, αλλά και ένα από τα σημαντικότερα και μοναδικά στη διαμόρφωση, το φυσικό πλούτο, τη βιοποικιλότητα και την αισθητική του τοπίου ορεινά συγκροτήματα της νότιας Πίνδου.
Ένα ακόμη μεγάλο θέμα που έχετε καταθέσει και τις προτάσεις σας είναι αυτός της ανακύκλωσης. Σε τι επίπεδο βρίσκεται στην Θεσσαλία;
Η παράταξή μας έχει θέσει σχετική Επερώτηση στην Περιφερειακή Αρχή τονίζοντας ότι η ανακύκλωση και η διαλογή στην πηγή αποτελεί υποχρέωση προς τη χώρα μας, το περιβάλλον και τις επόμενες γενιές αλλά και τυπική και θεσμική μας δέσμευση έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στη χώρα μας οι Δήμοι καταγράφουν μονοψήφιο ποσοστό ανακύκλωσης (στο συνολικό 18% που εμφανίζει με τον συμψηφισμό των βιομηχανικών αποβλήτων η χώρα), έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου 45%, «και όταν έχει νομική υποχρέωση να επιτύχει 50% ανακύκλωση έως το 2020».
Περισσότερο από το 80% των αποβλήτων μας τα θάβουμε σε ΧΥΤΑ, όταν υπάρχει νομική υποχρέωση μείωσης του σε 10% το 2035.
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι το 2020 οι δήμοι θα έχουν σχεδόν διπλάσιο κόστος για να θάβουν τα απορρίμματά τους σε ΧΥΤΑ.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας κινείται προς της σωστή κατεύθυνση και έχει την αμέριστη συμπαράστασή μας για να μπορέσει να φτάσει η ανακύκλωση στο επίπεδο που επιθυμούμε.
Ως Παράταξη αλλά και ως “Πράσινο Κίνημα” έχουνε κάνει εξειδικευμένες προτάσεις.
Θέλετε να μας πείτε κάποιες χαρακτηριστικές;
Καταρχάς, είναι αυτονόητο πως η αποκομιδή των καφέ κάδων (των οργανικών αποβλήτων) θα πρέπει να γίνεται καθημερινά. Για να μην υπάρχει η όχληση από τις οσμές αλλά παράλληλα για να μην υπάρχει και η επιβάρυνση από τους ρύπους.
Επίσης αποκομιδή των καφέ κάδων αλλά και των μπλε θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα για να επιβαρύνεται το περιβάλλον.
Έχουμε δηλώσει πως θα συνδράμουμε εθελοντικά σε κάθε νέο εγχείρημα. Θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντική η εξειδίκευση που θα γίνει σε κάθε δήμο, καθώς για εμάς υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί παράμετροι από δήμο σε δήμο για το πως θα σχεδιαστούν τα τοπικά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων. Δεν θα ανεχτούμε να υπάρξουν ξανά σχέδια copy paste σε δήμους με διαφορετική γεωγραφική, πληθυσμιακή και οικονομικοκοινωνική ταυτότητα.
Ακόμη έχουμε προτείνει να δημιουργηθεί η κάρτα ανακύκλωσης, στην οποία θα πιστώνονται οι πόντοι (που θα αντιστοιχούν σε χρήματα) και θα διασυνδεθεί με τοπικές παροχές. Για εμάς ο πολίτης που κάνει ανακύκλωση θα πρέπει να ανταμείβεται.
Η κάρτα ανακύκλωσης θα είναι διασυνδεδεμένη με τον Δήμο και ανάλογα με την ανακύκλωση που έχει γίνει υπάρχει έκπτωση στα δημοτικά τέλη.
Συνοπτικό Βιογραφικό Θανάση Ακρίβου
Ο Θανάσης Ακρίβος τελείωσε το 2ο Λύκειο Τρικάλων και συνέχισε με σπουδές Ιατρικής στην Ιταλία και οδοντιατρικής στη Θεσσαλονίκη.
Ασχολείται από τα φοιτητικά του χρόνια με την πολιτική. Δραστηριοποιήθηκε στο περιβαλλοντικό κίνημα στο οποίο παραμένει μέχρι και σήμερα ως ενεργός πολίτης με συμμετοχή σε πολλές ακτιβιστικές δράσεις, υπέρμαχος της Οικολογίας και της Περιβαλλοντικής Προστασίας.
Είναι από τα ιδρυτικά μέλη του Πράσινου Κινήματος, στο οποίο είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και Ταμίας.
Είναι πρώην μέλος της Παννατικής Γραμματείας και μέλος των Οικολόγων Πράσινων, από όπου αποχώρησε το 2017 με άλλα στελέχη για να ιδρύσουν το Πράσινο Κίνημα.
Επαγγελματικά ήταν επιτυχημένο στέλεχος επιχειρήσεων στον τομέα των πρώτων υλών – χημικών και τροφίμων από όπου και συνταξιοδοτήθηκε.
Είναι χειροτέχνης παρασκευαστής σαπουνιών, κηραλοιφών, ελαίων και κρεμών για τα οποία παραδίδει και ειδικά σεμινάρια, ως ιδρυτής της “Green Alternative”, με εντυπωσιακή ανταπόκριση των πολιτών.