Θετικά υποδέχονται ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) την έγκριση, από τη Διϋπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), του έργου κατασκευής της μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων δυτικού τομέα στη Θεσσαλονίκη.
Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Γεράνης, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, χαρακτήρισε σημαντική την απόφαση και υπενθύμισε ότι δήμαρχοι και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης είχαν λάβει εγκαίρως το 2017, ομόφωνη απόφαση για την ένταξη του έργου στη διυπουργική επιτροπή με τον θεσμό των ΣΔΙΤ.
“Προχωρούμε να κάνουμε όλες τις διαδικασίες με στόχο την ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων” είπε ο κ. Γεράνης και χαρακτήρισε τη μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων δυτικού τομέα, το μεγαλύτερο έργο σε τονάζ σε όλη την Ελλάδα.
Στο ίδιο μήκος κύματος, υπογράμμισε ότι παραμένει σε ισχύ το όραμα του φορέα για μια “ Εγνατία διαχείριση” των απορριμμάτων από την Ανατολική Μακεδονία μέχρι την Ήπειρο, ώστε το υπόλειμμα από τις διαδικασίες της ανακύκλωσης, της επαναχρησιμοποίησης και της κομποστοποίησης να αξιοποιείται ενεργειακά για την παραγωγή ενέργειας.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το έργο κατασκευής της μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων δυτικού τομέα στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Γεράνης επισήμανε ότι βρίσκεται στη φάση της προκαταρκτικής μελέτης που θα υποδείξει και τη χωροθέτηση.
“Μέχρι στιγμής υποδεικνύονται τέσσερις – πέντε περιοχές δυτικά – βορειοδυτικά της Θεσσαλονίκης. Σε ενάμιση μήνα αναμένεται να καταλήξει η μελέτη στις τοποθεσίες που προκρίνονται βάσει της σχετικής νομοθεσίας και των χρήσεων γης σε αυτές τις περιοχές. Στο μεταξύ θα αποσταλούν επιστολές σε όλους τους δήμους προκειμένου να γνωμοδοτήσουν για τη χωροθέτηση της εγκατάστασης. Θα γίνει διάλογος και εκτενής συζήτηση, καθώς η αυτοδιοίκηση πλέον γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, όπου τέτοιου είδους μονάδες λειτουργούν στα κέντρα των πόλεων” ανέφερε.
Σε ό,τι αφορά τον χρονικό ορίζοντα λειτουργίας της μονάδας, σημείωσε ότι η εμπειρία από την κατασκευή αντίστοιχων μονάδων στο παρελθόν έχει δείξει πως με την υπογραφή του αναδόχου η μονάδα κατασκευάζεται και λειτουργεί σε δύο με τρία χρόνια.
Ανακοίνωση από την ΠΕΔ-ΚΜ για τη μονάδα επεξεργασίας δυτικού τομέα
Από την πλευρά της, η ΠΕΔ-ΚΜ, σε ανακοίνωσή της, εκφράζει την πλήρη ικανοποίησή της για την έγκριση του έργου από τη διυπουργική επιτροπή και εκφράζει την πεποίθηση ότι η Αυτοδιοίκηση θα κερδίσει το στοίχημα της ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων στη Θεσσαλονίκη και ευρύτερα στην Κεντρική Μακεδονία.
Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, τόνισε ότι στην Κεντρική Μακεδονία η αυτοδιοίκηση υλοποιεί ενωμένη ομόφωνες αποφάσεις της και επισήμανε ότι η μονάδα που θα δημιουργηθεί είναι δυναμικότητας περίπου 300.000 τόνων ανά έτος. Για το έργο θα επενδυθούν ιδιωτικά κεφάλαια και πόροι του ΕΣΠΑ, ενώ το βασικό οικονομικό κριτήριο επιλογής αναδόχου θα είναι το χαμηλότερο τέλος εισόδου (gate fee), που θα καταβάλλουν οι ΟΤΑ. Πρόκειται για το 6ο έργο ΣΔΙΤ στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων καθώς ήδη λειτουργούν έργα ΣΔΙΤ σε Δυτική Μακεδονία, Ήπειρο και Σέρρες.
Πιο συγκεκριμένα η Μονάδα θα εξυπηρετεί, όσον αφορά στα σύμμεικτα, 10 δήμους της Π.Ε Θεσσαλονίκης που παράγουν το 64% των σύμμεικτων απορριμμάτων της Θεσσαλονίκης: Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Βόλβης, Δέλτα, Θεσσαλονίκης (τμήμα του Δήμου κατά 60%), Κορδελιού – Ευόσμου, Λαγκαδά, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά, Χαλκηδόνος, Ωραιοκάστρου, τους Δήμους των νομών Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας καθως και τον Δήμο Παιονίας από τον νομό Κιλκίς. Όσον αφορά στα βιοαπόβλητα, η Μονάδα θα επεξεργάζεται τα βιοαπόβλητα μετά από διαλογή στην πηγή των Δήμων Δέλτα, Χαλκηδόνας και της ΔΕ Καλλιθέας και του Δήμου Ωραιοκάστρου καθώς και των Δήμων Κορδελιού – Εύοσμου, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Νεάπολης – Συκεών, της ΔΕ Ωραιοκάστρου του Δήμου Ωραιοκάστρου και του 35% του πληθυσμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τον κ. Κυρίζογλου, τα πιο σημαντικά οφέλη από την λειτουργία της μονάδας είναι η δραστική μείωση του όγκου των προς διάθεση αποβλήτων, η δραστική μείωση της επικινδυνότητας των προς διάθεση αποβλήτων, ο περιορισμός και η αποφυγή της πιθανότητας ρύπανσης των υδροφόρων οριζόντων και η εξάλειψη της ανάγκης για διαρκή αναζήτηση εκτάσεων υγειονομικής ταφής και τις συνδεόμενες κοινωνικές αντιδράσεις με αυτό το θέμα.