Νέα πολεοδομική μεταρρύθμιση με αλλαγές στις χρήσεις γης στα ΤΠΣ προανήγγειλε ο Θ. Σκυλακάκης

ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΕ: Η επανεκκίνηση των Δήμων πρέπει να έχει “πράσινο” και οικολογικό πρόσημο
11 Νοεμβρίου 2024
ΚΕΔΕ για ΔΕΥΑ: Λειτουργία μίας ΔΕΥΑ σε κάθε νομό και το Δ.Σ. του νέου σχήματος να ανήκει 100% στην Αυτοδιοίκηση
11 Νοεμβρίου 2024
Show all

Νέα πολεοδομική μεταρρύθμιση με αλλαγές στις χρήσεις γης στα ΤΠΣ προανήγγειλε ο Θ. Σκυλακάκης

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλάει κατά τη διάρκεια της 2ης ημέρας του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ στη Ρόδο, με κεντρικό σύνθημα «Επανεκκίνηση. Ισχυροί Δήμοι. Κάθε μέρα, δίπλα στον πολίτη», Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2024. Συνεχίζονται σήμερα οι τριήμερες εργασίες του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ στη Ρόδο, υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, Την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου έκανε εισήγηση εκ μέρους του ΔΣ της ΚΕΔΕ. Ομιλία απεύθυνε ο υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, ενώ τοποθετήθηκαν πολιτικοί αρχηγοί και εκπρόσωποι των κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου, εκπρόσωποι αυτοδιοικητικών φορέων και παρατάξεων. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΑΜΙΑΝΙΔΗΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ

Νέα πολεοδομική μεταρρύθμιση με αλλαγές στις χρήσεις γης στα ΤΠΣ προανήγγειλε ο Θ. Σκυλακάκης

Νέα πολεοδομική μεταρρύθμιση που θα εισάγει την έννοια της «ευελιξίας» και θα προβλέπει την πραγματοποίηση αναγκαίων έργων υποδομών και δικτύων σε μη αστικές περιοχές, ώστε μέσω του νέου πολεοδομικού σχεδιασμού των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) να καλύπτεται η φέρουσα ικανότητα τους για οικιστικές επεκτάσεις, στρατηγικές επενδύσεις και άλλες χρήσεις γης προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος Θ. Σκυλακάκης στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ.

Όπως εξήγησε ο κ. Σκυλακάκης «εκτός από τις χρήσεις γης για τις οποίες είμαστε έτοιμοι να πούμε ότι μπορεί να υπάρχουν σε μία περιοχή, θα εισηγηθώ στο Υπουργικό Συμβούλιο, να βάλουμε και χρήσεις γης, υπό προϋποθέσεις πραγματοποίησης των αναγκαίων έργων που τις καθιστούν εφικτές, με βάση τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ)».

Πρόκειται, είπε, για μία μεταρρύθμιση – πρόνοια για την αναπτυξιακή προοπτική περιοχών της χώρας, οι οποίες σήμερα περιορίζονται από συγκεκριμένες χρήσεις γης, διότι ελλείψει βασικών έργων υποδομών (π.χ. ύδρευσης, αποχέτευσης, ενέργειας, αφαλάτωσης, οδοποιίας, κ.λπ.) η φέρουσα ικανότητα είναι περιοριστική.

Ζήτησε τη συνεργασία των δήμων για την υλοποίησή της και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα μπορέσει να λύσει πάρα πολλά προβλήματα, όταν θα κληθούν τόσο η κυβέρνηση όσο και οι δήμοι να πάρουν αποφάσεις για την επιλογή περιοχών σε σχέση με τις χρήσεις γης. Και αυτό, διότι μετά, όταν θα γίνουν τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, η πιθανότητα αλλαγής τους ή ο χρόνος αλλαγής τους, θα είναι πολύ πιο δύσκολος.