Εμείς, οι αιρετοί της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, νοιώθουμε υποχρέωση μας να τονίσουμε επείγοντα ζητήματα και να καλέσουμε τους συναδέλφους αιρετούς να συμβάλλουμε στην προστασία της ζωής των πολιτών.
Σήμερα που η χώρα μας όπως και πολλές άλλες χώρες του κόσμου, μπαίνει στην οξύτερη φάση μιας πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης με άμεσα επίδικα την ίδια τη ζωή πολλών ανθρώπων – ειδικά των ηλικιωμένων και των φτωχών – αλλά και τις προδιαγραφόμενες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, στο εγγύς μέλλον, για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα επικεντρώνουμε την παρέμβασή μας στη συμβολή και της Αυτοδιοίκησης στο να περιοριστούν τα θύματα και να υπάρξουν ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης των πολιτών που πλήττονται.
Οφείλουμε όμως να τονίσουμε ότι:
Η πανδημία του κορωνοϊού έφερε στο προσκήνιο με τον πιο δραματικό τρόπο τα αδιέξοδα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της λιτότητας και της ιδιωτικοποίησης και διάλυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, που οδήγησαν στην διακύβευση του δικαιώματος στην υγεία και στη ζωή, σε μαζική κλίμακα.
Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, με τη μνημονιακή δεκαετία, τα αιματοβαμμένα πλεονάσματακαι την πλήρη απαξίωση του ΕΣΥ, αλλά και κάθε πολιτικής κοινωνικής στήριξης και πρόνοιας η κατάσταση είναι οριακή. Σήμερα, το υποστελεχωμένο δημόσιο σύστημα υγείας, δίνει ηρωικό αγώνα στις πιο αντίξοες συνθήκες, ενώ οι ιδιώτες πάροχοι υγειονομικών υπηρεσιών στέλνουν τα κρούσματα στο δημόσιο σύστημα υγείας αφού «δεν έχουν τα μέσα για να τα διαχειριστούν».
Οι θιασώτες της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, της εισβολής των επιχειρηματιών και του κέρδους μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, όπως οι κυβερνώντες της ΝΔ αλλά και οι προηγούμενοι εφαρμοστές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, όλοι αυτοί που αντιμετωπίζουν την υγεία ως εμπόρευμα, τρέχουν τώρα να καλύψουν τις τρύπες που δημιούργησαν. Αυτοί που σήμερα μας προτρέπουν να χειροκροτούμε, μέχρι χθες χλεύαζαν. Ακόμα και στις σημερινές συνθήκες, το δημόσιο σύστημα υγείας δεν υποστηρίζεται, προσλήψεις δεν γίνονται, οι ελλείψεις σε αναλώσιμα και εξοπλισμό παραμένουν τεράστιες, όπως και οι ελλείψεις σε ΜΑΦ και ΜΕΘ που παραμένουν κλειστές.
Οι πολίτες έχουμε αναλάβει τις ευθύνες μας και τηρούμε τα μέτρα με απόλυτη συνείδηση της κατάστασης.
Είναι καιρός να αναλάβει και το κράτος τις ευθύνες του και να προχωρήσει -χθές- στις αναγκαίες πολιτικές κινήσεις και ενέργειες, καθώς μόνο δημόσιες κεντρικά σχεδιασμένες παρεμβάσεις πρόνοιας, προφύλαξης και θεραπείας μπορούν να σώσουν την κατάσταση. Μόνο ένα ενισχυμένο δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας μπορεί να αντιμετωπίσει την επιδημία.
Όταν περάσει αυτή η κρίση θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για το τι σύστημα υγείας θέλουμε. Να διεκδικήσουμε καθολική υγειονομική κάλυψη και ασφάλιση του πληθυσμού, μαζικούς διορισμούς γιατρών και νοσηλευτών, επαρκή κρεβάτια, χτίσιμο νέων νοσοκομείων. Την δημιουργία κρατικού ινστιτούτου έρευνας για νέα φάρμακα και κρατικής βιομηχανίας φαρμάκων και υγειονομικού υλικού που θα εξασφαλίζει την επάρκεια τους, ειδικά σε περιόδους τέτοιων κρίσεων.
Η πανδημία του κορωνοϊού έχει και τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία, με επιχειρήσεις να κλείνουν, ολόκληρους κλάδους (τουρισμός – επισιτισμός – εμπόριο) να κατεβάζουν ρολά και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι να μετατρέπονται εν μία νυκτί σε επιδοματούχους των 800 ευρώ (για 1.5 μήνα) ενώ όσοι απολύθηκαν μέχρι τις 18 Μάρτη να βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα. Ενώ στις μεγάλες επιχειρήσεις παραχωρούνται μεγάλες διευκολύνσεις, οι εργαζόμενοι καλούνται για άλλη μια φορά να πληρώσουν το μάρμαρο, αφού καθημερινά εξαγγέλλονται νέα αντεργατικά μέτρα, πλήρης κατεδάφιση των εργατικών δικαιωμάτων, ακόμα και αναστολή της απαγόρευσης πολιτικής επιστράτευσης για την αντιμετώπιση απεργιών, ενώ δεν θεσπίζεται κανένα μέτρο για την προστασία των θέσεων εργασίας και τον έλεγχο των απολύσεων. Ταυτόχρονα, σε πολλούς χώρους εργασίας ελλείπει η επιβολή μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.
Οι εντεινόμενες απαγορεύσεις δεν αρκούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Δεν μπορεί να αποτελέσουν την κάλυψη για τις ελλείψεις του συστήματος υγείας, την ανύπαρκτη καταγραφή κρουσμάτων και την μη διενέργεια διαγνωστικών τεστ, παρά τις σαφείς οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας και του ΠΟΥ. Οι ευθύνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας δεν μπορούν και δεν πρέπει να μετακυλίονται στους πολίτες, οι οποίοι, στην μεγάλη πλειοψηφία τους επιδεικνύουν τεράστια υπευθυνότητα. Βαραίνουν αποκλειστικά όσους μας οδήγησαν εδώ και όσους, ακόμα και τώρα, αρνούνται να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα.
Η πανδημία αναδεικνύει και την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η τοπική αυτοδιοίκηση. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές χρόνων, που τσάκισαν τις κοινωνικές υπηρεσίες, ο προσανατολισμός στις ιδιωτικοποιήσεις και την παραχώρηση σε ιδιώτες των κοινωνικών λειτουργιών της αυτοδιοίκησης, η χρόνια έλλειψη πόρων, η έλλειψη του αναγκαίου προσωπικού οδηγούν σε αδιέξοδα. Η αυτοδιοίκηση θα έπρεπε να αποτελεί την δεύτερη γραμμή άμυνας της κοινωνίας, πίσω από το σύστημα υγείας, παρέχοντας στήριξη σε ευπαθείς ομάδες και σε όλους τους συμπολίτες μας που έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες εν μέσω πανδημίας. Όμως, η Αυτοδιοίκηση στερείται των αναγκαίων πόρων και προσωπικού για να μπορέσει αποτελεσματικά να συμβάλλει στη φιλοξενία ανθρώπων που δεν έχουν στέγη ή έχουν ανάγκη φροντίδας, να στήσει τις αναγκαίες κοινωνικές υπηρεσίες, να καλύψει ανάγκες που υπάρχουν εδώ και χρόνια, αλλά γίνονται όλο και περισσότερο εμφανείς σε συνθήκες πανδημίας. Την ίδια στιγμή, οι ΟΤΑ βλέπουν τους πόρους τους να περιορίζονται και υπάγονται στον κανόνα των ισοσκελισμένων ή πλεονασματικών προϋπολογισμών.
Παρά τη δύσκολη κατάσταση, οφείλουν και οι Δήμοι και οι Περιφέρειες να συμβάλουν και να επαναπροσδιορίσουν τις προτεραιότητες τους αλλά και να διεκδικήσουν από την κυβέρνηση.
Για αυτό προτείνουμε:
Να γίνει άμεσα γενναία αναμόρφωση του Προϋπολογισμού Δήμων και Περιφερειών με σκοπό:
Α) Την χρηματοδότηση των Δημόσιων Νοσοκομείων και άλλων δομών υγείας (Κέντρων Υγείας και πρωτοβάθμιων δομών) ώστε:
Β) Να ληφθούν όλα τα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους στους Δήμους και τις Περιφέρειες ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας
Γ) Να διεκδικήσουν τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια:
Από τις δημοτικές αρχές ζητάμε:
Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες καλούμαστε όλοι να δείξουμε υπευθυνότητα, ώστε να μειώσουμε την εξάπλωση του ιού και να σώσουμε ζωές! Να στηρίξουμε τους εργαζομένους σε όλες εκείνες τις υπηρεσίες που παλεύουν για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
Η ευθύνη του καθενός μας όμως δεν απαλλάσσει το κράτος από τις ευθύνες του να παρέχει στον κάθε πολίτη την μέγιστη δυνατή φροντίδα και υποστήριξη!
Οι αυτοδιοικητικές παρατάξεις και οι αιρετοί πρέπει σήμερα να μπουν στην πρώτη γραμμή του αγώνα ώστε η αυτοδιοίκηση να αναλάβει τον ρόλο που της αναλογεί σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες και να αποτελέσει ασπίδα προστασίας και στήριξης των πολιτών και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων τμημάτων συμπολιτών μας και όσων έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη.