Μοιάζει σχεδόν με όνειρο που έγινε αληθινό: μετά από χρόνια αναμονής και από πολλές απροσδόκητες περιπέτειες η Εθνική Πινακοθήκη, το μουσείο με τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα του παραστατικού πολιτισμού της χώρας μας, το καταφύγιο για έργα που έζησαν μέσα από τις μνήμες μας και κυρίως στις καρδιές μας -του Γύζη, του Ελ Γκρέκο, του Ιακωβίδη, του Λύτρα, του Πανταζή- μαζί με σπάνιους ξένους θησαυρούς που δεν είχαν αποκαλυφθεί έως τώρα, ανοίγει επίσημα τις επιβλητικές της πύλες.
Μπορεί, για την ώρα, την πρώτη γεύση να την πάρουν οι επίσημοι ηγέτες που θα επισκεφτούν τη χώρα μας για τους εορτασμούς της εθνικής μας επετείου, ωστόσο η Πινακοθήκη είναι καθ’ όλα έτοιμη να υποδεχτεί το κοινό όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες και ανοίξουν τα μουσεία.
Το νέο πλήρως ανακαινισμένο κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, ο οποίος ξεναγήθηκε στους αναβαθμισμένους χώρους του από την Υπουργό Πολιτισμού Λ. Μενδώνη.
Ειδικότερα επισκέφθηκε την πτέρυγα όπου εκτίθενται έργα που σχετίζονται με τον απελευθερωτικό αγώνα του 1821, αλλά και τις αίθουσες όπου φιλοξενούνται νεότερα έργα ελληνικής τέχνης.
Επισημαίνεται ότι σημαντικό μέρος της χρηματοδότησης των έργων, ύψους 18 εκ. ευρώ καλύφθηκε από την Περιφέρεια Αττικής μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2007-2013 και του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020.
Το έργο της ανακαίνισης της Εθνικής Πινακοθήκης ξεκίνησε το 2011, προχώρησε η αρχική του φάση αλλά στη συνέχεια οι εργασίες «πάγωσαν» και τελικά ολοκληρώθηκε με επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών με την αρωγή και της Περιφέρειας, τους τελευταίους 19 μήνες.
Στην επίσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δ. Δρόσης, ο Διευθυντής Τεχνικών έργων της Περιφέρειας Α. Καλογερόπουλος, υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου και της Εθνικής Πινακοθήκης.
Ο κ. Πατούλης συνεχάρη θερμά όλους όσοι συνέβαλλαν για το άρτιο και ιδιαίτερα καλαίσθητο, όπως ανέφερε, αποτέλεσμα, επισημαίνοντας πως η Αττική αποκτά ένα εμβληματικό πολιτιστικό χώρο, σύγχρονων προδιαγραφών που θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στο πολιτιστικό της κεφάλαιο.
Τι περιελάμβαναν οι εργασίες αποκατάστασης
Σύμφωνα με τα όσα προέβλεπε το έργο, κατασκευάστηκαν τρεις νέοι υπόγειοι χώροι (ΚΤΙΡΙΟ Γ’), ανακαινίστηκαν τα υφιστάμενα ΚΤΙΡΙΑ Α και Β, επεκτάθηκε το κτίριο Β με προσθήκη καθ’ ύψος ενός ορόφου και κατ’ επέκταση (με προσθήκη χώρων κλιμακοστασίων, ραμπών και ανελκυστήρων), έγιναν στατικές ενισχύσεις και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου. Παράλληλα δημιουργήθηκαν χώροι υποδοχής και διακίνησης επισκεπτών, προς τους χώρους μονίμων ή περιοδικών εκθέσεων, πωλητήριο, γκαρνταρόμπα, αμφιθέατρο, χώροι περιοδικών εκθέσεων αλλά και μόνιμων συλλογών, χώροι διοίκησης, βιβλιοθήκη και εργαστήρια συντήρησης έργων τέχνης, χώροι αποθήκευσης έργων τέχνης και φύλαξης πολύτιμών αντικειμένων.