Ομάδες Πρόληψης της Άνοιας στα ΚΑΠΗ του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας

Συνάντηση Λιβάνιου – Εσκίογλου για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες στα Φάρσαλα
30 Οκτωβρίου 2023
Ο δήμος Πεντέλης μεταξύ των πρώτων 140 ευρωπαϊκών πόλεων προς κλιματική ουδετερότητα το 2030
30 Οκτωβρίου 2023
Show all

Ομάδες Πρόληψης της Άνοιας στα ΚΑΠΗ του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας

Ομάδες Πρόληψης της Άνοιας στα ΚΑΠΗ του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας

Ομάδες πρόληψης της άνοιας, θα συγκροτηθούν και θα λειτουργήσουν στα ΚΑΠΗ Κερατσινίου-Δραπετσώνας, στο πλαίσιο των δράσεων του Τμήματος Προστασίας 3ης Ηλικίας του Δήμου, σε συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας Ατόμων με Άνοια Πειραιά και της Κινητής Μονάδας και της Εταιρείας ALZHEIMER Αθηνών, αξιοποιώντας τα ευεργετικά αποτελέσματα της εφαρμογής μη φαρμακευτικών προγραμμάτων σε ηλικιωμένα άτομα που διαβιούν ανεξάρτητα στην κοινότητα.

Τα κριτήρια ένταξης στις ομάδες πρόληψης είναι, να είναι κάποιος /κάποια άνω των 60 ετών, να έχει ολοκληρώσει την πρωτοβάθμια βαθμίδα εκπαίδευσης, οι γνωστικές του/της λειτουργίες να είναι φυσιολογικές και να δεσμευτεί να παρακολουθήσει συστηματικά το Πρόγραμμα.

Όλα αυτά αξιολογούνται μέσω των σύντομων Τεστ Μνήμης που έχουν ήδη ξεκινήσει και διενεργούνται δωρεάν, με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή σε δημότες , στους χώρους όλων των Κ.Α.Π.Η. του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας.

Στόχος των Ομάδων Πρόληψης είναι κύρια να βοηθήσουν τους συμμετέχοντες να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους και να υιοθετήσουν συμπεριφορές που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης γνωστικών ελλειμμάτων, αλλά και με πολλά παράλληλα οφέλη, όσον αφορά την αλληλεπίδραση των μελών της ομάδας και την ενίσχυση της ενεργούς συμμετοχής των ανθρώπων προχωρημένης ηλικίας στη διαχείριση της υγείας τους.

Οι Ομάδες Πρόληψης θα αρχίσουν να λειτουργούν σταδιακά στα Κ.Α.Π.Η. του Δήμου, με ημερομηνία έναρξης την Τρίτη 31/10/2023 στο 1ο & 2ο Κ.Α.Π.Η. Κερατσινίου, θα λαμβάνουν χώρα μία ημέρα την εβδομάδα 1,5 ώρα/φορά και θα έχουν συνολική διάρκεια 8 εβδομάδων ανά Κ.Α.Π.Η.

Η ΑΝΟΙΑ είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της Δημόσιας υγείας, καθώς έχει πάρει διαστάσεις πανδημίας, δεδομένης και της συνεχούς αύξησης του προσδόκιμου ζωής του ανθρώπινου πληθυσμού.

Σύμφωνα µε πρόσφατα στατιστικά στοιχεία στη χώρα μας, 160.000 άτομα πάσχουν από άνοια και 280.000 από ήπια νοητική διαταραχή. Συνολικά, ο πληθυσμός των ανθρώπων με ήπια ή σοβαρά νοητικά προβλήματα πλησιάζει το μισό εκατομμύριο και αν συνυπολογίσουμε ότι για κάθε ασθενή με άνοια επηρεάζεται σημαντικά η ζωή 2-3 φροντιστών/μελών της οικογένειάς του, η πάθηση αφορά άμεσα 1 εκατομμύριο Έλληνες πολίτες.

Η Ευαισθητοποίηση της κοινότητας, η Πρόληψη, η έγκαιρη Διάγνωση και η επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου, παράλληλα με τη Φροντίδα των ασθενών και την Εκπαίδευση και Υποστήριξη των φροντιστών τους, συνιστούν βασικές παραμέτρους της ολιστικής και αποτελεσματικής διαχείρισης της άνοιας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ-ΤΕΣΤΜΝΗΜΗΣΚΑΠΗ