Την μετατροπή του Αλιευτικού Καταφυγίου Ροδιάς στο μεγαλύτερο αλιευτικό καταφύγιο του Βορείου Μετώπου του νομού Ηρακλείου με την ταυτόχρονη δημιουργία χώρων περιπάτου και αναψυχής φιλοδοξεί ο Δήμος Μαλεβιζίου με τις μελέτες που έχει αναθέσει.
Ήδη ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης παρέδωσε πριν μερικές μέρες τη μελέτη «Βελτίωση Αλιευτικού Καταφυγίου Ροδιάς» που χρηματοδότησε ο Δήμος Μαλεβιζίου από ίδια έσοδα. Η μελέτη προβλέπει την επέκταση του προσήνεμου μώλου κατά 180 μέτρα δημιουργώντας 50 νέες θέσεις για τον ελλιμενισμό σκαφών ενώ με την ενίσχυση του εξωτερικού πρίσματος του μώλου θα παρέχεται η μέγιστη προστασία ακόμα και ιδιαίτερα δυσμενής καιρικές συνθήκες.
Με τα έργα επέκτασης το Αλιευτικό Καταφύγιο Ροδιάς θα καταφέρει να καλύψει την αυξημένη ζήτηση για ελλιμενισμό σκαφών παράκτιας αλιείας της ευρύτερης περιοχής των βορείων παραλίων της Ανατολικής Κρήτης, παρέχοντας ακόμα μεγαλύτερη προστασία από καιρικές συνθήκες και μέγιστη ασφάλεια στον είσπλου και απόπλου των σκαφών.
Παράλληλα στο τελικό στάδιο βρίσκεται η εκπόνηση των μελετών «Λιμενικών Εγκαταστάσεων και Επέκτασης, Βελτίωσης και Συντήρησης Υφιστάμενων Λιμενικών Υποδομών» με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 388.000 ευρώ από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ.
Μεταξύ άλλων θα εκπονηθεί μελέτη ανάπλασης των οδών πρόσβασης και Σχέδιο Χωροταξικής, Πολεοδομικής και Λιμενικής Οργάνωσης με πρόβλεψη για χώρους στάθμευσης που στο παρόν λιμενικό έργο δεν υπάρχει, χωροθέτηση προσβάσιμων και φιλικών υποδομών προς ΑμεΑ, τα οποία προς το παρόν δυσκολεύονται να κινηθούν και να αποκτήσουν πρόσβαση στα σκάφη.
Επιπλέον, με το εν λόγω σχέδιο θα οριστούν όροι δόμησης και χρήσεις γης, ώστε να συμπεριληφθούν στην χωροταξική οργάνωση ώστε να προσδιοριστεί η θέση των κτιριακών υποδομών για την εξυπηρέτηση επιβατών, με σημεία ενημέρωσης και παροχής πληροφοριών, χώρους αναμονής, ανάπαυσης, ηλιοπροστασίας, προσωπικής υγιεινής χώροι περιπάτου και αναψυχής κλπ.