Παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ: Πότε θα ξεκινήσουν αιτήσεις (διαδικασία)

Παρεμβάσεις της περιφέρειας Δ. Ελλάδας για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα
26 Απριλίου 2024
Πως θα λειτουργεί η Ψηφιακή Πλατφόρμα Καταγραφής Έργων Πυροπροστασίας των Δήμων
2 Μαΐου 2024
Show all

Παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ: Πότε θα ξεκινήσουν αιτήσεις (διαδικασία)

Παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ: Πότε θα ξεκινήσουν αιτήσεις (διαδικασία)

Το άνοιγμα των φορολογικών δηλώσεων, αποτελεί το πρώτο βήμα για την εκκίνηση της διαδικασίας και για τους παιδικούς σταθμούς ΕΣΠΑ καθώς το βασικό κριτήριο είναι τα δηλωθέντα εισόδημα του έτους αναφοράς.

Το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ για τους παιδικούς ΕΣΠΑ ξεκινά κάθε χρόνο, στις αρχές του καλοκαιριού (Ιούνιο).

Οι πληροφορίες λένε ότι φέτος οι δικαιούχοι των voucher παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών της ΕΕΤΑΑ, για την περίοδο 2024-2025, θα είναι περισσότεροι.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, αναμένεται να ανακοινώσει την περαιτέρω χρηματοδότηση του προγράμματος.

Αυτό φυσικά σημαίνει πως θα αυξηθεί ο αριθμός των vouchers που θα δοθούν, ενώ στόχος του υπουργείου είναι να ενταχθούν στο πρόγραμμα όλες οι αιτήσεις παιδιών που θα υποβληθούν.

Θυμίζουμε ότι για το τρέχον έτος 2023-2024, οι αιτήσεις άρχισαν την Τρίτη 20 Ιουνίου και ολοκληρώθηκαν στις 17 Ιουλίου.

Φέτος πιθανόν να γίνουν και νωρίτερα.

Επίσης, θυμίζουμε ότι για το προηγούμενο έτος, δικαίωμα συμμετοχής στο σύνολο των δομών με πλήρη αξία voucher είχαν τα παιδιά οικογενειών με το εξής ετήσιο εισόδημα:

μέχρι και 27.000 ευρώ σε ετήσια βάση είναι για όσους έχουν έως 2 παιδιά
μέχρι και 30.000 ευρώ σε ετήσια βάση είναι για όσους έχουν 3 παιδιά.
μέχρι και 33.000 ευρώ σε ετήσια βάση είναι για όσους έχουν 4 παιδιά,
μέχρι και 36.000 ευρώ σε ετήσια βάση είναι για όσους έχουν από 5 παιδιά και άνω.
Τα κριτήρια αυτά για το νέο έτος, πιθανόν να διαφοροποιηθούν.

Διαδικασία
Οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά συμμετοχής γίνονταν ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ ΑΕ, www.eetaa.gr – paidikoi.eetaa.gr, από με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ του αιτούντα.

Όσοι κάνουν αιτήσεις και γίνουν “δικαιούχοι” θα πρέπει να αρχίσουν τη διαδικασία της εγγραφής και να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα:

Να εκτυπώσουν το voucher και να απευθυνθούν σε οποιαδήποτε αντίστοιχη σε υπηρεσίες Δομή της επιλογής τους που είναι πλησίον του τόπου κατοικίας τους. Να υπογράψουν την τυποποιημένη σύμβαση. Αυτήν θα την εκτυπώσει ο Φορέας σε 2 αντίτυπα (ένα για κάθε συμβαλλόμενο) μέσα από το Π.Σ. της ΕΕΤΑΑ, τα οποία συνυπογράφονται και από το Νόμιμο Εκπρόσωπο του Φορέα , όπου περιγράφονται τα βασικά στοιχεία και οι υποχρεώσεις των 2 μερών.

Να εξουσιοδοτήσουν ηλεκτρονικά την ΕΕΤΑΑ που διενεργεί τις πληρωμές προς το Φορέα για λογαριασμό τους και να επιλέξουν την ειδική εφαρμογή «αποδοχή». Να εκδώσουν την Κάρτα Παρουσίας (ΚΑ.ΠΑ.) από την ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ. Αυτή είναι υποχρεωτική για την καταγραφή της παρουσίας του ωφελούμενου παιδιού από την πρώτη ημέρα παρουσίας του σε δομή.

Μέχρι να βγει όμως η σχετική ανακοίνωση για την ενεργοποίηση των συμβάσεων (voucher), η ΕΕΤΑΑ θα έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της έναν κατάλογο φορέων και δομών, που εκδήλωσαν την πρόθεση τους να συμμετέχουν στη δράση.

Μπορείτε δηλαδή να δείτε για την περιοχή ενδιαφέροντός σας τη δομή που επιθυμείτε, τις ηλικίες παιδιών που δέχεται, τις θέσεις, το ωράριο λειτουργίας και το αν παρέχεται σίτιση.

Οι κατηγορίες δομών
Τα Voucher αφορούν στις ακόλουθες κατηγορίες δομών:

Βρεφικοί, Βρεφονηπιακοί & Παιδικοί Σταθμοί – Βρέφη από 2 μηνών έως 2,5 ετών και Προ-νήπια από 2,5 έως 4 ετών

Βρεφονηπιακοί Σταθμοί Ολοκληρωμένης Φροντίδας (Β.Σ.Ο.Φ) – Βρέφη από 8 μηνών έως 2,5 ετών, Προ-νήπια από 2,5 έως 4 ετών και Προ-νήπια με αναπηρία από 2,5 έως 6,5 ετών.

Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.)- Παιδιά από 5 έως 12 ετών, και παιδιά με ελαφράς μορφής κινητικά ή αισθητηριακά προβλήματα

Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, Ατόμων με Αναπηρία (Κ.Δ.Α.Π. Α.μεΑ.)- Παιδιά με αναπηρία, έφηβοι και άτομα, με κάθε είδους κινητική, νοητική, αναπτυξιακή ή αισθητηριακή αναπηρία.