Σε κανένα Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας της Αττικής δεν θα υπάρχει μονάδα καύσης, τόνισε ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, παρουσιάζοντας την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου διαδικτυακά στους δημάρχους, τους βασικούς άξονες και τους στόχους του νέου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης των Αποβλήτων(ΠΕΣΔΑ).
«Σήμερα ξεκινάει ο διάλογος γι’ αυτό το τόσο κρίσιμο ζήτημα για την Αττική με στόχο να προχωρήσουμε μαζί σας, με ενότητα και τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, προκειμένου να δοθεί μία βιώσιμη και ρεαλιστική λύση, στο ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην Αττική» ανέφερε ο περιφερειάρχης χαρακτηρίζοντας κρίσιμης σημασίας την έγκριση του νέου ΠΕΣΔΑ ως την άνοιξη ώστε «να μην χαθούν κοινοτικοί πόροι». Παράλληλα υπογράμμισε πως στόχος της Διοίκησης είναι κάθε Περιφερειακή Ενότητα να έχει τη δική της μονάδα επεξεργασίας βιοαποβλήτων και ξεκαθάρισε κατηγορηματικά πως οι νέες απαιτούμενες μονάδες θα χωροθετηθούν εκτός των ήδη αδειοδοτημένων Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ).
Νωρίτερα ο κ. Πατούλης παρέθεσε όλες τις δράσεις που έκανε η Περιφέρεια την τελευταία 2ετία στη βάση του στρατηγικού σχεδίου, ενώ εκτενέστερα, τους βασικούς άξονες του, ανέπτυξαν οι μελετητές Δ. Μπούργκας, Α. Μαυρόπουλος και Γ. Μιχαλόπουλος.
Στην τοποθέτησή του ο περιφερειάρχης, αφού επισήμανε πως η Αττική δεν έχει χρόνο για χάσιμο, λόγω του νέου αυστηρού πλαισίου που έχει διαμορφωθεί, αλλά και των θεσμικών αλλαγών που έχουν γίνει σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, συνόψισε τους 3 βασικούς άξονες του νέου σχεδιασμού ως εξής:
– Μεγάλη έμφαση στην ανακύκλωση και υποστήριξη των δήμων για την επίτευξη των εθνικών και ευρωπαϊκών στόχων.
– Ανάπτυξη αποκεντρωμένου δικτύου διαχείρισης βιοαποβλήτων για να αποσυμπιεστεί ο ΧΥΤΑ Φυλής με την εκτροπή μεγάλου όγκου απορριμμάτων από την ταφή.
– Δημιουργία νέων υποδομών για να δρομολογηθεί με έργα το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής.
Αναφορικά με το νέο ΠΕΣΔΑ, ο κ. Πατούλης αφού υπογράμμισε πως θα εξαντληθεί κάθε περιθώριο διαβούλευσης για την «επίτευξη της μέγιστης δυνατής συναίνεσης», τόνισε πως υπηρετεί τους παρακάτω συγκεκριμένους στόχους:
Αναφορικά με τις νέες Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, ο περιφερειάρχης ενημέρωσε τους δημάρχους πως ήδη εκπονούνται οι σχετικές μελέτες και από το 2022 θα αρχίσουν να δημοπρατούνται 10 – 15 αποκεντρωμένες μονάδες σε όλη την Περιφέρεια.
«Το όραμά μας είναι, η κάθε μία από τις 7 διακριτές Περιφερειακές Ενότητες της ηπειρωτικής Περιφέρειας Αττικής να έχει τη δική της μονάδα επεξεργασίας εντός των γεωγραφικών ορίων της» επισήμανε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι όταν σε κάποια ΠΕ αποδεδειγμένα δεν μπορεί να βρεθεί κατάλληλος χώρος, τότε είναι εφικτή η εξυπηρέτηση της, σε συνεργασία με άλλη Περιφερειακή Ενότητα ή μέρος άλλης.
Σε ό,τι αφορά στις Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων, υπογράμμισε πως η Διοίκηση της Περιφέρειας, δεσμεύεται για τα εξής:
«Δεν θα φιλοξενηθεί καμία νέα δραστηριότητα εντός των παραπάνω ΟΕΔΑ, δηλαδή οι νέες απαιτούμενες μονάδες θα χωροθετηθούν εκτός των ήδη αδειοδοτημένων ΟΕΔΑ αλλά και εκτός του υπό αδειοδότηση Σχιστού» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με τον προσανατολισμό της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην εισαγωγή της κυκλικής οικονομίας, ο περιφερειάρχης ενημέρωσε ότι θα υλοποιηθεί με τη δημιουργία 6 Πάρκων Κυκλικής Οικονομίας δηλαδή:
Ο περιφερειάρχης είπε ότι έχουν δρομολογηθεί οι ενέργειες αδειοδότησης αλλά και το ΣΔΙΤ για το Σχιστό και ο διαγωνισμός για το Γραμματικό. Για το Κεντρικό Πάρκο ξεκίνησε η διαδικασία του ΣΔΙΤ και είναι σε εξέλιξη οι μελέτες αναζήτησης χώρου και αδειοδότησης του, ενώ δρομολογούνται τις επόμενες εβδομάδες και μελέτες αναζήτησης χώρου για μονάδα επεξεργασίας του Β. και του Ν.Α Πάρκου
Η διαχείριση του υπολείμματος της επεξεργασίας, θα μετατρέπεται σε δευτερογενές καύσιμο για χρήση βιομηχανιών κυρίως τσιμέντου.
Κατά τον απολογισμό των δράσεων τις Περιφέρειας την τελευταία 2ετία ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε αρχικά σε αυτές που είχαν στόχο την ενίσχυση της ανακύκλωσης, μέσω της σχετικής διευκόλυνσης των δήμων. Πλαίσιο στο οποίο έγιναν :
– Σχεδόν 50 προγραμματικές συμβάσεις συνεργασίας με άξονα την ανακύκλωση και τα βιοαπόβλητα
– Χρηματοδότηση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων (46 από.
– Διανομή πάνω από 10.000 κάδους για την διαλογή στην πηγή.
– Ολοκλήρωση διαγωνισμού προηγούμενης διοίκησης και λειτουργία 60 Κινητών Πράσινων Σημείων που κυκλοφορούν στην Αττική
– Δρομολόγηση του μεγαλύτερου διαγωνισμού εξοπλισμού ανακύκλωσης στην ΕΕ με Π/Υ άνω των 100 εκ. ευρώ.
Σημειώνεται πως για 8 από τις 10 ομάδες προμηθειών που περιλαμβάνει ο διαγωνισμός οι διαδικασίες αναμένεται σύντομα να ολοκληρωθούν, ενώ για δύο αναμένονται οι τελικές αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
«Όλα αυτά με πλήρη χρηματοδότηση από τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, χωρίς καμία επιβάρυνση των δήμων. Οι πρώτες εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις ξεκινούν από το Δεκέμβριο του 2021 και οι υπόλοιπες αναμένονται εντός του 2022» σημείωσε ο κ. Πατούλης, εκτιμώντας ότι εντός της επόμενης διετίας θα έχουμε «τουλάχιστον διπλασιασμό των ποσοστών ανακύκλωσης στην Αττική και κάλυψη του στόχου του 50% ανακύκλωσης το 2025».
Για τη διαχείρισης των βιοαποβλήτων είπε ότι προβλέπονται αρκετές μικρότερες και αποκεντρωμένες Μονάδες. «Υλοποιούμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα διαχείρισης βιοαποβλήτων στην Ευρώπη, η ολοκλήρωση του οποίου αναμένεται να δημιουργήσει πάνω από 300 νέες θέσεις εργασίας και να εξοικονομήσει πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ από το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων, σε επίπεδο δήμων» ανέφερε και παρέθεσε την συνδρομή της Περιφέρειας προς τους δήμους για την ενίσχυση του εξοπλισμού ανακύκλωσης και συλλογής βιοαποβλήτων.
Ακολούθως, ο κ. Πατούλης επισήμανε πως δεν έχει δημιουργηθεί καμία νέα μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων, ενώ δρομολογήθηκε σειρά κινήσεων μεταξύ των οποίων :
– Η δημοπράτηση του εκσυγχρονισμού του ΕΜΑΚ ‘Ανω Λιοσίων και η μετατροπή του σε Πράσινο Εργοστάσιο, Π/Υ 50 εκ. ευρώ.
– Δημοπράτηση της μονάδας επεξεργασίας του Γραμματικού, Π/Υ 70 εκ. ευρώ, για ολοκληρωμένη διαχείριση. Αναμένονται οι τελικές προσφορές των υποψηφίων αναδόχων ώστε εντός του 2022 να ξεκινήσει το έργο.
– Δημοπράτηση δύο έργων ΣΔΙΤ, ένα για τις ανάγκες του Κεντρικού Τομέα (Π/Υ 386 εκ. ευρώ) και την εξυπηρέτηση της περιοχής του Πειραιά (Π/Υ 253,2 εκ. ευρώ) για τα οποία έχουν κατατεθεί οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος των υποψηφίων αναδόχων.
– Μέχρι σήμερα, έχουν δημοπρατηθεί 4 εργοστάσια ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων:2 έργα 130 εκ. ευρώ για υποδομές με τη μέθοδο των κλασσικών δημόσιων έργων και 2 έργα 640 εκ. ευρώ για υποδομές, με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ.
Στο πλαίσιο της συζήτησης, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ Νίκος Χιωτάκης, ανακοίνωσε ότι το τέλος ταφής θα επιβληθεί από 1-1-2022. Διευκρινίζοντας πως με δεδομένο πως «η τιμολόγηση των δήμων από τον ΕΔΣΝΑ για τα απορρίμματά τους το 2022 θα γίνει με βάση τα απορρίμματα που έστειλαν στο ΧΥΤΑ Φυλής το 2020, δεν πρόκειται την επόμενη χρονιά οι δήμοι να επιβαρυνθούν με τέλος ταφής».
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο περιφερειάρχης, υπογράμμισε πως τελικός στόχος είναι με την ολοκλήρωση των περιφερειακών υποδομών επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, να τερματιστεί η λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής και να υλοποιηθούν τα απαιτούμενα έργα αποκατάστασης.