ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Καίγεται για 6η μέρα το Παγγαίο όρος και η κυβέρνηση “σφυρίζει αδιάφορα” από τη Θεσσαλονίκη
Χωρίς κουράγιο παρακολουθούν οι πολίτες για έκτη συνεχόμενη ημέρα τη μεγάλη φωτιά στο Παγγαίο όρος στην Καβάλα. Η φωτιά επεκτείνεται συνεχώς και όπως ανακοινώθηκε πάνω από 20.000 στρέμματα έχουν γίνει «στάχτη» από την πυρκαγιά.
Και που να βρουν το κουράγιο όταν ακούνε ότι η προβλεπόμενη εξασθένηση των ανέμων που πνέουν στην περιοχή, κάνει τους αρμοδίους να αισιοδοξούν για επαρκέστερο έλεγχο της κατάστασης και «φρένο» στις συνεχείς αναζωπυρώσεις, ενώ ελπίδα όλων είναι η εκδήλωση βροχοπτώσεων στην περιοχή, που, με βάση τις μετεωρολογικές προβλέψεις, ίσως εκδηλωθούν προς το τέλος της εβδομάδας. Πλέον, έχει γίνει κανόνας για την κυβέρνηση να αφήνει να σβήνονται ουσιαστικά μόνες τους οι φωτιές και να επιδίδεται σε έναν αγώνα εκκενώσεων.
Όπως και η πρόσφατη πυρκαγιά στη Βορειοανατολική Αττική ήρθε να επιβεβαιώσει με πολύ δυσάρεστο τρόπο τα όσα έχει καταγγείλει έγκαιρα το Πράσινο Κίνημα για την παντελή έλλειψη πολιτικής στον τομέα της πυροπροστασίας και τα αποτελέσματα να τα βιώνουμε κάθε Καλοκαίρι.
Η καταστολή από μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικό τρόπο φωτιές τέτοιου μεγέθους και ο μόνος τρόπος για να θωρακίσουμε πραγματικά τα δάση και τις ζωές μας από τις πυρκαγιές -που θα γίνονται όλο και χειρότερες λόγω της κλιματικής κρίσης και των εκτεταμένων καυσώνων και περιόδων ξηρασίας που προβλέπεται να προκαλέσει- είναι η επένδυση στην πρόληψη.
Υπολογίζεται ότι τα επόμενα χρόνια περίπου 1,8 δισ. ευρώ σχεδιάζεται να διατεθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 για τις ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας με έμφαση στην καταστολή. Παρόλο που είναι απαραίτητη η ενίσχυση και ο εκσυγχρονισμός των μέσων αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι αυτό από μόνο του δεν αρκεί.
Το Πράσινο κίνημα είχε χτυπήσει τον κώδωνα του κινδύνου έγκαιρα αλλά η ελληνική κυβέρνηση δεν έκανε στον σχεδιασμό όσον αφορά στην πρόληψη της αντιπυρικής περιόδου. Σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, οι κυβερνήσεις έχουν ήδη προσλάβει δασολόγους, δασοπόνους, ειδικούς δασικής προστασίας, υλοτόμους και δασεργάτες και έχουν ξεκινήσει τις απαραίτητες εργασίες για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων. Στην Ελλάδα, ακόμα δεν υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός στον τομέα της πρόληψης.
Είχε καταθέσει προτάσεις εγκαίρως το Πράσινο Κίνημα
Το Πράσινο Κίνημα, επαναφέρει την πρότασή του για τη δημιουργία εξειδικευμένων επιτροπών Αντιπυρικής Θωράκισης. Με εξειδικευμένες ασκήσεις αντιμετώπισης των προβλημάτων, όχι την ώρα της κρίσης αλλά σε προηγούμενο χρόνο με την συμμετοχή των πολιτών.
Τη δημιουργία, συγκεκριμένου εθελοντικού σώματος πολιτών. Την πρόσληψη προσωπικού που θα επιμορφωθεί και θα εξειδικευτεί στις προληπτικές λειτουργίες που πρέπει να γίνουν ανά κατηγορία φυσικής καταστροφής και στη συγκεκριμένη δράση που πρέπει να κάνει την ώρα της κρίσης.
Να χρησιμοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες και εξειδικευμένα υλικά αντιμετώπισης των πυρκαγιών.
Να υπάρξει ενημέρωση στα σχολεία για την στάση που πρέπει να κρατήσουν οι πολίτες την ώρα της φυσικής καταστροφής.
Θα λέγαμε να πάρουν πίσω και τα αντιπεριβαλλοντικά νομοσχέδια, αλλά τα οικονομικά συμφέροντα δεν θα τους το επιτρέψουν. Ζητάμε με ένταση , επίσης, να προσλάβουν πάλι τους δασεργάτες δασοπροστασίας, που έχουν εξειδικευτεί και πιστοποιηθεί για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας.
Κ. Καλογράνης: Παντελής έλλειψη σχεδιασμού
Ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος, κ. Κώστας Καλογράνης δήλωσε σχετικά: «Το Πράσινο Κίνημα έχει περιγράψει λεπτομερώς την ανύπαρκτο αντιπυρικό σχεδιασμό και έχει καταθέσει εγκαίρως προτάσεις ώστε να μην έχουμε πυρκαγιές.
Είναι ανάγκη η Πολιτεία να δεσμευτεί άμεσα για την ενίσχυση των πόρων που επενδύονται αποκλειστικά στην πρόληψη και ειδικά στα θέματα διαχείρισης της καύσιμης ύλης σε δάση και δασικές εκτάσεις. Απαραίτητη είναι και η ολοκληρωμένη ανάλυση των αιτιών των πυρκαγιών σε τοπικό επίπεδο και προσαρμογή του αντιπυρικού σχεδιασμού στο πρόβλημα. Επίσης είναι επίκαιρη όσο ποτέ να νομοθετηθεί η πρόταση μας, όπου σε “κάθε μέρος που μπαίνει πυρκαγιά, να απαγορεύονται κάθε είδους …επενδύσεις για τα επόμενα 20 χρόνια”. Για να μην δούμε πάλι να ξεφυτρώνουν φαραωνικές ξενοδοχειακές μονάδες και εκατοντάδες Βιομηχανικές ΑΠΕ. Ας ελπίσουμε στην κυβέρνηση ότι δεν θα συνεχίσουν να έχουν κλειστά τα αυτιά τους.»