ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Τεράστια η απήχηση της δράσης για την Ημέρα Εξάντλησης Αποθεμάτων

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Τεράστιες οι απώλειες από την σπατάλη τροφίμων
21 Μαΐου 2022
Τέλος ανακύκλωσης σε προϊόντα με πλαστική συσκευασία -Τι αλλάζει από 1η Ιουνίου
23 Μαΐου 2022
Show all

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Τεράστια η απήχηση της δράσης για την Ημέρα Εξάντλησης Αποθεμάτων

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Τεράστια η απήχηση της δράσης για την Ημέρα Εξάντλησης Αποθεμάτων

Το ενδιαφέρον εκατοντάδων πολιτών κέρδισε η ακτιβιστική δράση που πραγματοποίησε το Πράσινο Κίνημα το Σάββατο 21 Μαΐου 2022, στο κέντρο της Αθήνας (πλατεία Κοραή), με αφορμή την Ημέρα Εξάντλησης Αποθεμάτων (Earth Overshoot Day) που για την Ελλάδα ήταν φέτος η 21η Μαΐου. Θυμίζουμε πως το Πράσινο Κίνημα είχε προχωρήσει στην αντίστοιχη δράση και πέρυσι.
Από νωρίς το πρωί, στελέχη, μέλη και φίλοι του κόμματος με επικεφαλής τους δύο Συμπροέδρους του Πράσινου Κινήματος Ρία Ακρίβου και Κώστα Καλογράνη ξεκίνησαν να ενημερώνουν τους πολίτες για την Ημέρα Εξάντλησης Φυσικών Αποθεμάτων μιας χώρας, όπου είναι η ημέρα κατά την οποία τα φυσικά αποθέματα ολόκληρου του πλανήτη, θα εξαντλούνταν, αν όλες οι χώρες κατανάλωναν όπως η χώρα αυτή. Και από την επόμενη ημέρα ουσιαστικά κλέβουμε τους φυσικούς πόρους από τις επόμενες γενιές.
Οι πολίτες αρχικά εξέφραζαν και φέτος την απορία τους, καθώς δεν ήταν γνώστες της συγκεκριμένης δραματικής εξέλιξης για τον πλανήτη μας και στη συνέχεια έπαιρναν και διάβαζαν με μεγάλο ενδιαφέρον το υλικό που διένειμε το κόμμα με χαρά και ελπίδα ότι αυτό μπορεί να αλλάξει με τη συμμετοχή όλων μας. Ήταν πραγματικά από τις φορές που ένιωθες πως έκανες κάτι σημαντικό και η απήχηση που βρήκε η δράση του Πράσινου κινήματος από τους πολίτες όλων των ηλικιών ήταν εντυπωσιακή.
Το Πράσινο Κίνημα – δυστυχώς μόνο αυτό από όλα τα κόμματα της χώρας – κατάφερε να αναδείξει αυτήν την ημέρα.
Το κείμενο – Ψήφισμα που διανεμήθηκε στους πολίτες ανέφερε:

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΕΞΑΝΤΛΗΣΗΣ ΦΥΣΙΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ
“Η Ημέρα Εξάντλησης Φυσικών Αποθεμάτων (Earth Overshoot Day) μιας χώρας είναι η ημέρα την οποία τα φυσικά αποθέματα της Γης, ολόκληρου του πλανήτη, θα εξαντλούνταν, αν όλες οι χώρες κατανάλωναν όπως η χώρα αυτή.
Έτσι η Ημέρα Εξάντλησης Φυσικών Αποθεμάτων της Ελλάδας για φέτος είναι η 21η Μαΐου.
Από την επόμενη ημέρα και μετά κλέβουμε πόρους από τις επόμενες γενιές. Κλέβουμε το οξυγόνο των παιδιών μας και των εγγονιών μας. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Και για να σταματήσει απαιτούνται συγκεκριμένες πολιτικές.
Εάν όλες οι χώρες του πλανήτη κατανάλωναν φυσικούς πόρους όπως η Ελλάδα, τότε τα φυσικά αποθέματα του πλανήτη θα τελείωναν στις 22 Μαΐου. Πέρυσι για όλον τον πλανήτη αυτή η μέρα ήταν η 22α Αυγούστου.
Το Οικολογικό Αποτύπωμα υπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψη πόση παραγωγική γη χρειάζεται για την παραγωγή τροφής, για παραγωγή φυτικών ινών π.χ. για ρούχα, για αναγέννηση της ξυλείας, για απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα που εξέπεμψε η κάθε χώρα καίγοντας ορυκτά καύσιμα και για τη δημιουργία χτισμένων υποδομών.
Η κατανάλωση μιας χώρας υπολογίζεται προσθέτοντας εισαγωγές κι αφαιρώντας εξαγωγές από την εθνική της παραγωγή.
Το Οικολογικό Αποτύπωμα χρησιμοποιεί σοδειές πρωτογενών προϊόντων (αγροτική σοδειά, δάσος, βοσκότοπους, αλιεύματα) για να υπολογίσει το χώρο που χρειάζεται για να υποστηριχθεί μια δοσμένη δραστηριότητα.
Η Βιοϊκανότητα μετριέται υπολογίζοντας την παραγωγική γη και το θαλάσσιο χώρο που χρειάζεται για να παρέχει τους φυσικούς πόρους που ένας πληθυσμός καταναλώνει και για να απορροφήσει τα απορρίμματά του, με βάση τις τωρινές τεχνολογικές και διαχειριστικές πρακτικές.
Αν η Βιοϊκανότητα μιας χώρας είναι μικρότερη από το Οικολογικό της Αποτύπωμα (όπως συμβαίνει στο 85% των χωρών), τότε έχει Οικολογικό Έλλειμμα. Αντίθετα, εάν η Βιοϊκανότητα μιας χώρας ξεπερνάει το Οικολογικό της Αποτύπωμα, τότε η χώρα αυτή έχει Οικολογικό Απόθεμα.
Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες με Οικολογικό Έλλειμμα, καθώς η Βιοϊκανότητά της (δυνατότητα παραγωγής φυσικών πόρων) είναι μικρότερη από το Οικολογικό της Αποτύπωμα (κατανάλωση φυσικών πόρων για τις ανάγκες της).
Συγκεκριμένα, η Βιοϊκανότητα της χώρας είναι 1,4 εκτάρια για κάθε κάτοικο, ενώ το Οικολογικό Αποτύπωμα (κατανάλωση) είναι 4,3 εκτάρια για κάθε άτομο. Οπότε έχουμε Οικολογικό Έλλειμμα 2,8 εκτάρια για κάθε κάτοικο.
Για να καλύψουμε δηλαδή την κατανάλωσή μας θα χρειαζόμασταν επιπλέον 2,8 εκτάρια παραγωγικής γης και θάλασσας για κάθε κάτοικο της χώρας.

Τι πρέπει να κάνουμε
Εάν κάτι πρέπει να μας διδάξει η Ημέρα Εξάντλησης Φυσικών Αποθεμάτων (Earth Overshoot Day) της Ελλάδας, λαμβάνοντας υπόψη και την παγκόσμια περιπέτεια της πανδημίας με τον κορωνοϊό, είναι η ανάγκη να μειώσουμε την κατανάλωση φυσικών πόρων, να την κάνουμε πιο δίκαιη τόσο μέσα στη χώρα μας όσο και διεθνώς, και τέλος, να φροντίσουμε έτσι ώστε η τοπική παραγωγή (ιδίως στη διατροφή και στην ενέργεια) να καλύπτει τις ανάγκες μας (αυτάρκεια).
Και για να γίνει αυτό χρειάζεται να εγκαταλείψουμε την υπερκατανάλωση, τα ορυκτά και εισαγόμενα καύσιμα και να βασιστούμε στα τοπικά αγροτικά προϊόντα για τη διατροφή μας και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με τοπικό έλεγχο και όρια που πρέπει να τηρούνται για να μην καταστρέφονται προστατευόμενες περιοχές.
Εννοείται ότι τα στοιχεία αυτά μιλάνε για μέσους όρους. Δεν είναι ίδια η κατανάλωση μιας φτωχής οικογένειας και η κατανάλωση των πλούσιων κατοίκων της χώρας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
Να νομοθετηθεί επιτέλους και στην Ελλάδα, ένας Κλιματικός Νόμος, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης και όχι όπως αυτόν που κατέθεσε πρόσφατα η Κυβέρνηση. Ένας Κλιματικός Νόμος όπου θα θεσμοθετηθεί η μέτρηση του οικολογικού αποτυπώματος στις αναλογιστικές μελέτες κάθε επένδυσης. Θα μετριέται το κόστος που μεταβιβάζεται στις επόμενες γενιές. Θα καταργηθεί η απαράδεκτη νομοθέτηση που υπάρχει τώρα, όπου η αυτοδιοίκηση δεν έχει κανένα αποφασιστικό ρόλο, (έχει μόνο γνωμοδοτικό) στις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Οι διατάξεις του κλιματικού νόμου να συμβάλλουν στην ενίσχυση της παγκόσμιας προσπάθειας για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 της Συμφωνίας του Παρισιού.
Να θεσπιστεί ο Κλιματικός προϋπολογισμός. Δηλαδή η συνολική ποσότητα των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ανά πενταετή περίοδο που καθορίζεται με σκοπό την επίτευξη των στόχων του παρόντος νόμου.
Τα κόμματα της Βουλής πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σταματήσουν να ψηφίζουν νόμους που καταστρέφουν το περιβάλλον και τη φύση. Η Κλιματική Αλλαγή είναι εδώ. Οι επιπτώσεις είναι πλέον εμφανέστατες σε όλους. Από τις 21 Μαΐου 2021 και μετά ξοδεύουμε, το οξυγόνο των παιδιών μας. Και αυτό πρέπει να σταματήσει άμεσα.