Σίμος Δανιηλίδης: Οι ολιγάρχες της ενέργειας, η τρικλοποδιά στους ΟΤΑ και οι αυξήσεις στους δημοτικούς υπαλλήλους που δίνει η κυβέρνηση αλλά θα πληρώσουν οι δήμοι

Τo χαρτοφυλάκιο των «Βιώσιμων Μεταφορών και του Τουρισμού» στον Απ. Τζιτζικώστα
17 Σεπτεμβρίου 2024
Ριζική αναθεώρηση του προτεινόμενου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό ζητούν 11 περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς
19 Σεπτεμβρίου 2024
Show all

Σίμος Δανιηλίδης: Οι ολιγάρχες της ενέργειας, η τρικλοποδιά στους ΟΤΑ και οι αυξήσεις στους δημοτικούς υπαλλήλους που δίνει η κυβέρνηση αλλά θα πληρώσουν οι δήμοι

Σίμος Δανιηλίδης: Οι ολιγάρχες της ενέργειας, η τρικλοποδιά στους ΟΤΑ και οι αυξήσεις στους δημοτικούς υπαλλήλους που δίνει η κυβέρνηση αλλά θα πληρώσουν οι δήμοι

Ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ίδια την υπόσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσα από τρεις αναφορές του πρωθυπουργού στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ

H παραδοχή από πλευράς του πρωθυπουργού στο πλαίσιο της παρουσίας του στην 88η ΔΕΘ ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτε για τις υψηλές τιμές της ενέργειας γι’ αυτό «αναθέτει» την επίλυση του προβλήματος -στο οποίο αποδίδει ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά- στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, δικαιώνει τη θέση που ανέπτυξε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκέων Σίμος Δανιηλίδης για τις ληστρικές τιμές της κιλοβατώρας από τους ολιγάρχες της ηλεκτρικής ενέργειας.

Πρόκειται για μία από τις τρεις αναφορές του πρωθυπουργού που αναδεικνύουν την αδυναμία της κυβέρνησης να δώσει λύσεις για τους πολίτες αλλά και την πρόθεσή της να οδηγήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε χρεωκοπία.

Και φυσικά το ενεργειακό δεν λύνεται ούτε με επιστολές στην κ. Φον ντερ Λάιεν ούτε με υποσχέσεις για φορολόγηση των υπερκερδών των ολιγαρχών τα οποία θα επιστραφούν στο υποπολλαπλάσιο με τη μορφή των περίφημων pass στους πολίτες.

Και αυτή η εξαγγελία Μητσοτάκη όπως και ακόμη δύο που αφορούν τις συντηρήσεις σχολικών κτιρίων και τις αυξήσεις των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων φέρνουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση ακόμη ένα βήμα πιο κοντά στον θεσμικό, λειτουργικό και οικονομικό στραγγαλισμό της.

Στην τελευταία κοινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ με τις ΠΕΔ της Βόρειας Ελλάδας ενόψει της ΔΕΘ ο κ. Δανιηλίδης παρά την επίμονη άρνηση και την ειρωνική συμπεριφορά που αντιμετώπισε από πλευράς του προεδρείου, τόνισε, στην ενός λεπτού παρέμβαση που τελικά εξασφάλισε, ότι οι πέντε ολιγάρχες της ενέργειας κερδοσκοπούν σε βάρος των καταναλωτών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όπως συγκεκριμένα αποκάλυψε ο κ. Δανιηλίδης την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου στις 8 το βράδυ καταγράφηκε ρεκόρ στην τιμή εκκαθάρισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αφού έφτασε τα 942 ευρώ η μεγαβατώρα δηλαδή σχεδόν 1 ευρώ η κιλοβατώρα, την ίδια στιγμή που το κόστος παραγωγής είναι κάτω από 5 λεπτά!

Το πρόβλημα, όπως έχει επανειλημμένως τονίσει ο δήμαρχος, θα λυνόταν με την ενεργειακή αυτονομία και αυτοτέλεια των δήμων η οποία απαιτεί έναν προγραμματισμό 5ετίας. Σύμφωνα με τον κ. Δανιηλίδη σε αυτό χρονικό διάστημα το σύνολο των 332 δήμων της χώρας θα μπορούσαν με 50% χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και καλύπτοντας το υπόλοιπο 50% με άτοκο δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να λύσουν το πρόβλημα και να επιτύχουν στο σύνολό τους την ενεργειακή αυτονομία.

Όπως τονίζει ο κ. Δανιηλίδης μέσω της ενεργειακής αυτονομίας του συνόλου των ΟΤΑ η χώρα θα διασφάλιζε τα εθνικά και κυριαρχικά της δικαιώματα, θα κατάφερνε να επιτύχει τον ευρωπαϊκό και εθνικό στόχο της απεξάρτησης από το ρωσικό και το αζέρικο αέριο και παράλληλα θα επιτύγχανε τον επίσης ευρωπαϊκό και εθνικό στόχο της προστασίας του περιβάλλοντος ενώ παράλληλα οι δήμοι θα μπορούσαν να στηρίξουν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας με την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε αυτά είτε δωρεάν είτε σε πολύ χαμηλή τιμή.

Όπως εξηγεί ο Σ. Δανιηλίδης, όλο αυτό θα γινόταν με την πλήρη εφαρμογή του net metering και του virtual net metering (Ενεργειακός Συμψηφισμός και Εικονικός Ενεργειακός Συμψηφισμός μέσω δημοτικών ενεργειακών κοινοτήτων όπως ίσχυε πριν τον Ν.5037/2023). Πλέον η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση ουσιαστικά καταργεί την διοικητική αυτοτέλεια των ΟΤΑ, στερώντας τους την δυνατότητα υλοποίησης ενεργειακού συμψηφισμού και υποτάσσοντάς τους ανά περιφέρεια σε ένα σύστημα που θα χειραγωγεί η πολιτεία ή η Περιφέρεια σαν να πρόκειται για υψηλότερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης. Έτσι οι δήμοι, προσθέτει ο δήμαρχος, θα λειτουργούν ως φτωχοί συγγενείς και ανυπεράσπιστοι καταναλωτές ενέργειας που θα παράγουν οι πέντε γνωστοί ολιγάρχες από τους οποίους θα είναι εξαρτημένοι.

«Και φυσικά, καταλήγει ο κ. Δανιηλίδης, η ηγεσία της ΚΕΔΕ θα πρέπει να κατανοήσει ότι από τη φορολογία στα υπερκέρδη που εξήγγειλε ως πανάκεια ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να επιστρέφουν ψίχουλα στους πολίτες αλλά δεν επιστρέφει τίποτε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η οποία βρίσκεται κυριολεκτικά σε συνθήκες οικονομικού στραγγαλισμού αφού ο καλλικρατικός νόμος 3852 αλλά και το Σύνταγμα για τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) ήδη καταστρατηγούνται. Αν για το 2023 αποδιδόταν στους ΟΤΑ το 20% των φόρων εισοδήματος των φυσικών και νομικών προσώπων, το 12% του ΦΠΑ και το 11,5% του ΕΝΦΙΑ όπως προβλέπουν οι σχετικοί νόμοι, το 2024 η Τοπική Αυτοδιοίκηση μόνο για τους ΚΑΠ θα έπρεπε να εισπράξει 6,5 δις. Παρόλα αυτά, η πρόβλεψη της κυβέρνησης για τους ΚΑΠ του 2024 κάνει λόγο για κάτι παραπάνω από 1,6 δις. Άρα το κράτος υπεξαιρεί περίπου 5 δις μέσα σε ένα χρόνο από τους ΟΤΑ, κάτι το οποίο θα έχει τραγικές συνέπειες για το σύνολο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το δεύτερο θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός υπό μορφήν άλλης μία εξαγγελίας που επίσης εντάσσεται στη προσπάθεια ολοκληρωτικού στραγγαλισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αφορά το πρόγραμμα αναβάθμισης των σχολικών μονάδων ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο μάλιστα θα ονομαστεί «Πρόγραμμα Μαριέττας Γιαννάκου» στο όνομα της αείμνηστης πρώην υπουργού Παιδείας. Όπως τονίζει ο κ. Δανιηλίδης αντί να στηρίξει η κυβέρνηση ένα μόνιμο πρόγραμμα συντήρησης και αναβάθμισης των σχολικών κτιρίων με ευθύνη των ΟΤΑ με διαφανή κριτήρια και με βάση τις ανάγκες, την παλαιότητα και τις ιδιαιτερότητες κάθε σχολείου όπως συνέβαινε μέχρι τώρα και όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, προτίμησε να εντάξει τη σχολική στέγη στον κατάλογο με τα «δώρα της ΔΕΘ» που παράλληλα αποτελούν βόμβα στα θεμέλια της διοικητικής αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τέλος, ο δήμαρχος αναφέρθηκε σε μία ακόμη εξαγγελία που ουσιαστικά ρίχνει την τελευταία σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι για τους ΟΤΑ με τις επικείμενες νέες αυξήσεις των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων στους οποίους εντάσσονται και οι δημοτικοί υπάλληλοι.

Σύμφωνα με τον κ. Δανιηλίδη ο κ. Μητσοτάκης δίνοντας αυξήσεις στους δημοτικούς υπαλλήλους τις οποίες δικαιούνται με το παραπάνω καθώς έχουν υστερήσει στο μισθολογικό και αξίζουν κάθε αύξηση, κάνει με ξένα κόλλυβα μνημόσυνα. «Ήδη οι δήμαρχοι αντιμετώπισαν με τρόμο και φόβο την εξαγγελία τρέχοντας να υπολογίσουν τι θα στοιχίσει στο ταμείο τους. Στο δικό μας, στο ταμείο του δήμου Νεάπολης-Συκεών χρειαζόμαστε περίπου 1,9 εκατ. ευρώ ετησίως (2024) για να ανταποκριθούμε στις αυξήσεις για τους υπαλλήλους του δήμου και της δημοτικής επιχείρησης ΚΕΥΝΣ που εξαγγέλθηκαν το 2023 και ισχύουν από 1/1/24. Είναι περιττό να αναφέρουμε πως δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη από πλευράς κεντρικής κυβέρνησης για την κάλυψη του νέου επιπλέον τεράστιου κόστους».

Το ζητούμενο είναι τι πράττει η ΚΕΔΕ για να αλλάξει έστω και σημεία στο σκοτεινό σκηνικό που περιγράφει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών με αφορμή τρία διαφορετικής φύσης ζητήματα που αποδεικνύουν ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι στο πυρ το εξώτερο για τη νυν κυβέρνηση.

«Η ΚΕΔΕ και συγκεκριμένα το προεδρείο της πρέπει να αρθεί κάποια στιγμή στο ύψος των περιστάσεων και να φανεί αντάξια της εμπιστοσύνης που της έδειξαν 332 δήμοι της χώρας. Δεν μπορεί η πλειοψηφούσα παράταξη να τρομάζει ακόμη και στο άκουσμα της πρότασης της μειοψηφίας για μία καταρχήν δυναμική κινητοποίηση 24ωρης διάρκειας των δημάρχων προκειμένου να υψώσουν τη φωνή τους για όσα συμβαίνουν στους δήμους.

Ήρθε η ώρα να κατανοήσουμε όλοι ότι οι αποφάσεις μας σήμερα θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την τύχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την εικόνας της χώρας μας για τα επόμενα 30-40 χρόνια. Δεν πρέπει να φανούμε δειλοί μοιραίοι και άβουλοι αντάμα, προσμένοντας άραγε ποιο θάμα;» αναρωτιέται κλείνοντας ο Σίμος Δανιηλίδης.