Μια ακόμη τροπολογία «σφήνα» του ΥΠΕΝ μπήκε εμβόλιμα στο ν/σ «σκούπα» του ΥΠΕΣ, που ψηφίστηκε στη Βουλή και ολοκλήρωσε την κοινοβουλευτική δραστηριότητα.
Αφορά στη διαχείριση απορριμμάτων και συγκεκριμένα, στον τρόπο υπολογισμού του τέλους που θα καταβάλλουν οι Δήμοι και κατ΄ επέκταση οι δημότες, μέσω των δημοτικών τελών.
Ειδικότερα, η τροπολογία αναφέρει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2022 επιβάλλεται τέλος ταφής για τις ποσότητες αστικών αποβλήτων με συγκεκριμένους Κωδικούς Ευρωπαϊκού Καταλόγου Αποβλήτων (δείτε παρακάτω).
Υπόχρεοι καταβολής του τέλους ταφής είναι οι ΦοΔΣΑ (Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ) και οι ΟΤΑ Α’ βαθμού καθώς και τα νομικά Πρόσωπα που ανήκουν στους ΟΤΑ και ασκούν τις αρμοδιότητες ΦοΔΣΑ βάσει του άρθρου 227 του ν. 4555/2018 (Α’ 133).
Όπως σημειώνεται, το τέλος ταφής ορίζεται στα είκοσι (20) ευρώ ανά τόνο αποβλήτων και αυξάνεται ετησίως κατά (5) ευρώ ανά τόνο και έως τιμή των Τριάντα (35) ευρώ ανά τόνο. Από την 1η Ιανουαρίου 2026 το τέλος ταφής ορίζεται στα σαράντα (45) ευρώ ανά τόνο αποβλήτων και αυξάνεται στην τιμή των πενήντα (55) ευρώ ανά τόνο από την 1η Ιανουαρίου 2027, οποία και παραμένει σταθερή για τα επόμενα έτη.
Όλα τα παραπάνω στηρίζονται στην αρχή “ο ρυπαίνων πληρώνει” που πλέον είναι κανόνας. Με βάση αυτή την αρχή αλλάξουν τα κριτήρια με τα οποία καθορίζουν τα τέλη για τη διαχείριση των απορριμμάτων και πλέον θα παύσουν να υπολογίζονται με βάση τα τετραγωνικά. Βάση υπολογισμού θα είναι το βάρος των παραγόμενων αποβλήτων από κάθε νοικοκυριό. Από καταβολή του τέλους ταφής εξαιρούνται τα νησιά που έχουν πληθυσμό μικρότερο από χίλιους (1.000) μόνιμους κατοίκους.
Σημειώνεται ότι με βάση την τροπολογία, το τέλος ταφής αποδίδεται από τους υπόχρεους σε ειδικό λογαριασμό που ο Ε.Ο.ΑΝ. τηρεί για σκοπό αυτόν και διατίθεται για τα ειδικά χρηματοδοτικά προγράμματα που εκπονεί και τα οποία εγκρίνονται από Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.