Το ΚΑΠΗ της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Δήμου Ρόδου συγκαταλέγεται μέσα στα 10 κέντρα, πανελλαδικά (Ναύπακτος, Χανιά, Βέροια, Καστοριά, Λαμία, Σύρος, Κατερίνη, Βόλος και Μεσολόγγι), που συμμετέχει στο έργο “Ψηφιακές Κοινότητες Τρίτης Ηλικίας” με φορέα υλοποίησης την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας.
Στόχος του έργου, όπως ενημερώνει ο Δήμου Ρόδου, είναι η ενδυνάμωση της ευπαθούς ομάδας της Τρίτης Ηλικίας, βελτιώνοντας άμεσα την ποιότητα διαβίωσής της και συμβάλλοντας στην προστασία του εισοδήματος και της περιουσίας της.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας Δήμου Ρόδου και Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, συμφωνήθηκε τοπικά, να καταρτιστούν 20 άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω στην ασφαλή χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών, όπως ασφαλής χρήση πιστωτικής/χρεωστικής κάρτας, διαδικτυακή τραπεζική συναλλαγή, ηλεκτρονικό εμπόριο, προστασία τραπεζικών λογαριασμών, εξυπηρέτηση δανείων και πιστώσεων και ειδικές παροχές προς άτομα τρίτης ηλικίας – ΔΕΚΟ.
Λόγω της υγειονομικής κρίσης του Covid-19 η κατάρτιση θα πραγματοποιηθεί με τη μέθοδο της τηλεκατάρτισης.
Με το πέρας της, θα δημιουργηθεί ένα εθελοντικό δίκτυο στελεχωμένο από τους ίδιους τους καταρτιζόμενους που θα συνεχίσουν να παρέχουν με την υποστήριξη της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας τις υπηρεσίες τους στον τομέα αυτό.
Το έργο “Ψηφιακές Κοινότητες Τρίτης Ηλικίας” υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund και χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία, αποτελώντας μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants.
Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Τη διαχείριση του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.