Σύμβαση για μελέτη της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Αλεξανδρούπολης

Προγραμματική σύμβαση ΕΕΤΤΑ-Δήμου Πρεσπών για την εκπόνηση μελέτης κατασκευής δικτύων αποχέτευσης στους οικισμούς Ψαράδων και Πύλης
13 Σεπτεμβρίου 2024
Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για την επέκταση της ΕΕΛ Αντίπαρου
13 Σεπτεμβρίου 2024
Show all

Σύμβαση για μελέτη της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Αλεξανδρούπολης

Σύμβαση για μελέτη της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Αλεξανδρούπολης

Τη σύμβαση μελέτης για το έργο «Κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων ανατολικά του Γ.Π.Σ Αλεξανδρούπολης για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πυρκαγιών του Αυγούστου 2023”, υπέγραψαν την Πέμπτη 12/9, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης και ο εκπρόσωπος ης αναδόχου εταιρείας.

Η μελέτη, συνολικού προϋπολογισμού 1.325.373,80€ + Φ.Π.Α, αποσκοπεί στη θωράκιση της περιοχής από πλημμυρικά φαινόμενα που αναμένονται λόγω της αποψίλωσης της βλάστησης και της αλλαγής του υδρολογικού καθεστώτος.

Ειδικότερα, στον Δήμο Αλεξανδρούπολης εκτός από το Ποταμό Έβρο υπάρχουν τρία σημαντικά υδατορέματα. Το ρέμα Αράπης, το ρέμα Ειρήνη και το ρέμα Λουτρού.

Όπως περιγράφει ο Δήμος στην ανακοίνωσή του: «Ανάμεσα στο ρέμα Ειρήνη και στο ρέμα Λουτρού αναπτύσσεται μια περιοχή με έκταση απορροής περί τα 100 km2. Τα όμβρια ύδατα που απορρέουν στην περιοχή αυτή συγκεντρώνονται σε διάφορα υδατορέματα τα οποία αναπτύσσονται στην περιοχή με κατεύθυνση από Βορρά προς Νότο και διαχέονται στο Θρακικό Πέλαγος. Τα τελευταία χρόνια σε κάθε έντονο υετό (χαρακτηριστικό παράδειγμα η πλημμύρα στην 01/02/2021) παρατηρείται αδυναμία εκτόνωσης των πλημμυρικών απορροών που αναπτύσσονται στην περιοχή αυτή με αποτέλεσμα την συσσώρευση υδάτων σε κρίσιμες υποδομές καθώς και γεωργικές εκτάσεις».

Προσθέτει επίσης ότι, μετά και τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την περιοχή του Δήμου Αλεξανδρούπολης και είχαν σαν αποτέλεσμα την καταστροφή της φυτικής βλάστησης στην περιοχή του ορεινού και πεδινού όγκου, αναμένεται ότι τα προβλήματα που θα προκύψουν σε μια έντονη βροχόπτωση θα είναι μεγαλύτερα.

Σκοπός των έργων είναι ο έλεγχος των επιπτώσεων των πλημμυρικών φαινομένων της εν λόγω περιοχής και η αντιμετώπιση για τον μετριασμό των επιπτώσεων. Η κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων θα συμβάλει στην προστασία τόσο των υποδομών όσο και της τοπικής κοινωνίας από ακραία καιρικά φαινόμενα, διασφαλίζοντας την ομαλή καθημερινότητα των πολιτών και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Η εν λόγω μελέτη περιλαμβάνει :

Σύνταξη τοπογραφικού υπόβαθρου κατάλληλο για τις ανάγκες της υδραυλικής μελέτης.
Σύνταξη υδρολογικής μελέτης για κάθε λεκάνη απορροής
Υδραυλική μελέτη επίλυσης ανομοιόμορφής ροής στις περιοχές που παρουσιάζουν προβλήματα απορροής ομβρίων υδάτων
Σχεδιασμός έργων διευθέτησης στα τμήματα στα οποία η γεωμετρία της διατομής των υδατορεμάτων κρίνεται ανεπαρκής.
Σύνταξη Γεωλογικής μελέτης
Περιβαλλοντική αδειοδότηση των προτεινόμενων έργων και επικοινωνία με τους εμπλεκόμενους φορείς
Σύνταξη τευχών δημοπράτησης
Η μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Η χρηματοδότηση προέρχεται από ιδίους πόρους και το Υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών.

«Πρόκειται για ένα καίριο έργο που θα προσφέρει μακροπρόθεσμες λύσεις στην αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής μας. Η τοπική κοινωνία δοκιμάστηκε σκληρά από τις πυρκαγιές, και η πρόληψη περαιτέρω καταστροφών αποτελεί προτεραιότητά μας», δήλωσε μετά την υπογραφή της σύμβασης μελέτης, ο Γ. Ζαμπούκης.