Οι τέσσερις άξονες που θα απασχολήσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση το 2020 ήταν το αντικείμενο της συνάντησης εργασίας του προέδρου της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου και των δεκατριών προέδρων των Περιφερειακών Ενώσεων της χώρας.
Συγκεκριμένα πρόκειται πρώτον, για την ανακατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικού Κράτους και Αυτοδιοίκησης αλλά και μεταξύ δήμων και περιφερειών. Δεύτερον, το προσφυγικό, τρίτον το νέο ΕΣΠΑ και τέταρτον ο εκλογικός νόμος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Σκοπός της σύσκεψης ήταν η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων όσον αφορά στην στενή συνεργασία μεταξύ ΠΕΔ και ΚΕΔΕ και συμφωνήθηκε να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα με συγκεκριμένη θεματολογία.
Στη σύσκεψη αυτή παρέστησαν επίσης ο πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ Ηλίας Γιάτσιος και ο διευθύνων σύμβουλος Σπύρος Σπυρίδων.
Αναφερόμενος ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου στο θέμα των αρμοδιοτήτων υπογράμμισε ότι το μείζον είναι «να αποφασίσουμε ποια θα είναι η αυτοδιοίκηση «αύριο», ποιος ο δικός μας ρόλος σε σχέση με τον δεύτερο βαθμό, σχέση που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι υποτέλειας αλλά συνεργασίας. Πρέπει να σκεφτούμε και να έχουμε θέσεις ακόμη και για πιο τολμηρά θέματα, τα οποία στο εξωτερικό είναι ήδη λυμένα και αποτελούν αντικείμενο των δήμων». Τόνισε ότι «παρόλο που έχουμε τις απόψεις μας για τον εκλογικό νόμο, προτιμώ να μην ανοίξουμε τώρα θέμα εκλογικού νόμου. Υπήρξαν κάποιες πληροφορίες στον τύπο, αλλά οι αρμοδιότητες είναι ένα φλέγον και άμεσο θέμα. Ο εκλογικός νόμος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να πάει πιο πίσω.Σημασία έχει να δουλέψουμε όλοι με ζήλο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που θέλουμε και όχι αυτή που έχουμε καταντήσει να έχουμε».
Σε ότι αφορά το προσφυγικό ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε ότι μέχρι σήμερα υπήρξε ένα σχέδιο από την Κυβέρνηση, χωρίς να συμμετέχουμε σε αυτό. Μάλιστα όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην ενημερωτική συνάντηση με τους περιφερειάρχες και πάλι δεν συμμετείχαν οι δήμαρχοι και απλώς ανακοινώθηκαν αποφάσεις.
Ο κ. Παπαστεργίου αναφερόμενος στη δήλωση του κ. Χρυσοχοϊδη ότι «δεν διοικούν οι Δήμαρχοι την Ελλάδα» σημείωσε «ότι είναι σωστή». «Ναι, δεν διοικούμε εμείς τη χώρα, ζούμε, κυκλοφορούμε όμως και έχουμε την ευθύνη των κοινωνιών μας, τις οποίες οφείλουμε να ενημερώσουμε και στις οποίες λογοδοτούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκη ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε: «Είπα ότι «πρέπει να βάλουμε πλάτη». Η Κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει τη φύλαξη των συνόρων, πρέπει άμεσα να ξεκινήσει τη διαδικασία του ασύλου και όσοι δικαιούνται διεθνούς προστασίας να μείνουν, και οι υπόλοιποι να γυρίσουν στις πατρίδες τους. Αλλά αυτό είναι το μακροπρόθεσμο. Το άμεσο είναι τι λέμε στους Δημάρχους των νησιών που έχουν να διαχειριστούν πληθυσμούς πολλαπλάσιους από τους πληθυσμούς των νησιών τους. Πρέπει να βοηθήσουμε. Αφού φροντίσουμε να τηρηθούν κάποιες προϋποθέσεις.Δεν είναι μόνο θέμα ανθρωπισμού για τους ίδιους τους μετανάστες αλλά και θέμα αλληλεγγύης στους δημάρχους και κατοίκους των νησιών».
Σε ότι αφορά το νέο ΕΣΠΑ χαρακτήρισε ως «αστοχία» το γεγονός ότι η Αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού δεν κλήθηκε να εκφέρει γνώμη για το θέμα στην πρόσφατη ημερίδα του υπουργείου Ανάπτυξης.
«Όταν μιλάμε για το νέο ΕΣΠΑ η Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι εκεί!
Αρκετά! Στη νέα περίοδο του ΕΣΠΑ πρέπει να είμαστε παρόντες.
Θεώρησα αστοχία αν όχι απρέπεια ότι το υπουργείο Ανάπτυξης δεν μας κάλεσε να πούμε τις απόψεις μας. Εμείς κάνουμε ξεκάθαρο προς όλους: Στο νέο ΕΣΠΑ οι Δήμοι πρέπει να έχει άμεσο ρόλο!
Δεν μπορούμε να παρακαλάμε για πράγματα που μας ανήκουν. Και αν δεν ξέρουμε εμείς τις ανάγκες και τις αναπτυξιακές προοπτικές της κάθε κοινωνίας, ποιος τις ξέρει;
Πρέπει να επιμείνουμε στο θέμα του ΕΣΠΑ για την άμεση εμπλοκή μας. Είτε μέσα από τη δομή του Υπουργείου Εσωτερικών, είτε μέσω του Υπουργείου Ανάπτυξης αλλά με ξεκάθαρη θέση που θα αφορά στον πρώτο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος σε ότι αφορά στον εκλογικό νόμο για την σημείωσε ότι «μπορεί να περιμένει αφού πρωτίστως λήξουμε το θέμα με την ανακατανομή των αρμοδιοτήτων».