Το «μείζον πρόβλημα» της ελλιπούς καθαριότητας στα σχολεία και τη μεγάλη ανάγκη για άμεση πρόσληψη επιπλέον καθαριστών καθαριστριών, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των παιδιών και η τήρηση των μέτρων προστασίας εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, επισημαίνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών και πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, Σίμος Δανιηλίδης, σε επιστολή που απέστειλε στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και στον υπουργό και τον υφυπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκο και Θεόδωρο Λιβάνιο, αντίστοιχα.
Όπως αναλυτικά αναφέρεται στην επιστολή, «η απάντηση στο πρόβλημα είναι μία. Περισσότερες προσλήψεις καθαριστών-καθαριστριών με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης και με χρηματοδότηση από το κράτος, ώστε σε κάθε σχολική μονάδα να υπάρχουν περισσότεροι του ενός καθαριστές, οι οποίοι θα καλύπτουν πλήρως τον πρωινό κύκλο λειτουργίας των σχολείων, με τη δυνατότητα αύξησης των θέσεων σε μεγάλες σχολικές μονάδες, αλλά και συγχρόνως να προβλεφθούν θέσεις καθαριστών και για την καθαριότητα όλων των σχολείων μετά το πέρας λειτουργίας τους».
Η επιστολή
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, «για τον δήμο Νεάπολης-Συκεών θα πρέπει να προσληφθούν επιπλέον 99 καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης, αίτημα το οποίο συμμερίζεται απόλυτα και η εκπαιδευτική κοινότητα». Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:
«Τα σχολεία άνοιξαν πριν από λίγες ημέρες, όμως το μείζον θέμα της καθαριότητας παραμένει ιδιαίτερα οξυμένο. Για το σχολικό έτος 2020-2021 προσλήφθηκαν στο δήμο Νεάπολης-Συκεών 69 καθαριστές/καθαρίστριες με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, εκ των οποίων οι 50 είναι πλήρους απασχόλησης και οι 19 είναι μερικής απασχόλησης.
»Και ενώ το καθεστώς εργασίας μετατράπηκε από σύμβαση μίσθωσης έργου σε σύμβαση ορισμένου χρόνου, ο αριθμός των εργαζόμενων παρέμεινε ο ίδιος με τα προηγούμενα χρόνια.
»Ωστόσο, το Υπουργείο Εσωτερικών με Δελτίο Τύπου τον Αύγουστο επισημαίνει ότι ‘‘Με την υπ’ αριθμ. πρωτ. απόφαση ΔΙΠΑΑΔ/Φ.ΕΓΚΡ./134/15827/19-8-2020 αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά το θέμα της καθαριότητας των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, διότι ο αριθμός των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης είναι τουλάχιστον 30% υψηλότερος από το περυσινό του ισοδύναμο’’. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Συγκεκριμένα:
»Στο προσωπικό καθαριότητας των σχολείων του δήμου μας συμπεριλαμβάνονται 16 καθαρίστριες ΙΔΑΧ (Αορίστου Χρόνου) εκ των οποίων η μία απουσιάζει με μακροχρόνια αναρρωτική άδεια και μία ακόμα πρόκειται να αποχωρήσει από την εργασία της άμεσα με σύνταξη.
»Οι 69 καθαρίστριες ΙΔΟΧ, μαζί με τις καθαρίστριες ΙΔΑΧ, καλούνται εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού να καθαρίζουν καθημερινά 83 σχολικές μονάδες, τηρώντας, σύμφωνα με τις συστάσεις του υπουργείου, όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
»Οι σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης λειτουργούν με Ολοήμερο Πρόγραμμα έχοντας καθημερινά οκτάωρη λειτουργία (8.00-16.00), και όσες από αυτές έχουν δημιουργήσει και Τμήμα Πρωινής Ζώνης λειτουργούν από τις 7.00 π.μ.
»Μέσα από ένα αγώνα δρόμου, κυριολεκτικά της τελευταίας στιγμής, λόγω κωλυσιεργίας των συναρμοδίων Υπουργείων, προσπαθήσαμε να προχωρήσουμε σε μία όσο πιο ορθολογική κατανομή των 69 καθαριστριών ΙΔΟΧ στα σχολεία μας, λαμβάνοντας υπόψη το μαθητικό δυναμικό της κάθε σχολικής μονάδας, τα τετραγωνικά μέτρα και τους κοινόχρηστους χώρους, καθώς και τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν λόγω τις πανδημίας, και τις υποδείξεις του υπουργείου για σχολαστικό καθαρισμό. Έτσι, λοιπόν, με τα δεδομένα που είχαμε, υπολογίσαμε ότι πρέπει να υπάρχει μία καθαρίστρια πλήρους απασχόλησης και μία μερικής ανά 12 τμήματα.
Εύλογα όμως γεννώνται τα ακόλουθα ερωτήματα:
Πώς μπορεί να γίνει σχολαστικός καθαρισμός κατά τα διαλείμματα από έναν καθαριστή (ακόμα και αν γίνουν δύο βάρδιες διαλειμμάτων), ο οποίος θα πρέπει να καθαρίσει τις αίθουσες (καρέκλες, θρανία, έδρα, πόρτες, πόμολα), το Εργαστήριο Πληροφορικής, το Χημείο, το Τμήμα Ένταξης, τη Βιβλιοθήκη, τους διαδρόμους, το κλιμακοστάσιο και μάλιστα μέσα σε δέκα έως είκοσι λεπτά;
Πώς μπορεί να γίνει ο παραπάνω καθαρισμός στα Νηπιαγωγεία για τα οποία έχει προβλεφθεί μόλις μία καθαρίστρια μερικής απασχόλησης για εργασίες καθαρισμού τριών ωρών, τη στιγμή που το Νηπιαγωγείο λειτουργεί 8-9 ώρες την ημέρα;
Πώς μπορεί να υπάρξει σχολαστικός καθαρισμός με τη λήξη του βασικού προγράμματος και την προετοιμασία των ίδιων αιθουσών για το φαγητό του Ολοήμερου σε πέντε λεπτά που ορίζει το ωρολόγιο πρόγραμμα;
Πώς θα υπάρξει καθαρισμός του σχολείου μετά το πέρας λειτουργίας του, αφού το ωράριο των καθαριστριών δεν επαρκεί ούτε για τις ώρες λειτουργίας του;
Η απάντηση σε όλα τα παραπάνω είναι μία. Περισσότερες προσλήψεις καθαριστών με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης και με χρηματοδότηση από το κράτος, ώστε σε κάθε σχολική μονάδα να υπάρχουν περισσότεροι του ενός καθαριστές, οι οποίοι θα καλύπτουν πλήρως τον πρωινό κύκλο λειτουργίας των σχολείων, με τη δυνατότητα αύξησης των θέσεων σε μεγάλες σχολικές μονάδες, αλλά και συγχρόνως να προβλεφθούν θέσεις καθαριστών και για την καθαριότητα όλων των σχολείων μετά το πέρας λειτουργίας τους.
Πιο συγκεκριμένα στο δήμο Νεάπολης-Συκεών χρειαζόμαστε:
Δύο (2) καθαριστές για κάθε σχολικό κτίριο Νηπιαγωγείου (2 καθαριστές Χ 23 κτίρια=46 καθαριστές)
Τέσσερις (4) καθαριστές για κάθε σχολικό κτίριο Δημοτικού Σχολείου (4 καθαριστές Χ 17 κτίρια=68 καθαριστές)
Τέσσερις (4) καθαριστές για κάθε σχολικό κτίριο Γυμνασίου (4 καθαριστές Χ 9 κτίρια=36 καθαριστές)
Τέσσερις (4) καθαριστές για κάθε σχολικό κτίριο Λυκείου (4 καθαριστές Χ 6 κτίρια=24 καθαριστές)
Τέσσερις (4) καθαριστές για κάθε σχολικό κτίριο Ειδικού Δημοτικού-Γυμνασίου (4 καθαριστές Χ 2 κτίρια= 8 καθαριστές).
»Συνολικά 182 καθαριστές πλήρους απασχόλησης θα καθαρίζουν τα σχολεία πρωί, καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου αλλά και το απόγευμα μετά το πέρας των μαθημάτων.
Κύριε Υπουργέ,
Κύριε Υφυπουργέ,
»Εάν πραγματικά επιθυμείτε να εφαρμοσθούν οι υπουργικές αποφάσεις για σχολαστικό καθαρισμό των σχολείων (απολυμάνσεις χώρων, θρανίων, κ.λπ.), θα πρέπει να προσληφθούν για το δήμο μας επιπλέον 99 καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης, αίτημα το οποίο συμμερίζεται απόλυτα και η εκπαιδευτική κοινότητα.
»Σε διαφορετική περίπτωση οι εγκύκλιοι και οι αναφορές στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης περί ασφάλειας των παιδιών, περί τήρησης των μέτρων προστασίας, κ.λπ., είναι λόγια κενού περιεχομένου.
»Πιστεύουμε ότι κατανοείτε το δίκαιο αίτημά μας και ότι θα προχωρήσετε άμεσα στην πρόσληψη των απαραίτητων καθαριστών, πριν βρεθούμε αντιμέτωποι με δυσάρεστες εκπλήξεις, ακόμα και να θρηνήσουμε θύματα».