Το έργο CIRC4FooD – Σύστημα παραγωγής φαγητού εμπνευσμένο από την Κυκλική Οικονομία θα υλοποιηθεί στα Τρίκαλα

Στις αρχές του 2022 θα συνδεθεί το αποχετευτικό δίκτυο Δενδροποτάμου με τον κεντρικό αγωγό Θεσσαλονίκη
22 Απριλίου 2021
Γραφείο Ανάπτυξης δημιούργησε ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα
22 Απριλίου 2021
Show all

Το έργο CIRC4FooD – Σύστημα παραγωγής φαγητού εμπνευσμένο από την Κυκλική Οικονομία θα υλοποιηθεί στα Τρίκαλα

Το έργο CIRC4FooD θα υλοποιηθεί το επόμενο διάστημα στην πόλη των Τρικάλων,(project code: Τ2ΕΔΚ-03899,) με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) και της Δράσης «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ, Β Κύκλος».

Στόχος του έργου CIRC4FooD είναι η μελέτη, η ανάπτυξη και η επίδειξη σε πιλοτικές δοκιμές στη πόλη των Τρικάλων αγρο-διατροφικών συστημάτων εμπνευσμένα από την Κυκλική Οικονομία που συνδυάζουν την κομποστοποίηση και την συλλογή όμβριων υδάτων, τα οποία μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Εταίροι του έργου είναι το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών & Υπολογιστών “ΕΠΙΣΕΥ”, Tο Εργαστήριο Υγειονομικής Τεχνολογίας της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και οι εταιρίες AGENSO και E-TRIKALA Α.Ε.

Το ολοκληρωμένο σύστημα CIRC4FooD θα αποτελείται από τέσσερα μέρη:

Έναν συλλέκτη βρόχινου νερού, στον οποίο θα συλλέγεται και θα αποθηκεύεται το νερό από τις βροχές και θα γίνεται διαθέσιμο στα φυτά ανάλογα τις ανάγκες τους.
Ένα ενσωματωμένο χώρο φύτευσης των καλλιεργειών, το οποίο θα περιέχει επιφάνεια στην οποία θα μπορούν να καλλιεργηθούν οι λαχανοκομικές καλλιέργειες.
Έναν ενσωματωμένο κάδο κομποστοποίησης, ο οποίος θα δέχεται τα φυτικά υπολείμματα και θα προχωράει σε αερόβια κομποστοποίηση. Συγκεκριμένα, ο κάδος θα μπορεί να αναμιγνύει τα υπολείμματα αλλά και τα πρόσθετα τα οποία θα μπορούν να εισέρχονται στον κάδο για βελτιστοποίηση της διαδικασίας.
Ένα έξυπνο σύστημα διαχείρισης κήπων και κομπόστ, το οποίο θα περιλαμβάνει μια διαδικτυακή πλατφόρμα παρακολούθησης των πιο πάνω συστημάτων στα οποία θα ενσωματώνονται διάφορες τεχνολογίες IoT (αισθητήρες υγρασίας και θερμοκρασίας αέρα, θερμοκρασίας και υγρασίας κομπόστ, στάθμης νερού, κτλ).
Το σύστημα θα αναπτυχθεί σε 3 σημεία ενδιαφέροντος:

Ένα σύστημα για οικιακή χρήση
Ένα μεγαλύτερης έκτασης σύστημα
Δημοτικοί λαχανόκηποι στο κέντρο της πόλης στη μορφή φορητών πανεριών αλλά και αναφύτευση χώρων στο κέντρο της πόλης.
Στο πλαίσιο αυτού του έργου καλούνται οι πολίτες να αφιερώσουν λίγα λεπτά προκειμένου να απαντήσουν στο σχετικό ερωτηματολόγιο και να βοηθήσουν τους εταίρους του, να καθορίσουν την τελική μορφή της διαδικτυακής πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί.

Για τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου ακολουθείται ο ηλεκτρονικός σύνδεσμος:

https://forms.gle/5PXsbPD4CJwo4pnj6