Το Δημοτικο Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης ζητά από τον υπουργό Υγείας τη δημιουργία και στελέχωση ΜΕΘ Παίδων
Τη δημιουργία και στελέχωσης Παιδιατρικής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ Παίδων) στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης ζητά με ομόφωνο ψήφισμά του το δημοτικό συμβούλιο Αλεξανδρούπολης, το οποίο απέστειλε στον υπουργό Υγείας Αδ. Γεωργιάδη.
Το δημοτικό συμβούλιο επισημαίνει ότι η υγεία αποτελεί αδιαπραγμάτευτο κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα όλων. Επιπλέον υπογραμμίζει όμως και τα εξής:
«Η ανάγκη ενίσχυσης του αισθήματος ασφαλείας δεν αφορά μόνο την οχύρωση της συνοριακής γραμμής και την αποτροπή οποιουδήποτε εξωτερικού κινδύνου, αλλά αφορά και την ασφάλεια που προκύπτει τόσο για τους μόνιμους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες της περιοχής από την εξασφάλιση υψηλών, μέσω σύγχρονων υποδομών για τη δημόσια υγεία, μαζί με ανάλογο υψηλής εκπαίδευσης και ειδίκευσης προσωπικό».
Να σημειωθεί πως για τη δημιουργία ΜΕΘ Παίδων στο ΠΓΝΑ η εταιρία Gastrade A.E. είχε δεσμευτεί να προβεί στη δωρεά για την τρέχουσα χρονιά δύο σύγχρονων εξοπλισμένων κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας Παίδων στο πλαίσιο του Προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, με τον υπουργό Υγείας να δηλώνει πως «δεν υπάρχει λόγος δημιουργίας μιας Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παίδων στο ΠΓΝΑ καθώς επαρκούν οι κλίνες της Θεσσαλονίκης».
Όπως ανέφερε σε σχετική του τοποθέτηση ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης, «H δημιουργία αμιγούς Παιδιατρικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη με μεγαλύτερη από την υπάρχουσα ΜΕΘ Παίδων στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Ιπποκράτειο δεν λύνει το σοβαρό πρόβλημα των διακομιδών βαρέως πασχόντων παιδιών από το Βόρειο Αιγαίο, την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη - ακόμα και αν τα κρεβάτια ΜΕΘ Παίδων αυξηθούν στο νέο Παιδιατρικό νοσοκομείο στο Φίλυρο της Θεσσαλονίκης από το 2026, οι υψηλότατοι, για την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής, κίνδυνοι μιας παιδιατρικής διακομιδής διάρκειας 3 και πλέον ωρών μέσω της Εγνατίας οδού παραμένουν… αυτό που βιώνουμε στην Αλεξανδρούπολη επί δεκαετίες είναι η οριακή (στην καλύτερη περίπτωση ένα κρεβάτι) διαθεσιμότητα της ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκρατείου, γεγονός που επιβεβαίωσε δημόσια και ο πρώην υπουργός Υγείας, κ. Χρυσοχοΐδης σε επίσκεψή του στην Αλεξανδρούπολη… πέραν των ιατρικών προϋποθέσεων για την ίδρυση και λειτουργία ΜΕΘ Παίδων στο ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης, που να εξυπηρετεί την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, καθώς και τα νησιά Λέσβο, Άγιο Ευστράτιο, Λήμνο, Σαμοθράκη και Θάσο, υπάρχουν επιτακτικοί εθνικοί και γεωπολιτικοί λόγοι… την ασφάλεια που οφείλουμε να διασφαλίσουμε στους μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες της περιφέρειά μας και των νησιών του ΒΑ Αιγαίου και αφορά την καθημερινότητα και τη δημόσια υγεία».
Όπως αναφέρει το ψήφισμα: «… Η εν λόγω Μονάδα, η οποία, θα αφορά τον παιδιατρικό πληθυσμό της Αν. Μακεδονίας Θράκης και των νήσων του Βορείου Αιγαίου (Λέσβο, Άγιο Ευστράτιο, Λήμνο, Σαμοθράκη και Θάσο), θα εξυπηρετήσει πληθυσμιακά περιοχή αντίστοιχη, ίσως και μεγαλύτερη (απογραφή 2021) της Θεσσαλίας (υπό κατασκευή ΜΕΘ παίδων στο Νοσοκομείο Λάρισας). Πέραν αυτού, η αναγκαιότητα της ΜΕΘ Παίδων στο ΠΓΝΑ, προκύπτει από τις μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις (301 Km από Θεσσαλονίκη και αεροδιακομιδές προς Αθήνα). Στις αποστάσεις αυτές πρέπει να προστεθούν και οι γεωγραφικές ιδιομορφίες της περιοχής μας. Η λειτουργία ΜΕΘ παίδων στην περιοχή μας που εκτείνεται σε εκατοντάδες χιλιόμετρα οδικού δικτύου, χωρίς σιδηροδρομική διασύνδεση, με χιλιάδες κατοίκους σε απομακρυσμένους ορεινούς όγκους που δεν καλύπτονται ούτε με κέντρα υγείας, χιλιάδες κατοίκους στα νησιά της Σαμοθράκης και της Θάσου, δεν είναι πολυτέλεια αλλά βασική ανάγκη…. Εκτός από τις ιατρικές προϋποθέσεις για την ίδρυση και λειτουργία ΜΕΘ Παίδων στο ΠΓΝΑ, υπάρχουν επίσης επιτακτικοί εθνικοί και γεωπολιτικοί λόγοι που επιβάλλουν την εγκατάσταση μιας τέτοιας μονάδας στην εθνικά ευαίσθητη περιοχή μας…».