ΥΠΕΣ: Υπόδειξη εκπροσώπου στο Δίκτυο Καινοτομίας Δημοσίου Τομέα (εγκύκλιος)

Βουλή: «Πέρασε» με βελτιώσεις στην επιτροπή το ν/σ για το δημόσιο -Οι θέσεις των φορέων
1 Νοεμβρίου 2023
Β. Κικίλιας: Νέο μοντέλο πρόληψης φυσικών καταστροφών
1 Νοεμβρίου 2023
Show all

ΥΠΕΣ: Υπόδειξη εκπροσώπου στο Δίκτυο Καινοτομίας Δημοσίου Τομέα (εγκύκλιος)

ΥΠΕΣ: Υπόδειξη εκπροσώπου στο Δίκτυο Καινοτομίας Δημοσίου Τομέα (εγκύκλιος)

Εγκύκλιο σχετικά για ενημέρωση για την εφαρμογή του ν. 5027/23 και υπόδειξη εκπροσώπου στο Δίκτυο Καινοτομίας Δημοσίου Τομέα, εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Ειδικότερα στην εγκύκλιο το ΥΠΕ ενημερώνει ότι τον ν.5027/23 «Σύστημα Καινοτομίας στον Δημόσιο Τομέα…» εισάγεται στην ελληνική δημόσια διοίκηση ένα νέο μοντέλο διοίκησης που επιδιώκει να ενισχύσει την ικανότητα των δημόσιων φορέων και τις δεξιότητες των υπαλλήλων, προκειμένου να σχεδιάζονται δημόσιες υπηρεσίες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών.

Ειδικότερα, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Καινοτομία στο Δημόσιο Τομέα (Ε.Σ.Δ.Κ.) σχεδιάζεται να αποτελέσει το εργαλείο που θα διαμορφώσει τις προτεραιότητες και τους στόχους της πολιτικής καινοτομίας για τον δημόσιο τομέα. Σε αυτό εντάσσονται οριζόντιες δράσεις οι οποίες στοχεύουν στην εγκαθίδρυση της καινοτομίας ως βασική αξία του νέου μοντέλου διοίκησης, όπως είναι τα Εργαστήρια Καινοτομίας, τα Βραβεία Καινοτομίας Δημόσιου Τομέα και ο Εθνικός Διαγωνισμός Πρωτοτύπων και Καινοτομίας και στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι δημόσιοι φορείς.

Επιπρόσθετα, με την διαδικασία του αρ. 6 του ν.5027/23 οι δημόσιοι φορείς υποστηρίζονται να σχεδιάσουν και να υποβάλλουν προτάσεις για καινοτόμες

εφαρμογές οι οποίες θα εντάσσονται στο Ε.Σ.Δ.Κ. για χρηματοδότηση προκειμένου να αναπτυχθούν σε πρωτότυπα έργα. Το Ε.Σ.Δ.Κ. θα αποτελέσει ένα ευέλικτο χρηματοδοτικό και επιχειρησιακό εργαλείο προώθησης και ανάπτυξης της καινοτομίας στο νέο οικοσύστημα καινοτομίας.

Σε εφαρμογή του ν.5027/23 η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Δ.Δ.) έχει πραγματοποιήσει τις παρακάτω ενέργειες:
α) Τη δημιουργία της Ομάδας Καινοτομίας η οποία συστάθηκε με την ΔΣΚΚ/ΤΚΒΠ/Φ.10/4/6934/21-04-2023 (Β΄ 2609) και συγκροτήθηκε με την

ΔΣΣΚ/ΤΚΒΠ/Φ.6/15/16008/04-10-2023 (Β’ 5799) απόφαση της Υπουργού Εσωτερικών. Η Ομάδα αποτελεί ένα διυπηρεσιακό συλλογικό όργανο στο οποίο

συμμετέχουν δημόσιοι φορείς και οι Ευρωπαϊκοί Κόμβοι Ψηφιακής Καινοτομίας στην Ελλάδα. Ειδικότερα, η Ομάδα Καινοτομίας σχεδιάζει τα απαραίτητα κείμενα για την παραγωγή της πολιτικής καινοτομίας και υποστηρίζει τη Γ.Γ.Δ.Δ. στη διαμόρφωση των στρατηγικών προτεραιοτήτων για την κατάρτιση του Ε.Σ.Δ.Κ..

β) Τον σχεδιασμό της λειτουργίας των Εργαστηρίων Καινοτομίας που υλοποιεί το Ινστιτούτο Τεκμηρίωσης, Έρευνας και Καινοτομίας του Ε.Κ.Δ.Δ.Α. σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της υπουργικής απόφασης, η οποία αναμένεται σύντομα να εκδοθεί.

Τα εργαστήρια καινοτομίας στοχεύουν στην δημιουργία χώρου συνεργασίας και μεταφοράς γνώσης μεταξύ των δημόσιων φορέων και σε αυτά επιδιώκονται:

  1. Η ενίσχυση των δεξιοτήτων του προσωπικού σε εργαλεία καινοτομίας και σε καινοτόμες προσεγγίσεις στην εργασία,
  2. Η εμβάθυνση της συνεργασίας των στελεχών της δημόσιας διοίκησης για την διάδοση, μεταφορά και κλιμάκωση καινοτόμων πρακτικών,
  3. Η εφαρμογή εργαλείων για την αξιολόγηση και βελτίωση των παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων αλλά και πολιτών,
  4. Η διαμόρφωση εργαλείων πολιτικής (policy papers) για την υποστήριξη των δημόσιων φορέων.

Επιπρόσθετα, το νέο οικοσύστημα που σχεδιάζεται, θα υποστηρίζεται από διαδικασίες επιτάχυνσης ιδεών και την μετατροπή τους σε πρωτότυπες εφαρμογές

μέσα από Προγράμματα Επιτάχυνσης αλλά και την δημιουργία εκκολαπτηρίων νέων ιδεών και καινοτομίας σε συγκεκριμένες υποδομές.

Σε συνέχεια των παραπάνω ενεργειών, σας γνωρίζουμε ότι η Γ.Γ.Δ.Δ. έχει θέσει ως προτεραιότητα την κατάρτιση και υλοποίηση του πρώτου Ε.Σ.Δ.Κ. εντός του 2024 σύμφωνα με τα άρθρα 5 και 6 του ν.5027/23. Για την υποστήριξη των δημόσιων φορέων θα αποσταλεί ο Οδηγός Καινοτομίας ο οποίος θα παρέχει κατευθύνσεις και θα αποτελεί το μεθοδολογικό εργαλείο για τον σχεδιασμό και υποβολή προτάσεων καινοτομίας από τους δημόσιους φορείς στην Γ.Γ.Δ.Δ. προκειμένου αυτές αφού αξιολογηθούν να ενταχθούν στο Ε.Σ.Δ.Κ.

Επιπρόσθετα, σας γνωρίζουμε ότι, η Γ.Γ.Δ.Δ. σχεδιάζει την υλοποίηση εντός του 2023 του πρώτου Φόρουμ Καινοτομίας στον Δημόσιο Τομέα, το οποίο αναμένεται να σηματοδοτήσει την εκκίνηση του Συστήματος Καινοτομίας και να αποτελέσει τον πρώτο σταθμό για συνάντηση της κοινότητας καινοτομίας της ελληνικής δημόσιας διοίκηση. Το Φόρουμ Καινοτομίας στοχεύει στην επικοινωνία και συνεργασία των δημόσιων φορέων με τους Ευρωπαϊκούς Κόμβους Ψηφιακής Καινοτομίας για την επιλογή προκλήσεων που αντιμετωπίζουν και την αξιολόγηση ιδεών που θα μπορούσαν να ενταχθούν στο πρώτο Ε.Σ.Δ.Κ..

Το Φόρουμ Καινοτομίας θα αποτελέσει τον ενδιάμεσο σταθμό της δράσης που θα ολοκληρωθεί με τον Εθνικό Διαγωνισμό Πρωτοτύπων και Καινοτομίας το πρώτο τρίμηνο του 2024 προκειμένου να προκύψουν οι τελικές προτάσεις καινοτομίας οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από το Ε.Σ.Δ.Κ..

Στην παρούσα φάση, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης θεωρεί κρίσιμο στοιχείο για την εισαγωγή του Συστήματος Καινοτομίας στους δημόσιους φορείς και την διάχυσή του σε όλα τα επίπεδα, τη δημιουργία κοινότητας καινοτομίας της ελληνικής δημόσιας διοίκησης η οποία θα έχει ενεργό ρόλο.

Στο πλαίσιο αυτό προσκαλεί τους δημόσιους φορείς του άρθρου 3 του ν.5027/23 προκειμένου να συμμετέχουν στο Δίκτυο Καινοτομίας Δημοσίου Τομέα (Δ.Κ.Δ.Τ.) σε συνέχεια του Δικτύου Καινοτομίας που είχε συσταθεί με το ανωτέρω σχετικό και το οποίο εξελίσσεται σε μια κοινότητα καινοτομίας.

Σημειώνεται ότι οι εκπρόσωποι στο Δ.Κ.Δ.Τ. θα αποτελέσουν το σημείο επαφής της Γ.Γ.Δ.Δ. με τους δημόσιους φορείς για την υλοποίηση δράσεων του Ε.Σ.Δ.Κ. και οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να ανατροφοδοτήσουν το Σύστημα Καινοτομίας με πληροφόρηση ενισχύοντας τη συμμετοχικότητα.

Για την συμμετοχή στο Δ.Κ.Δ.Τ. οι φορείς μπορούν να ορίσουν δύο εκπροσώπους, ένα τακτικό και ένα αναπληρωματικό μέλος. Οι εκπρόσωποι θα πρέπει να διαθέτουν τα παρακάτω κριτήρια:

α) Θέση ευθύνης σε μονάδα που εμπλέκεται με τον σχεδιασμό ή τον συντονισμό έργων του φορέα ή να είναι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

β) Ατομικό και επαγγελματικό ενδιαφέρον να συμμετέχουν ενεργά και να ανταποκριθούν στις ανάγκες του Συστήματος Καινοτομίας.

γ) Βασικές δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας σε ομάδες. Ανάμεσα, στις δράσεις που θα κληθούν να συμμετέχουν οι εκπρόσωποι στο μέλλον

αναφέρονται ενδεικτικά:

• Εργαστήρια Καινοτομίας κατά προτεραιότητα,

• Ημερίδες καινοτομίας, διαγωνισμούς hackathon και βραβεία καινοτομίας,

• Βαρόμετρο και άλλες έρευνες για την καινοτομία,

• Διαβούλευση για εργαλεία καινοτομίας.

Σημειώνεται ότι οι εκπρόσωποι στο Δ.Κ.Δ.Τ. θα κληθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα να συμμετέχουν εκπροσωπώντας τον φορέα τους στη διαδικασία

υποβολής προκλήσεων και προτάσεων ιδεών και να παραστούν στο Φόρουμ Καινοτομίας. Για το σκοπό αυτό προκειμένου να προετοιμαστεί έγκαιρα η συμμετοχή του Δ.Κ.Δ.Τ. στις δράσεις που σχεδιάζονται να υλοποιηθούν στο προσεχές διάστημα, παρακαλούνται οι Διευθύνσεις ή οι αρμόδιες μονάδες διοικητικών υπηρεσιών των φορέων να αποστείλουν έγγραφο ορισμού εκπροσώπου στο Δίκτυο Καινοτομίας Δημοσίου Τομέα το οποίο θα πρέπει να μας αποσταλεί έως τις 10 Νοεμβρίου 2023 στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο innovation@ypes.gov.gr.

Για την καλύτερη αξιολόγηση των προτεινόμενων εκπροσώπων παρακαλούνται οι φορείς όπως περιλαμβάνουν στο έγγραφο τα παρακάτω:

• Όνομα και Επώνυμο

• Ιδιότητα: τακτικό ή αναπληρωματικό μέλος,

• Τίτλος θέσης ευθύνης,

• Οργανική μονάδα,

• Αποφοίτηση από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης

εάν υπάρχει,

• E-mail και τηλέφωνο επικοινωνίας.

Επίσης παρακαλούνται οι φορείς να επισυνάπτουν ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα των προτεινόμενων μελών όπου θα αναφέρεται εάν υπάρχει προηγούμενη εμπειρία στην καινοτομία.