Υποχρεωτική άδεια και παύση καταβολής μισθού για όσους δεν εμβολιάζονται

Πράσινο Κίνημα: Αυτόνομη κάθοδος στις εκλογές από το μοναδικό Πράσινο χώρο στην Ελλάδα
12 Ιουλίου 2021
Παροχή τεχνικής βοήθειας στους δήμους και το πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής»
13 Ιουλίου 2021
Show all

Υποχρεωτική άδεια και παύση καταβολής μισθού για όσους δεν εμβολιάζονται

Έως τις 16 Αυγούστου θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί το σύνολο των εργαζομένων στις δομές πρόνοιας τουλάχιστον με την πρώτη δόση. Διαφορετικά όποιος αρνείται να εμβολιαστεί, θα κληθεί να απέχει από την εργασία του και θα παύεται η καταβολή του μισθού τους.

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας σε συνέντευξη Τύπου, εξειδικεύοντας τις χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού περί υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, από κοινού με τον υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κ. Πιερρακάκη.

Η πρόβλεψη αφορά εργαζόμενους στις εξής δομές

-Κέντρων θεραπείας και αποκατάστασης

-Στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης για ΑμεΑ

-Στεγών αυτόνομης διαβίωσης ΑμεΑ

-Μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων

-Θεραπευτηρίων χρονίων πασχόντων

-Κλειστών δομών των κέντρων κοινωνικής πρόνοιας

-Ιδρυμάτων περίθαλψης χρονίων πασχόντων

-Οικοτροφείων Ειδικών ιδρυμάτων

-Κέντρων ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων

-Κέντρων διημέρευσης ημερήσιας φροντίδας

-Κέντρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και ατόμων με αναπηρία

Υγειονομικό προσωπικό

Κάθε εισερχόμενος στις μονάδες αυτές θα πρέπει να έχει πλήρως εμβολιαστεί, είπε ο κ. Κικίλιας και προσέθεσε πως τα πρόστιμα για μη τήρηση των κανονισμών είναι ιδιαίτερα τσουχτερά όσον αφορά τις μονάδες φιλοξενίας και φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες. Τα πρόστιμα, εξήγησε, ξεκινούν από 50.000 ευρώ και φτάνουν έως 200.000 ευρώ με την επιφύλαξη και άσκησης ποινικών κυρώσεων.

Επίσης έως την 1η Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση στο σύνολό τους και όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα υγείας, ενώ θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την αναπλήρωση όσων δεν θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι τότε.

Συγκεκριμένα αφορά εργαζομένους στις εξής δομές:

-Ιδιωτικές και δημόσιες δομές υγείας

-Διαγνωστικά κέντρα

-Κέντρα Αποκατάστασης

-Κλινικές

-Νοσοκομεία

-Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Μάλιστα, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, θα δημιουργηθεί επιτροπή που θα κρίνει αν για κάποιους λόγους υγείας ορισμένοι από τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους δεν μπορούν να εμβολιαστούν.

Το φετινό καλοκαίρι θα είναι καλοκαίρι καθημένων

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύεσεων Αδ. Γεωργιάδης τόνισε: «το φετινό καλοκαίρι θα είναι καλοκαίρι καθημένων. Η πανδημία δεν μας αφήνει κανένα περιθώριο. Τα ημερήσια κρούσματα διεθνώς αυξάνονται. Όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό, είναι ζήτημα καίριο να μην δοθεί η εντύπωση ότι χάνεται ο έλεγχος στην Ελλάδα, να εμφανίζεται συγκροτημένη εικόνα, να λειτουργούν οι επιχειρησεις απρόσκοπτα και να διασωθούν οι θέσεις εργασίας. Με γνώμονα το κοινό συμφέρον έως 31 Αυγούστου θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι πελάτες σε όλα τα νυχτερινά κέντρα».

Από 16 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου οι κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους με το 85% της χωριστικότητας.

Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων σε υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέξουν είτε αμιγή είτε μεικτή λειτουργία

Αθλητικοί αγώνες μόνο με αμιγή λειτουργία. Με 25.000 θεατές τα ανοικτά γήπεδα και μέχρι 8.000 τα κλειστά και για ανήλικους με σελφ τεστ στο στο 5% -από το 85% – της χωρητικότητας.

Σε όλο τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να ζητούν από τους εργαζόμενους να λένε αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι και με ειδική σήμανση θα ενημερώνουν τους πολίτες για το μέγεθος του κινδύνου.

Ο υπουργός σημείωσε πως οι στρατεύσιμοι και οι μόνιμοι στον στρατό που θα εμβολιάζονται θα παίρνουν 5 ημέρες άδεια ξεκαθαρίζοντας πως ο εμβολιασμός στο στράτευμα είναι εθελοντικός και όχι υποχρεωτικός.

Πρόστιμα

Στην πρώτη παράβαση ορίζεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και 7 ημέρες αναστολή λειτουργίας για κατάστημα κάτω των 200 τμ και 5.000 ευρώ για χώρους άνω των 200 τμ και 7 μέρες αναστολή λειτουργίας.

Σε δεύτερη παράβαση για όλους 10.000 και 15 μέρες αναστολή λειτουργίας και στην τρίτη παράβαση προσωρινή αφαίρεση άδειας για 60 μέρες

Ο υπουργός σημείωσε ότι είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων βάση αποδεικτικού υλικού από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Κυρ. Πιερρακάκης: Από σήμερα διαθέσιμη η εφαρμογή «Covid Free GR»

Τη λειτουργία της εφαρμογής επαλήθευσης των ευρωπαϊκών πιστοποιητικών «Covid Free GR» παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, η οποία είναι διαθέσιμη από σήμερα, Τρίτη 13 Ιουλίου, για κινητά τηλέφωνα και tablet με λογισμικό iOS ή Android, διατίθεται δωρεάν μέσω του επίσημου λογαριασμού της Ελληνικής Δημοκρατίας στο App Store και στο Google Play.

Όπως τόνισε ο κ. Πιερρακάκης, κατά την παρουσίαση της εξειδίκευσης των μέτρων, με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, η διαδικασία να «κατεβάσει» κάποιος την εφαρμογή-κλειδί, όπως τη χαρακτήρισε, για να μπορεί να ελέγχει την γνησιότητα του ψηφιακού πιστοποιητικού, είναι εύκολη και απλή. Η εφαρμογή δείχνει μόνο το όνομα του κατόχου του πιστοποιητικού, ενώ δεν κρατάει και δεν αποθηκεύει προσωρινά ή μόνιμα προσωπικά δεδομένα ή ιστορικό επαληθεύσεων. Για τον έλεγχο και την επαλήθευση των ευρωπαϊκών ψηφιακών πιστοποιητικών COVID δεν απαιτείται σύνδεση στο internet, ενώ για τις ελληνικές βεβαιώσεις απαιτείται.

Πώς λειτουργεί η εφαρμογή; Υπάρχουν τρία επίπεδα επαλήθευσης:

Πράσινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει από COVID.
Κίτρινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει αρνητικό τεστ (rapid ή PCR).
Κόκκινο – σημαίνει λάθος ή μη έγκυρο πιστοποιητικό.

Ποια είναι η χρονική ισχύς των πιστοποιητικών:

Εμβολιασμού – 14 ημέρες από την ημερομηνία της τελευταίας δόσης.
Νόσησης – έως και 6 μήνες μετά.
Rapid test – 48 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00:01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος).
PCR test – 72 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00:01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος).