Χανιά: «Έτσι αλλάζει ο κόσμος»- Στις 2 και 3 Απριλίου εκδηλώσεις αφιερωμένες στο παιδικό βιβλίο

Στο «Δίκτυο Ιστορικών Πόλεων για την αντιμετώπιση των Πλαστικών Αποβλήτων» ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας
30 Μαρτίου 2022
Ανοικτή διαβούλευση για την «Ταυτότητα προορισμού Δήμου Καλαμάτας»
30 Μαρτίου 2022
Show all

Χανιά: «Έτσι αλλάζει ο κόσμος»- Στις 2 και 3 Απριλίου εκδηλώσεις αφιερωμένες στο παιδικό βιβλίο

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου στις 2 Απριλίου, ημέρα γέννησης του μεγάλου Δανού παραμυθά, Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και ο Δήμος Χανίων διοργανώνουν ένα διήμερο εκδηλώσεων αφιερωμένο στο παιδικό βιβλίο.

Οι συγγραφείς Μαρίζα Ντεκάστρο, Στέργια Κάββαλου, Αλεξάνδρα Μητσιάλη και Ηλίας Κολοβός, η θεατρολόγος Άννα Κοντολέων, η ηθοποιός Μαρίνα Πανηγυράκη αλλά και φορείς, όπως οι Παιδικές Βιβλιοθήκες της πόλης και το Δίκτυο Συνεργατικών Σχολείων Χανίων συμμετέχουν σε ένα ευρύ πρόγραμμα εκδηλώσεων, για παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Με αφηγήσεις, δράσεις και παιχνίδια, οι εκδηλώσεις θα απλωθούν σε όλη την πόλη ενώνοντας τις φωνές μικρών και μεγάλων για την ειρήνη, την αγάπη, την αποδοχή και τη γνώση· γιατί όταν ένα παιδί ανοίγει την πρώτη σελίδα, μια λέξη, ένα χρώμα, μια νότα, μπορεί και να αλλάξει τον κόσμο.

Όλες οι δράσεις θα είναι δωρεάν για το κοινό, ενώ χρειάζεται κράτηση θέσης από την ιστοσελίδα της ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ (chania-culture.gr).
Για την είσοδο του κοινού στις εκδηλώσεις θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, που προβλέπονται από τον ΕΟΔΥ.
Αναλυτικά το πρόγραμμα εκδηλώσεων:

Έτσι αλλάζει ο κόσμος…

Διήμερο Εκδηλώσεων για το Παιδικό Βιβλίο 2-3 Απριλίου 2022

Σάββατο, 2 Απριλίου

«Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι» – Βιωματικό σεμινάριο φιλαναγνωσίας
Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας, 10:00 – 12:30

Πώς να μιλάμε για τη συμπερίληψη στο σχολείο, μέσα από τη λογοτεχνία. Η παιδική εργασία, τα δικαιώματα του παιδιού, η βία στο σχολείο, η αποδοχή του διαφορετικού, η μετανάστευση, η πολιτισμική επαφή που διευκολύνει την ένταξη και την αρμονική συμβίωση στην ομάδα, είναι μερικά από τα θέματα που πραγματεύεται η συγγραφέας Αλεξάνδρα Μητσιάλη, μέσα από τεχνικές του εκπαιδευτικού δράματος, διαθεματικές εργασίες και παιχνίδια, προφορικές και γραπτές ασκήσεις. Το σεμινάριο απευθύνεται κυρίως σε εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και σε γονείς.

«Πρίγκιπας σημαίνει Αμίρ»
Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας, 10:30-12:00

Ο μικρός Αμίρ θα αναγκαστεί να αφήσει τον τόπο του και να ταξιδέψει σ’ έναν νέο, που οι φήμες τον θέλουν φιλόξενο και φιλικό. Αλλά το ταξίδι θα είναι δύσκολο, επικίνδυνο και γεμάτο απώλειες που θα σημαδέψουν το μικρό αγόρι. Και ο νέος τόπος κάθε άλλο παρά φιλικός και φιλόξενος είναι. Τι βάζει κανείς στις βαλίτσες του όταν φεύγει από το σπίτι του για πάντα; Τι παίρνει μαζί και τι αφήνει πίσω; Πώς κάνει το ταξίδι και με τι αντάλλαγμα; Μια βιωματική δράση από την Άννα Κοντολέων για την προσφυγιά και τη μετανάστευση, για παιδιά 7-10 χρονών, βασισμένη στο μυθιστόρημα Πρίγκιπας σημαίνει Αμίρ της ίδιας.

Ιστορίες για παιδιά
Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων, 13:00 – 14:00

Η συγγραφέας Αλεξάνδρα Μητσιάλη διαβάζει σε παιδιά, ηλικίας νηπιαγωγείου και δημοτικού, αποσπάσματα από τα βιβλία της Η Μαρμελαδού και Η εξωγήινη μαμά μου.

«Η Ντουλάπα… για παιδιά»
Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων, 18:00 – 19:30

Είναι απλό να είσαι ο εαυτός σου; Είναι δύσκολο η χαρά να είναι πάντα φανερή; Έχουμε όλοι έναν μυστικό κήπο που φυλάμε τα μυστικά μας; Η συγγραφέας Στέργια Κάββαλου, σε μια δράση για παιδιά 4+ χρόνων, φωτίζει την ομορφιά του διαφορετικού και αποκαλύπτει τη μαγική λέξη που παίρνει όλους τους φόβους μακριά.

«Γίνε η φωνή του παιδιού που μετακινείται»
Ρώσικος Στρατώνας, 17:30 – 19:30

Μια βιωματική δράση, για παιδιά ηλικίας 5-11 χρόνων και για γονείς, εμπλουτισμένη με θεατρικά παιχνίδια, εικαστικά και δημιουργική γραφή, που βασίζεται στο βιβλίο Παιδιά που μετακινούνται του Αντώνη Παπαθεοδούλου (σε εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή) από το Δίκτυο Συνεργατικών Σχολείων Χανίων. (Η δράση προϋποθέτει τη συμμετοχή των γονιών.)

Το Δίκτυο Συνεργατικών Σχολείων Χανίων με την Παιδαγωγική Φρενέ (Freinet) είναι μια ομάδα εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων και βαθμίδων, οι οποίοι πιστεύουν ότι το σχολείο πρέπει να βρίσκεται σε καθημερινό διάλογο, ανταλλαγή και συναλλαγή με το περιβάλλον του. Η εμπειρία των ανθρώπων, μέσα στο Δίκτυο, γίνεται με τους όρους της Παιδαγωγικής Freinet και της Θεσμικής Παιδαγωγικής, με προσπάθεια για τη συμμετοχή όλων των μελών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, σε μια διαρκή άσκηση στη Δημοκρατία και τις δημοκρατικές αρχές οργάνωσης. Το Δίκτυο βρίσκεται σε συνεργασία με την Παιδαγωγική ομάδα «Το Σκασιαρχείο. Πειραματικοί ψηλαφισμοί για ένα σχολείο της κοινότητας».

Κυριακή 3 Απριλίου

«Πώς διαλέγω ένα βιβλίο»
Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, 10:30 – 12:00

Τι σημαίνει καλό παιδικό βιβλίο και πώς το επιλέγουμε; Αρκεί ένα έξυπνο θέμα ή μια όμορφη εικονογράφηση; Είναι όλα τα βιβλία κατάλληλα για όλους; Η συγγραφέας Μαρίζα Ντεκάστρο συνομιλεί με εκπαιδευτικούς, για ένα θέμα που μας απασχολεί όλους.

«Κάθε βιβλίο ένας κόσμος»
Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (εκθεσιακός χώρος), 10:30 – 12:00

Οι οικογένειες έχουν πάντα πολλές ιστορίες να διηγηθούν. Κάποιες φορές, οι ιστορίες χάνονται μαζί με τους ανθρώπους που τις έζησαν και δεν τις μαθαίνουμε ποτέ. Άλλοτε πάλι, μένουν κρυμμένες για καιρό, ξεπηδούν τυχαία στις κουβέντες και μας σπρώχνουν να τις ψάξουμε. Οι υπεύθυνες των Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δήμου Χανίων, Ρούλα Τατσοπούλου, (παιδαγωγός θεάτρου), Λίτσα Μαστορακάκη και Αρχοντούλα Χουδαλάκη (βιβλιοθηκονόμοι), διαβάζουν και συζητούν με παιδιά ηλικίας 8+ χρόνων, με αφορμή το βιβλίο της Μαρίζας Ντεκάστρο Οι δικοί μου άνθρωποι. (Τα παιδιά που θα συμμετέχουν ας κρατούν μαζί τους μια φωτογραφία της ευρύτερης οικογένειάς τους.),

«Η Ντουλάπα… για γονείς»
Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, 12:30 – 14:00

Η συγγραφέας Στέργια Κάββαλου συζητά με γονείς για το πώς αναγνωρίζουμε, αποδεχόμαστε και αναδεικνύουμε τη διαφορετικότητα του κάθε παιδιού, με τη συνδρομή της ψυχολόγου Μαρίας Αθητάκη και με συντονισμό της δημοσιογράφου Κυριακής Μπεϊόγλου.

Διαδραστική αφήγηση και παιχνίδια, για τη διαφορετικότητα και την ειρήνη
Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (εκθεσιακός χώρος), 12:30 – 14:00

Επιλέγοντας κάποια αποσπάσματα βιβλίων, από τις καλεσμένες συγγραφείς, η ηθοποιός Μαρίνα Πανηγυράκη ζωντανεύει σκηνές μέσα από δραματοποιημένη αφήγηση, θεατρικά παιχνίδια, μουσική και φαντασία. Μαθαίνουμε για αυτά τα βιβλία, αλλά φτιάχνουμε αυτοσχεδιάζοντας και δικές μας ιστορίες, που παίρνουν ερέθισμα από τα θέματά τους, εστιάζοντας στη διαφορετικότητα και την ειρήνη.

«1821: ένα εικονογραφημένο ταξίδι προς την ελευθερία»
Ρώσικος Στρατώνας, 18:00 – 19:00

Τι ξέρουμε για το 1821 διακόσια χρόνια μετά; Και τι μπορεί να σημαίνει το 1821 για εμάς, για τους νέους, για τα παιδιά; Ο Ηλίας Κολοβός, ιστορικός, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, θα επιχειρήσει να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα, για παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς, αξιοποιώντας το βιβλίο που έγραψε η Μάρω Βασιλειάδου με τη δική του επιστημονική επιμέλεια για την περιπέτεια της Ελληνικής Επανάστασης. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Μανώλης Πιμπλής.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Η Στέργια Κάββαλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι πεζογράφος, συγγραφέας παιδικών βιβλίων και μεταφράστρια. Είναι απόφοιτος του Cultural Management Μεταπτυχιακού της Παντείου και μέλος του πολιτισμικού σωματείου «Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου». Το 2012 έλαβε υποτροφία ενθάρρυνσης από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου της Γαλλίας. Ήταν υποψήφια για το «Βραβείο Γιάννη Βαρβέρη 2014» για την ποιητική της συλλογή Πλαστική Άνοιξη.
Ο Ηλίας Κολοβός διδάσκει ιστορία στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει γράψει πολλά επιστημονικά βιβλία και άρθρα ειδικά για την ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, την οποία συντάραξε η Ελληνική Επανάσταση. Ευγνωμονεί τους φοιτητές του και τον γιο του, Άγγελο, για τα ερωτήματα που του θέτουν κάθε φορά, ώστε να ξανασκέφτεται την επιστήμη του.
Η Άννα Κοντολέων σπούδασε θεατρολογία και υποκριτική και σήμερα ασχολείται με το θέατρο και τη διδασκαλία, τη μετάφραση και τη συγγραφή. Παράλληλα σχεδιάζει και παρουσιάζει προγράμματα φιλαναγνωσίας για παιδιά, εφήβους, αλλά και εκπαιδευτικούς. Από το φθινόπωρο του 2014 ζει και εργάζεται στα Χανιά.
Η Αλεξάνδρα Μητσιάλη γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εργάζεται ως φιλόλογος. Παράλληλα γράφει λογοτεχνία για μικρούς και μεγάλους. Το μυθιστόρημά της Θα σε σώσω ό,τι κι αν γίνει τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για Νέους το 2014, ενώ το Ξυπόλυτοι ήρωες με το Βραβείο Νεανικού Μυθιστορήματος από το Ελληνικό Τμήμα της IBBY και με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για Νέους το 2017.
Η Μαρίζα Ντεκάστρο γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Σορβόννη παιδαγωγικά και λογοτεχνία για παιδιά και νέους. Γράφει βιβλία γνώσεων για παιδιά και μεταφράζει λογοτεχνία για νέους και ενηλίκους. Βιβλία της έχουν τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων (2006, 2017, 2018), το Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων της IBBY-Ελληνικό Τμήμα (2012, 2016) και το Βραβείο Μετάφρασης Νεανικού Βιβλίου της Ελληνικής Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτεχνίας (2014).
Η Μαρίνα Πανηγυράκη, σπούδασε θέατρο στην Ανώτερη Δραματική Σχολή «Αρχή». Από τότε εργάζεται ως ηθοποιός στο θέατρο. Τα τελευταία δύο χρόνια ζει στα Χανιά όπου συνεργάζεται με το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης σε παραστάσεις και μαθήματα. Φέτος, συνεργάζεται με το Δίκτυο fm 91,5 στην εκπομπή για παιδιά «Διαστημικές Πτήσεις» και τη χρονιά που πέρασε έγραψε και σκηνοθέτησε το έργο Το ρολόι του κήπου αφηγείται.