Ψηφιακή πλατφόρμα με στόχο τον σχεδιασμό και την δημιουργία υπηρεσιών ηλεκτρονικής προβολής του κρητικού οίνου, δημιουργεί ο Δήμος Ηρακλείου.
Η πλατφόρμα «Ψηφιακές Διαδρομές Οίνου: Το κρασί σαν μέσο προβολής και προώθησης του Πολιτιστικού αποθέματος του Ηρακλείου», αποτελεί μία εφαρμογή η οποία με την βοήθεια της τεχνολογίας (δημιουργία βίντεο οινικών διαδρομών, εικονικού μουσείου οίνου, ψηφιακών εκπαιδευτικών εφαρμογών, ψηφιακής διαδραστικής περιήγησης στις οινικές διαδρομές του Ηρακλείου, κ.α) θα συμβάλλει στην προώθηση του προϊόντος σε στοχευμένες αγορές.
Μέσα από τη δράση επιδιώκεται:
Η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων αναφορικά με την πολιτιστική κληρονομιά, τους φυσικούς πόρους και την ιστορική σημασία
Η ενίσχυση της θετικής εικόνας του τοπικού τουριστικού προϊόντος
Η προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών με την προώθηση θεματικών τουριστικών διαδρομών
Η αύξηση του τουριστικού ρεύματος σε περιοχές που παραδοσιακά δεν έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα και που έχουν οινοποιεία στην περιοχή τους (π.χ. ενδοχώρα του Ηρακλείου).
Στο πλαίσιο του έργου, το οποίο χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους, ο αντιδημάρχος Τουρισμού και Ψηφιακού Μετασχηματισμού Γιώργος Σισαμάκης πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας την Τρίτη 28 Μαρτίου στο γραφείο του, παρουσία εκπροσώπου του Δικτύου Οινοποιών Κρήτης και υπηρεσιακών στελεχών της Διεύθυνσης Προγραμματισμού.
«Ο Δήμος Ηρακλείου στέκεται πρωτοπόρος και στην προβολή των τοπικών προϊόντων ειδικότερα του κρητικού κρασιού με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής, ώστε να βάλουμε το λιθαράκι μας στην μεγάλη προσπάθεια προβολής και προώθησης του στις διεθνείς αγορές. Σε αυτό το πλαίσιο συνεργαζόμαστε στενά και αρμονικά με το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης και δουλεύουμε στην κατεύθυνση της μεγιστοποίησής του αναπτυξιακού αποτελέσματος για τα τοπικά μας προϊόντα, που αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα όχι μόνο της οικονομίας μας αλλά και του πολιτισμού μας»,σχολίασε αμέσως μετά τη συνάντηση ο αντιδήμαρχος.
Οι «Ψηφιακές Διαδρομές Οίνου: Το κρασί σαν μέσο προβολής και προώθησης του Πολιτιστικού αποθέματος του Ηρακλείου», με προϋπολογισμό σύμβασης 256.215,00 € χρηματοδοτείται από τη «Δράση 2.c.1 : Ενίσχυση εφαρμογών στον τομέα του ηλεκτρονικού πολιτισμού και τουρισμού (τομέων της RIS3Crete)» (ΕΤΠΑ-44/ΟΠΣ 3862)