Το έργο «Καταγραφή, Διάσωση και Ανάδειξη της Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με τη χρήση αναδυόμενων τεχνολογιών και καινοτόμων εφαρμογών ΤΠΕ», υλοποιεί η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Βορείου Αιγαίου (ΥΝΜΤΕΒΑ), σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΔΙΝΕΠΟΚ) -του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού.
Το εν λόγω έργο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020»
Στα πλαίσια του έργου θα πραγματοποιηθούν επί τόπου ψηφιακές καταγραφές σε δεκαέξι οικισμούς της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα καινοτόμο σύστημα ψηφιακής διαχείρισης για 2700 ιστορικά κτήρια, από το οποίο θα προκύψουν ιδιαίτερα χρήσιμα συμπεράσματα για την κατάσταση διατήρησής τους, τις απαιτήσεις συντήρησης και προστασίας, καθώς και την ιστορική και αρχιτεκτονική τους αξία.
Παράλληλα, με το υλικό των καταγραφών θα δημιουργηθούν ψηφιακές πλατφόρμες (ιστοσελίδες) τουριστικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα για την αρχιτεκτονική και ιστορική προβολή του κάθε οικισμού και ψηφιακές εφαρμογές περιήγησης – θεματικές διαδρομές για κινητά τηλέφωνα (smart device), με ένταξη οπτικοακουστικού υλικού (video), καθώς και μια σειρά ψηφιακών εφαρμογών για εκπαιδευτικά προγράμματα.
Στο έργο είναι ενταγμένοι δεκαέξι οικισμοί της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και συγκεκριμένα, στη Λέσβο η πόλη της Μυτιλήνης, η Μήθυμνα, ο Μανταμάδος, ο Πολιχνίτος, και η Καλλονή. Στη Λήμνο η πόλη της Μύρινας, στη Χίο η πόλη της Χίου & ο Κάμπος, στη Σάμο το Καρλόβασι και το Πυθαγόρειο, στην Ικαρία ο Άγιος Κήρυκος και ο Εύδηλος, καθώς και οι οικισμοί του Αγίου Ευστρατίου, των Ψαρών, των Οινουσσών και ο οικισμός των Φούρνων. Επιπλέον, στην Ικαρία θα καταγραφούν ως ξεχωριστή ενότητα οι Υδρόμυλοι, καθώς αποτελούν ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας προβιομηχανικές εγκαταστάσεις.
Ήδη έχει πραγματοποιηθεί, από εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα, η επιλογή των κτιρίων σε κάποιους από τους παραπάνω οικισμούς και από τις αρχές Ιανουαρίου 2021 θα ξεκινήσουν, στη Λέσβο και σταδιακά στα υπόλοιπα νησιά, οι τελικές ψηφιακές καταγραφές της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς, τόσο στο εξωτερικό των κτιρίων όσο και στο εσωτερικό τους.
Εξαιτίας των έκτακτων συνθηκών που προέκυψαν λόγω του Covid19, η ομάδα καταγραφής θα τηρεί όλα τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας, προκειμένου να προστατευθούν τόσο οι ίδιοι όσο και οι κάτοικοι.
Στο πλαίσιο αυτό καλούνται όλοι οι δημότες και κάτοικοι των νησιών , να διευκολύνουν τις καταγραφές των ιστορικών κτηρίων, καθώς πρόκειται για ένα πρωτοπόρο έργο μείζονος σημασίας για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, που θα συμβάλλει στη μελλοντική τουριστική προβολή και ανάδειξη των οικισμών σε μια δύσκολη περίοδο, όπου παγκοσμίως παρατηρείται η μετάβαση σε εικονική/διαδικτυακή προβολή των ιστορικών πόλεων