Εβδομάδα ενημέρωσης για την σημαντικότητα της δωρεάς Βλαστοκυττάρων πραγματοποιείται – για πέμπτη συνεχή χρονιά – από τη Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης (ΔηΤΟΒΚρήτης) της Αιματολογικής Κλινικής του ΠΑ.Γ.Ν.Η., με συνδιοργανωτή την Περιφέρεια Κρήτης.
Στο πλαίσιο της ενημέρωσης στον σταθμό αιμοδοσίας στην πλατεία Ελευθερίας από αντιπροσωπεία της Αιματολογικής κλινικής και τον “Αιματοκρίτη” πραγματοποιήθηκε παράλληλα φωταγώγηση του κτιρίου της Περιφέρειας Κρήτης στα χρώματα της ΔηΤΟΒ Κρήτης, ενώ επίσης από την διευθύντρια της Αιματολογικής κλινικής-καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης Ελένη Παπαδάκη έγινε απόδοση τιμητικής πλακέτας στον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη.
Όπως έγινε γνωστό στις δράσεις έως τις 19 Νοεμβρίου συμμετέχει η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, τo Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου και ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος “Αιματοκρήτης”.
Η εβδομάδα ενημέρωσης ξεκίνησε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ομφαλικού Αίματος – World Cord Blood Day (15η Νοεμβρίου) και οι υλοποιούμενες δράσεις έχουν σκοπό την ευαισθητοποίηση για την αξία της δωρεάς του Ομφαλικού Αίματος και την ανάδειξη των θεραπευτικών δυνατοτήτων και εφαρμογών, όπως στις μεταμοσχεύσεις ασθενών με αιματολογικά νοσήματα.
Δράσεις ενημέρωσης, αλληλεγγύης και προσφοράς
Στην Πλατεία Ελευθερίας, κατά τη διάρκεια της Εθελοντικής Αιμοδοσίας και Εγγραφής στο Μητρώο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, που διοργανώνει ο Παγκρήτιος Σύνδεσμός Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος «Αιματοκρήτης», σε συνεργασία με την Αιμοδοσία ΠΑΓΝΗ και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, άρχισαν οι ενημερωτικές εκδηλώσεις. Έχει στηθεί περίπτερο για την ενημέρωση του ευρύ κοινού σχετικά με τη δωρεά Ομφαλικού Αίματος, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν έντυπο υλικό και πληροφορίες από εθελοντές του συλλόγου και το προσωπικό της ΔηΤΟΒ Κρήτης.
Επίσης, σε συνεργασία με το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου, πάνω από εκατό (100) μαθητές από τέσσερα (4) Λύκεια θα ενημερωθούν για το εξελισσόμενο επιστημονικό πεδίο των Βλαστοκυττάρων και των εφαρμογών τους στην Ιατρική και τη Βιολογία. Θα γίνουν διαδραστικές διαδικτυακές διαλέξεις από το Επιστημονικό προσωπικό της ΔηΤΟΒ Κρήτης και του Ερευνητικού Εργαστηρίου Μελέτης Αιμοποίησηςτης Ιατρικής Σχολής, καθώς και εικονική ξενάγηση στους χώρους και τις διαδικασίες της ΔηΤΟΒΚρήτης καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.
Επίσης γίνεται γνωστό, ότι εφόσον επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες, τέσσερις (4) μαθητές των Λυκείων που θα συμμετέχουν στο παραπάνω πρόγραμμα, θα έχουν τη δυνατότητα, όπως κάθε χρόνο, να εκπαιδευτούν στο Εργαστήριο Μελέτης Αιμοποίησης της Ιατρικής Σχολής, για ένα μήνα τον Ιούνιο/Ιούλιο 2022.
Κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας, το κοινό του Ηρακλείου – για τρίτη συνεχή χρονιά – μπορεί να επισκεφτεί διαδικτυακά την ανανεωμένη, με νέα έργα, Εικονική Εικαστική Έκθεση φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Πανεπιστημίων του Εξωτερικού «Multipotentcolors: Painting for the Stem Cells AwarenessWeek».
Επίσης, το κοινό μπορεί να γνωρίσει το τραγούδι της Ολίνας «It’s not a secret anymore» (μετ. Δεν είναι πιά Μυστικό), το οποίο επικοινωνεί την αξία της δωρεάς του Ομφαλικού Αίματος και των θεραπευτικών και αναγεννητικών ιδιοτήτων του και αντικατοπτρίζει το βίωμα πολλών συνανθρώπων μας στον αγώνα για την θεραπεία από αιματολογικά νοσήματα.
Την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί η απονομή τιμητικής πλακέτας στις Μαίες του Προγράμματος Προετοιμασίας Γονεϊκότητας, του Κέντρου Υγείας Ηρακλείου, της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, για την ουσιαστική συμβολή τους στο έργο της ΔηΤΟΒ Κρήτης, η οποία είχε αναβληθεί την προηγούμενη χρονιά, λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας.
Η Εβδομάδα, σύμφωνα με τους οργανωτές έχει σχεδιαστεί λαμβάνοντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς του κορωνοϊού covid-19.
Η Κρήτη μπορεί να πρωτοστατήσει στην αύξηση μοσχευμάτων ομφαλικού αίματος
Να σημειωθεί ότι η Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων (ΔηΤΟΒ) Κρήτης της Αιματολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ συμπληρώνει πέντε χρόνια λειτουργίας και συνεχίζει να συμβάλλει στη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας, εξασφαλίζοντας τη διαθεσιμότητα ομφαλικών μοσχευμάτων αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων για τη θεραπεία ασθενών με αιματολογικά νοσήματα. Παράλληλα, η ΔΗΤΟΒ Κρήτης συνεχίζει το εκπαιδευτικό, κοινωνικό και ερευνητικό έργο της. Σήμερα το ομφαλοπλακουντιακό αίμα χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πάνω από 80 διαφορετικών απειλητικών για τη ζωή ασθενειών, όπως η λευχαιμία, το λέμφωμα και η δρεπανοκυτταρική αναιμία. Αποδεικνύεται επίσης χρήσιμο σε νέους τομείς της αναγεννητικής ιατρικής για την ενδεχόμενη αντιμετώπιση κακώσεων του νωτιαίου μυελού, της εγκεφαλικής παράλυσης, του αυτισμού, του διαβήτη τύπου 1 και πολλών άλλων ασθενειών. Παρόλη την πρόοδο στην εφαρμογή των βλαστοκυττάρων του ομφαλοπλακουντιακού αίματος, στην πλειοψηφία των γεννήσεων το αίμα του ομφάλιου λώρου απορρίπτεται, γεγονός που καταδεικνύει την ανάγκη ενημέρωσης των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η φύλαξή τους.