Με το άρθρο 5 Τροπολογίας που κατατέθηκα στη Βουλή από το υπουργείο Εσωτερικών αναμορφώνεται το σύστημα σύστασης και λειτουργίας των Υπηρεσιών Δόμησης, τροποποιώντας το άρθρο 97Α ν.3852/2010.
Ειδικότερα προβλέπονται μεταξύ των άλλων τα εξής:
Από 1 Ιανουαρίου 2023 παύει η δυνατότητα σύστασης νέων ΥΔΟΜ.
Ο δήμος που δεν έχει υπηρεσία δόμησης, ή δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο φόρτο εργασίας, «δύναται να πραγματοποιείται χρέωση της έκδοσης προέγκρισης οικοδομικής άδειας ή της άσκησης μέρους ή του συνόλου των αρμοδιοτήτων του άρθρου 31 του ν.4495/2017 σε άλλη Υπηρεσία Δόμησης της ίδια Περιφερειακής Ενότητας, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος οικοδομικών άδειών (e-adeies). Κατ΄ εξαίρεση, στους δήμους των περιφερειών Αττικής, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου, όπου δεν υφίσταται Υπηρεσία Δόμησης, οι αρμοδιότητες αυτές ασκούνται από την Κεντρική Υπηρεσία Δόμησης (Κ.Υ.ΔΟΜ) του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας…».
Οι ΥΔΟΠ που λειτουργούν σε επίπεδο Τμήματος στελεχώνονται τουλάχιστον από έναν αγρονόμο τοπογράφο μηχανικό, έναν αρχιτέκτονα μηχανικό, έναν χωροτάκτη πολεοδόμο μηχανικό, έναν πολιτικό μηχανικό και έναν μηχανολόγο ή ηλεκτρολόγο μηχανικό.
Συστήνονται 150 οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού ειδικότητας μηχανικών ΠΕ και ΤΕ. Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών καθορίζονται η διαδικασία, τα κριτήρια και ο τρόπος κατανομής του αριθμού του προσωπικού στις ΥΔΟΜ της χώρας.
Στην περίπτωση υποστελεχωμένης ΥΔΟΜ με ευθύνη του οικείου δημάρχου οι αρμοδιότητες ασκούνται είτε με συμβάσεις διαδημοτικής και διαβαθμικής συνεργασίας με δήμους και περιφέρειες, είτε από τις ΥΔΟΜ των δήμων που παρέχουν διοικητική υποστήριξη έστω και σε άλλο δήμο.