Την αναγκαιότητα να υπάρξει σύγκλιση της τεχνολογίας με τους πολίτες ώστε να βελτιώνονται οι συνθήκες και η ποιότητα ζωής επισήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου μιλώντας την Τετάρτη στο Balkan Forum 2022.
«Είμαι λάτρης της τεχνολογίας και της ψηφιοποίησης, τόνισε, όμως πάνω από όλα πρέπει στο επίκεντρο να βρίσκεται ο άνθρωπος. Ο ψηφιακός κόσμος είναι ελκυστικός και αναγκαίος, αλλά ο πραγματικός κόσμος στα μάτια μου, είναι ότι καλύτερο υπάρχει».
Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε πως για όλη την Αυτοδιοίκηση είναι μεγάλο ζητούμενο, πώς θα είναι οι πόλεις τα επόμενα χρόνια, υιοθετώντας έξυπνες εφαρμογές, ενσωματώνοντας τη βιωσιμότητα στην καθημερινή λειτουργία και αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες προς τους πολίτες.
Οι «έξυπνες πόλεις» ή καλύτερα οι ευφυείς πόλεις, σημείωσε, δεν έχουν σχέση μόνο με την τεχνολογία. Η πρόκληση του μέλλοντος αφορά το πώς οι πόλεις μαζί με την κοινωνία θα ανταποκρίνονται στις προκλήσεις που θα προκύπτουν ανά πάσα στιγμή και θα γίνουν πιο ανθεκτικές. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει ενεργειακές και περιβαλλοντικές προκλήσεις. Πολύ σωστά η Ευρώπη έθεσε στόχο ως το 2050 την ενεργειακή και περιβαλλοντική ουδετερότητα. Επίσης η Ευρωπαϊκή αποστολή για τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις ως το 2030 με την συμμετοχή 6 πόλεων της χώρας μας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα, Κοζάνη, Ιωάννινα και Τρίκαλα είναι ένα υπέροχο ταξίδι στο οποίο μπορούμε να κάνουμε κάτι ουσιαστικό που δεν χρειάζεται ούτε τεχνολογία, ούτε ψηφιοποίηση, ούτε υψηλές ταχύτητες, ούτε ιδιαίτερη ενέργεια. Θέλει όμως προσπάθεια. Προσπάθεια να αλλάξουμε την νοοτροπία μας αλλάζοντας πρώτα εμείς οι ίδιοι τις συνήθειες μας. Όπως για παράδειγμα στο κομμάτι της ενέργειας και την προσπάθεια που γίνεται να επιτύχουμε μείωση κατά 10% έστω και υπό ασφυκτική πίεση. Αποδείχθηκε πως δεν υπήρχε πρόνοια από κανέναν για όλα αυτά που αντιμετωπίζουμε σήμερα, ενώ γνωρίζαμε πως η Ευρώπη στο σύνολό της ήταν ενεργειακά εξαρτημένη από το ορυκτό καύσιμο.
Ο κ. Παπαστεργίου υπογράμμισε πως πρέπει να δοθούν κίνητρα για ενεργειακές κοινότητες, αντικατάσταση ενεργοβόρων λαμπτήρων στους δρόμους και φυσικά για την ηλεκτροκίνηση. Να παράξουμε ρεύμα από τις ενεργειακές κοινότητες, να μπορεί αυτό να διακινηθεί και να αποθηκευτεί”.
Αναφερόμενος δε στο πρόγραμμα «Ηλέκτρα», σημείωσε πως είναι ένα δύσκολο εγχείρημα αλλά πολύ χρήσιμο και αισιόδοξο. Η μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος σε κάθε πόλη είναι μια μεγάλη πρόκληση.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των πόλεων πολλές φορές προπορεύεται των πολιτών και αυτό το χάσμα που δημιουργείται οφείλουμε να το γεφυρώσουμε, τόνισε ο κ Παπαστεργίου.
«Η τεχνολογία, ανέφερε, είναι το μέσο όχι ο προορισμός. Να φέρουμε την τεχνολογία στα μέτρα των ανθρώπων. Αν δεν το κάνουμε αυτό θα χαθεί ο στόχος. Στόχος δεν είναι μόνο να φτιάξουμε πόλεις διασυνδεδεμένες, ψηφιοποιημένες με πολλούς αισθητήρες και πολλές πλατφόρμες. Στόχος μας πρέπει να είναι να δημιουργήσουμε πόλεις που θα συνυπάρχουν αρμονικά η φύση, οι άνθρωποι και οι εφαρμογές τεχνολογίας, που θα προσφέρουν στους πολίτες μέσω της αξιοποίησης τους, καλύτερες υπηρεσίες σε τομείς που αφορούν το σύνολο της καθημερινότητάς τους.
Από την κυκλοφορία και τη στάθμευση, την ανακύκλωση και τη διαχείριση των απορριμμάτων, την ενέργεια και την ασφάλεια, ως την υγεία και την εκπαίδευση. Να δημιουργήσουμε πόλεις τεχνολογικά προηγμένες αλλά στα μέτρα και τις ανάγκες των πολιτών.
Για εμένα αυτό είναι η μεγάλη πρόκληση του μέλλοντος. Ο πολίτης να εξυπηρετεί άμεσα τις ανάγκες του με την χρήση της τεχνολογίας την οποία όμως πρέπει να κατανοεί πλήρως για να είναι σε θέση να την αξιοποιεί αλληλοεπιδρώντας σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας ζωής.
Διότι η τοπική Αυτοδιοίκηση στην αγωνία της να προλάβει τις εξελίξεις έτρεξε πολύ πιο γρήγορα από όσο ο πολίτης μπορούσε να ακολουθήσει. Πρέπει ως τοπική αυτοδιοίκηση να δούμε μαζί με τους πολίτες τις δικές τους προτεραιότητες και να επικοινωνήσουμε τους στόχους μας ώστε να συμπορευόμαστε”.