ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Καταγγέλλουμε τις «μυστικές» σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη – Ανυπολόγιστες οι συνέπειες

Υπογραφή σύμβασης για τα πράσινα σημεία δήμων – μελών του ΕΣΔΑΚ
1 Νοεμβρίου 2022
ΥΠΕΣ καλεί δήμους να μεταφέρουν πλεονάζοντα ταμειακά διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδας
2 Νοεμβρίου 2022
Show all

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Καταγγέλλουμε τις «μυστικές» σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη – Ανυπολόγιστες οι συνέπειες

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Καταγγέλλουμε τις «μυστικές» σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη – Ανυπολόγιστες οι συνέπειες

Το Πράσινο Κίνημα για ακόμη μία φορά βγαίνει μπροστά και καταγγέλλει τις σεισμικές έρευνες που πραγματοποιούν εδώ και μία εβδομάδα, με άκρα μυστικότητα αλλά και με ταχύτατους ρυθμούς, οι Αμερικανοί της ExxonMobil, στα δύο θαλάσσια blocks που κατέχουν στην Κρήτη, από κοινού με την Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ).
Το Πράσινο Κίνημα διερωτάται αν ζούμε σε κράτος δικαίου, καθώς οι προκλητικές αυτές δραστηριότητες γίνονται, λίγο πριν την εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας της προσφυγής του WWF, της Greenpeace και του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος» για την ακύρωση του προγράμματος εξορύξεων στην Κρήτη, επικαλούμενοι τις δραματικές επιπτώσεις στα θαλάσσια θηλαστικά. Φαίνεται ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες στις οποίες έχει παραχωρηθεί το δικαίωμα εκμετάλλευσης στα θαλάσσια «οικόπεδα» έχουν προεξοφλήσει την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, γεγονός που όχι μόνο προκαλεί αλλά εγείρει και θέματα στοιχειώδους τήρησης των θεσμικών διαδικασιών.
Πρόκειται για την 7η σεισμική έρευνα μέσα σε μια επταετία στην χώρα μας.
Βέβαια, όπως είναι απολύτως λογικό πολλοί αναρωτιούνται αν αυτές οι σεισμικές έρευνες που ξεκίνησαν πριν από μία εβδομάδα έπαιξαν ρόλο στο τραγικό δυστύχημα που είχαμε στην Ιεράπετρα με την αποκόλληση του βράχου από το βουνό.
Έτσι κι αλλιώς το Πράσινο Κίνημα έχει εδώ και πολύ καιρό έχει περιγράψει γιατί είναι “εγκληματικό” να πραγματοποιηθούν εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Πρώτα από όλα η χώρα μας βρίσκεται σε μία από τις πιο σεισμογενείς περιοχές του πλανήτη και σε περίπτωση ατυχήματος – οι πιθανότητες του οποίου αυξάνονται εκθετικά στη σεισμογενή Ελλάδα και στα μεγάλα θαλάσσια βάθη – οι επιπτώσεις στο περιβάλλον, στον τουρισμό, στην αγροτική παραγωγή, στην αλιεία θα είναι ανυπολόγιστες.
Αναλογιστείτε μόνο τι θα γινόταν αν ήταν σε λειτουργία κάποια εγκατάσταση στο Αιγαίο την ώρα ενός σεισμού. Σε τι μέγεθος θα έφτανε η οικολογική καταστροφή.
Αξίζει να θυμίσουμε ότι τις θέσεις του Πράσινου Κινήματος γύρω από τους σοβαρούς κινδύνους που ενέχουν οι εξορύξεις ήρθε να επιβεβαιώσει ο γνωστός καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης.
Χαρακτηριστικά, ο κ. Τσελέντης τόνισε ότι οι έρευνες για πετρέλαιο θα προκαλέσουν ενεργοποίηση ρηγμάτων.
Ο καθηγητής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και συμφωνεί με όσα έχει επισημάνει το Πράσινο Κίνημα, πως υπάρχει κίνδυνος ενεργοποίησης ρηγμάτων αλλά και καταστροφής του περιβάλλοντος.
Δεν αποκλείει φαινόμενο blowout όπως έγινε στον κόλπο του Μεξικού, ενώ αναφέρει πως στην Πολιτεία της Οκλαχόμα στις ΗΠΑ στην οποία δεν γίνονται ποτέ σεισμοί, άρχισε η γη να τρέμει με 5,7 Ρίχτερ.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Τσελέντης σε περιφερειακό μέσο ενημέρωση είπε χαρακτηριστικά: «Η άντληση του πετρελαίου προκαλεί δευτερογενή γέννηση σεισμών, προκαλεί ενεργοποίηση ρηγμάτων. Αυτό είναι δεδομένο. Έχω χίλια παραδείγματα. Κλασικό παράδειγμα το παράδειγμα της Οκλαχόμα. Μία περιοχή εντελώς «ασεισμική», στην οποία η άντληση προκάλεσε σεισμό κοντά στα 5,7 Ρίχτερ. Και με τεράστια σεισμική αλληλουχία. Εκεί δεν γίνονταν καθόλου σεισμό. Και δεν λέω να προκαλέσει σεισμό στο Ιόνιο και να καταστραφούν τα νησιά μας γιατί τα νησιά είναι θωρακισμένα. Το πρόβλημα είναι ότι αυτός ο σεισμός μπορεί να κόψει την γεώτρηση… σαν καρότο! Και επειδή μιλάμε για κοιτάσματα υψηλών πιέσεων τότε θα έχουμε το φαινόμενο blowout. Δεν μπορεί να δουλέψει και το πετρέλαιο βγαίνει πάνω. Και καταλαβαίνετε αυτό, τι σημαίνει! Ενδεχόμενο να υπάρξει ρύπανση… όπως στο Μεξικό! «Το φαινόμενο blowout συνέβη στον Κόλπο του Μέξικο. Εκεί είχαμε 4 εκατομμύρια βαρέλια αργό πετρέλαιο που βγήκαν στις ακτές και καταστράφηκαν ολόκληρες κοινωνίες”, κατέληξε ο καθηγητής.
Την ίδια στιγμή, η πανελλαδική συνέλευση για την προστασία της Ελληνικής Τάφρου, καταγγέλλει ότι εδώ και μέρες έχουν αρχίσει σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες σε περιοχές της Ελλάδας που βρίσκονται υπό καθεστώς διεθνούς προστασίας για τα ευάλωτα θαλάσσια θηλαστικά και ζητά να σταματήσουν άμεσα, όπως κάνουν ήδη σε Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία. Η ανησυχία είναι έντονη διότι αυτή η περιοχή είναι περιοχή παγκόσμιας σημασίας για την βιοποικιλότητα, με ευάλωτα και απειλούμενα είδη όπως Πτεροφάλαινες, Φυσητήρες, Ζιφιοί, δελφίνια, μεσογειακές φώκιες και θαλάσσιες χελώνες και η σημαντικότερη περιοχή της Μεσογείου για τα κητώδη. Το ελληνικό κράτος έχει μεν υπογράψει την διεθνή συνθήκη ACCOBAMS για την προστασία της Ελληνικής Τάφρου αλλά δεν τηρεί την συμφωνία και επιτρέπει δραστηριότητες που στην πράξη την ακυρώνουν.

Σε δηλώσεις του ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης τόνισε σχετικά: «Το κόμμα μας νιώθει την μεγάλη ευθύνη να ενημερώσει για το τι μας περιμένει στο θέμα των εξορύξεων υδρογονανθράκων, άλλωστε είναι το μόνο που που δίνει τόσο βάρος. Παρά την καθολική σιωπή γύρω από τις επιπτώσεις και την αποδοχή των εξορύξεων ως «εθνικού στόχου» από το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού φάσματος και των ΜΜΕ, τοπικές πρωτοβουλίες πολιτών έχουν ξεκινήσει η μία μετά την άλλη να διοργανώνουν δράσεις ενάντια στις εξορύξεις, στις οποίες στέκεται δίπλα το Πράσινο Κίνημα.
Είναι ξεκάθαρο ότι οι μοναδικές θάλασσες της χώρας μας, η αλιεία και ο τουρισμός κινδυνεύουν από τις τεράστιες “πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου” που σχεδιάζει η κυβέρνηση.
Επίσης, θαλάσσια πλάσματα, όπως τα δελφίνια και οι χελώνες Καρέτα – Καρέτα κινδυνεύουν ακόμα και με θάνατο ήδη από το στάδιο των σεισμικών ερευνών. Το Πράσινο Κίνημα θα είναι στην επόμενη Βουλή και θα μπορεί να αγωνιστεί για όλα αυτά.»

Go Green με το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Παίρνουμε Θέση—Η Πολιτική στην Πράξη