Σύμβαση για τη μελέτη αποκατάστασης του Ρολογιού της Ελευσίνας, που βρίσκεται στον Αρχαιολογικό χώρο, υπεγράφη το πρωί σήμερα Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου, από τον δήμαρχο Αργύρη Οικονόμου και τον ανάδοχο του έργου.
Πρόκειται για ένα εμβληματικό πολιτιστικό σύμβολο της Ελευσίνας, το οποίο μάλιστα, έχει χαρακτηριστεί και ως νεότερο μνημείο.
Αξίζει να σημειωθεί, πως μετά από πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής, ο Πύργος του Ρολογιού πήρε τη θέση που του αξίζει στον κατάλογο των νεότερων μνημείων της χώρας.
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με το ΦΕΚ. 337/Δ/10.6.2021, τόσο ο Πύργος του Ρολογιού, όσο και ο κινητός μηχανολογικός εξοπλισμός του ρολογιού χαρακτηρίζονται πλέον ως νεότερα μνημεία.
Στο πλαίσιο αυτό, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου συνέταξε τεκμηριωμένη εισήγηση – πρόταση προς τη Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεοτέρων και Σύγχρονων Μνημείων.
Μετά από αυτήν την εξέλιξη, ο Δήμος Ελευσίνας προχωρά για πρώτη φορά στην αποκατάστασή του, προκειμένου να διασφαλιστεί η συντήρησή του.
«Ο Δεκέμβριος μπήκε με ευχάριστα νέα, αφού υπογράψαμε τη μελέτη για την αποκατάσταση και συντήρηση του ρολογιού της πόλης. Το ρολόι του Αρχαιολογικού χώρου εκτός από σπουδαίο πολιτιστικό σύμβολο της Ελευσίνας είναι χαρακτηρισμένο και ως νεότερο μνημείο. Η αποκατάσταση του είναι ένα ζήτημα, που μεταξύ πολλών άλλων, δεν απασχόλησε κανέναν εδώ και πάρα πολλά χρόνια! Με τη στατική του ενίσχυση λοιπόν, εξασφαλίζουμε την αναλλοίωτη διατήρησή του στον χρόνο και φυσικά, τη διαφύλαξη ενός σημαντικού μνημείου της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς», δήλωσε ο δήμαρχος Ελευσίνας.
Όπως ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Αθανάσιος Μαυρογιάννης: «Μετά από πρωτοβουλία και ενέργειες μας το Ρολόι της πόλης που δεσπόζει στον λόφο του αρχαιολογικού χώρου, χαρακτηρίστηκε ως Νεότερο Μνημείο από την αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Πολιτισμού. Με την υπογραφή της σύμβασης για την εκπόνηση μελέτης για την στατική επάρκεια και τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης του, θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε στις απαραίτητες εργασίες, σύμφωνα με την μελέτη, και να ξαναδώσουμε έτσι «ζωή» σε ένα ιδιαίτερης ιστορικής, αρχιτεκτονικής – κατασκευαστικής και κοινωνικής αξίας τοπόσημο της πόλης μας».