ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Κυνική ομολογία αποτυχίας ο τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο

Διαβούλευση για το Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας του Δήμου Πάργας
10 Ιανουαρίου 2023
Νέοι στόχοι από τη διαδημοτική συνεργασία Αγράφων-Αργιθέας-Λίμνης Πλαστήρα
12 Ιανουαρίου 2023
Show all

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Κυνική ομολογία αποτυχίας ο τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Κυνική ομολογία αποτυχίας ο τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο

Μία ακόμα πλήρης και απόλυτη επιβεβαίωση των θέσεων του Πράσινου Κινήματος, από τις πρόσφατες εξελίξεις στην υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο. Αυτό προκύπτει μετά την απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει τη μεταφορά 21.000 τόνων στερεών αποβλήτων από την Κέρκυρα στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας της Ηπείρου και τα όσα αναφέρει στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η Περιφέρεια Ηπείρου.

Το Πράσινο Κίνημα καταγγέλλει ότι για άλλη μία φορά οι Ηπειρώτες δεν θα έχουν κανένα όφελος και θα συνεχίσουν να πληρώνουν πανάκριβα τη διαχείριση των απορριμμάτων. Επίσης, η κυβέρνηση προτιμά να … ταξιδεύει τα σκουπίδια, ανά την Ελλάδα, από τα σχεδιάσει σοβαρές πολιτικές για τη διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, επανάκτηση, επαναχρησιμοποίηση. Φυσικά και η διοίκηση της Περιφέρειας Ηπείρου, έχει υπογράψει αυτή την πολιτική αποτυχία.Το Πράσινο Κίνημα υπογραμμίζει ότι πρόκειται για διακομματικές αποτυχημένες πολιτικές στη διαχείριση απορριμμάτων, τόσο της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – Οικολόγων Πράσινων, που έβαλαν το απαράδεκτο θεσμικό πλαίσιο και έκαναν τους διαγωνισμούς όσο και της σημερινής κυβέρνησης της Ν.Δ. που ολοκλήρωσε και εγκαινίασε το έργο. Απέτυχαν και οι δήθεν αριστεροί και οι δήθεν άριστοι, στα βασικά ζητήματα αντιμετώπισης της Κλιματικής Κρίσης, από την Κλιματική Αλλαγή.

Τώρα, λοιπόν, που η κυβέρνηση αποφάσισε να μεταφερθούν εκεί τα απορρίμματα από την Κέρκυρα δεν θα συνυπολογίζονται με αυτά της Ηπείρου μάλιστα ούτε λίγο ούτε πολύ ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης έκανε λόγο για …διαφορετική σύνθεση αποβλήτων, δηλαδή ότι παράγουν άλλα σκουπίδια στην Κέρκυρα από ότι στην Ήπειρο. Παρακάτω θέτουν συγκεκριμένα ερωτήματα οι ειδικοί για αυτά τα θέματα του Πράσινου Κινήματος που είναι πραγματικά εύλογα.

Το σημαντικότερο βέβαια είναι πως ο περιφερειάρχης επιβεβαίωσε όσα έλεγε το πράσινο Κίνημα τόσο καιρό και οι κάτοικοι της Ηπείρου θα πρέπει να πληρώσουν το χαράτσι των 3,5 εκ. ευρώ.

Θυμίζουμε ότι το ΣΔΙΤ της Ηπείρου, εκτός από τα υπόλοιπα αντιπεριβαλλοντικά ποιοτικά δεδομένα έχει και τον όρο της «εγγυημένης ποσότητας» για 25 ολόκληρα χρόνια. Δηλαδή, η Περιφέρεια Ηπείρου έχει εγγυηθεί ότι η ελάχιστη ποσότητα αποβλήτων που θα παραδίδει στη μονάδα ανέρχεται σε 80.000 τόνους ανά έτος για το σύνολο της 25ετίας. Σε περίπτωση που η ποσότητα είναι μικρότερη, τότε η χρέωση που θα υπολογίζεται θεωρώντας ότι η ποσότητα των αποβλήτων ισούται με την ελάχιστη εγγυημένη, δηλαδή τους 80.000 τόνους απορριμμάτων. Πέρασε, λοιπόν, ο καιρός και η ανάδοχος εταιρεία έστειλε τον λογαριασμό στην Περιφέρεια Ηπείρου και από εκεί στους δήμους, ζητώντας να της καταβληθούν τα 3,5 εκ. ευρώ, χρήματα που πληρώνουν μέσω των δημοτικών τελών οι κάτοικοι της Ηπείρου. Και ακόμα και τώρα που έχουμε αυτήν την εξέλιξη με την Κέρκυρα δεν θα προσμετρώνται τα απορρίμματα του Δήμου της Κεντρικής Κέρκυρας στην ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα.

Και αν για την Πελοπόννησο είχαμε καλή εξέλιξη γιατί υπήρξε απόσυρση του φακέλου απο το υπουργείο την 10/8/2020 λόγω αδυναμίας να απαντήσουν στα ερωτηματα-κιτρινες καρτες της επιστολής της Κομισιόν την 15/6/2020, δε συνέβη το ίδιο όχι μόνο με την Ήπειρο αλλά και την Δυτική Μακεδονία όπου οι Δήμοι, δηλαδή οι κάτοικοι, θα κληθούν να πληρώσουν το 2023, 11.928.633 ευρώ, έναντι 8.211.650,81 ευρώ που αφορά τη διετία που μας πέρασε. Αν μάλιστα στο κόστος αυτό συνυπολογιστεί η κρατική επιδότηση στο τέλος εισόδου τότε είναι προφανές ότι αναφερόμαστε σε επιδοτημένη υπερδιαστασιολόγηση υπερ της μονάδας σύμμεικτων αποβλήτων και σε βάρος της ανακύκλωσης και της διαλογής στη πηγή.

Ξεκάθαρα ερωτήματα μετά την ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου
Με αφορμή την ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου (Σ.Σ. Μπορείτε να την διαβάσετε ΕΔΩ) οι ειδικοί του κόμματος θέτουν ορισμένα πολύ κρίσιμα ερωτήματα σε σχέση με τις παρατηρήσεις της Περιφέρειας Ηπείρου και τα ζητήματα που βάζει όσον αφορά στην έγκριση από το Υπουργείο για τα δικαίωμα μεταφοράς 21.000 τόνων σύμμεικτων αποβλήτων και επιστρεφόμενου υπολείμματος ΚΔΑΥ σε ΜΕΑ Ιωαννίνων.
Τα ερωτήματα στα οποία καλείται να απαντήσει ο Περιφερειάρχης της Ηπείρου είναι τα εξής:
1) Τι εννοεί λέγοντας σύνθεση αποβλήτων; Γιατί θέτει θέμα διαφοράς ποιοτικής σύστασης πράσινου κάδου δήμου Κεντρικής Κέρκυρας με εκείνων των δήμων της Περιφέρειας Ηπείρου;
2) Ποια είναι κρίσιμη διαφορά στη μεταξύ τους σύνθεση που θα μπορούσε να προξενήσει αύξηση ή μείωση στο κόστος διαχείρισης των δήμων της Ηπείρου και της Κέρκυρας;
3) Πως μπορεί να υπάρχει σημαντική διαφορά στα ποσοστά των παραγόμενων υπολειμμάτων δεδομένου ότι όλοι οι δήμοι (τόσο της Περιφέρειας Ηπείρου όσο και της Κεντρικής Κέρκυρας) εφαρμόζουν την ίδια μέθοδο τόσο στον πράσινο κάδο, όσο και στον μπλε κάδο και μάλιστα με ανοιχτά καπάκια με συνέπεια ανάκτηση γυρω στο 5% και συμμεικτα+υπόλειμμα ΚΔΑΥ 95%;
4) Σε ποιόν ΠΕΣΔΑ γίνεται τέτοιου είδους διάκριση όσον αφορά την ποιοτική σύσταση στα Αστικά Στερεά Απόβλητα; Και τι σημαίνει αυτό για τους αναδόχους;
5) Ποια κρυφά χαράτσια κρύβονται αναφερόμενοι σε «εύρος διαφοράς ποιοτικής σύστασης»; Ποια είναι αυτά τα όρια και ποιος τα έχει ορίσει; Ποιο είδος αποβλήτων είναι προς το δυσμενέστερο ή το ευνοϊκότερο ως προς το κόστος για τους δήμους;

Ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος και επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα Κώστας Καλογράνης δήλωσε σχετικά: “Μόλις πριν λίγες εβδομάδες με εξειδικευμένο κλιμάκιο του Πράσινου Κινήματος είχαμε βρεθεί στο δήμο της Βόρειας Κέρκυρας και το πρώτο σχόλιο μου είναι ο δήμος της Κεντρικής Κέρκυρας και της Νότιας Κέρκυρας, αντί να κάνει εξαγωγή σκουπιδιών στα Ιωάννινα, να κάνει εισαγωγή της τεχνογνωσίας από το γειτονικό δήμο Βόρειας Κέρκυρας όπου έχει χωροθετήσει 161 γωνιές και σημεία ανακύκλωσης αντιμετωπίζοντας με τον καλύτερο τρόπο το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Η ρίζα του προβλήματος βέβαια είναι πως στο ΣΔΙΤ Ηπείρου προβλέπεται η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα και η εταιρεία έχει βάλει πλαφόν και θα πρέπει να πληρωθεί 80.000 τόνους. Το ΣΔΙΤ της Ηπείρου, ήταν το δίδυμο έργο με αυτό της Πελοποννήσου. Μόνο που στην Πελοπόννησο βρέθηκαν κάποιοι αυτοδιοικητικοί και αντέδρασαν μαζί με το Πράσινο Κίνημα, με αποτέλεσμα την επιστολή-ράπισμα από την Ε.Ε. Στην Ήπειρο κανείς δεν αντέδρασε και έχουμε πλέον αυτά τα αποτελέσματα. Το Πράσινο Κίνημα στηρίζει την υποψηφιότητα του Λάμπρου Γεωργόπουλου για την Περιφέρεια της Ηπείρου προκειμένου να αλλάξει αυτό το καθεστώς”.

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου, που στηρίζεται από το Πράσινο Κίνημα, Λάμπρος Γεωργόπουλος, επικεφαλής της παράταξης “ΦΩΣ” δήλωσε από την πλευρά του: “Η Περιφερειακή Αρχή Ηπείρου έχει αποτύχει να προστατεύσει τα συμφέροντα των Ηπειρωτών και πρέπει να υπάρξει αλλαγή στις επερχόμενες εκλογές. Η νέα εξέλιξη στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και τα όσα αναφέρει η περιφερειακή Αρχή αποδεικνύουν την ορθότητα των λεγομένων μου. Χρειάζεται ένα άλλο σύγχρονο μίγμα πολιτικής το οποίο μπορούμε να το φέρουμε στους πολίτες της Ηπείρου.”

Go Green με το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Παίρνουμε Θέση — Η Πολιτική στην Πράξη