Ευρεία σύσκεψη στο δημαρχείο Σκύδρας για το νέο LEADER
Η πρώτη ενημερωτική συνάντηση – σύσκεψη «Παρέμβασης – Στήριξης για την Τοπική Ανάπτυξη μέσω της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας LEADER του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023 – 2027», πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 21/1 στο δημαρχείο Σκύδρας.
Μαζί με τη φιλοξενούσα δήμαρχο Σκύδρας, Κατερίνα Ιγνατιάδου παρόντες ήταν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης, οι δήμαρχοι Έδεσσας Γιάννης Τσεπκεντζής, Πέλλας Στάθης Φουντουκίδης, Αλμωπίας Νίκος Παρούτογλου, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Αναπτυξιακής Πέλλας (ΑΝ.ΠΕ.) Α.Ε. Πέτρος Ζέρζης με τον γενικό διευθυντή της Ιορδάνη Κιοσέογλου, οι αντιδήμαρχοι, Αγροτικής Ανάπτυξης Έδεσσας Γιάννης Τσακίρης, Τεχνικών Έργων Δήμου Πέλλας Κωνσταντίνος Δεληγιαννίδης, Σκύδρας Γεώργιος Μπόφτσης, ο δημοτικός Σύμβουλος Αλμωπίας Πέτρος Τζέκος, ο επιστημονικός συνεργάτης του Υφ.Α.Α.Τ. Νίκος Θωμαΐδης κι ο ειδικός συνεργάτης του δημάρχου Πέλλας Γρηγόρης Λιάτσος.
Όπως σημείωσε η δήμαρχος Σκύδρας Αικατερίνη Ιγνατιάδου, ο Δήμος μέσω του προηγούμενου LEADER, υλοποίησε πολλά έργα αγροτικής οδοποιίας και πρόσθεσε ότι, το νέο LEADER θα πρέπει να αξιοποιηθεί με το καλύτερο δυνατό τρόπο.
Ο υφυπουργός Διονύσης Σταμενίτης, αναφέρθηκε στο προφίλ και στα ζητήματα της αγροτικής οικονομίας του Νομού, και παρουσίασε το LEADER. Ακολούθησε εισήγηση από τον Γενικό Διευθυντή της ΑΝ.ΠΕ., ερωτήσεις, τοποθετήσεις των δημάρχων και διάλογος. Όπως σημειώθηκε, η ΑΝ.ΠΕ. ως φορέας υλοποίησης του LEADER στην περιφέρεια, θα πραγματοποιήσει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα ειδικές ενημερωτικές ημερίδες σε συνεργασία με τους Δήμους του Νομού.
Το LEADER του Νομού Πέλλας έχει αρχική δημόσια δαπάνη 5.240.000€. και οι κατηγορίες έργων που θα συγχρηματοδοτηθούν για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις είναι οι εξής:
Κατηγορία 1:Ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας
1.1.Ενίσχυση μεταποιητικών μονάδων για την παραγωγή γεωργικών προϊόντων.
1.2.Ενίσχυση μεταποιητικών μονάδων για την παραγωγή μη γεωργικών προϊόντων.
1.3.Ενίσχυση μονάδων του δασοκομικού τομέα.
1.4.Ενίσχυση επιχειρήσεων στους τομείς της βιοτεχνίας, χειροτεχνίας και παραγωγής ειδών μετά την πρώτη μεταποίηση.
1.5.Ενίσχυση των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου.
1.6.Ενίσχυση επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών.
1.7.Εξοικονόμηση ενέργειας και νερού, ενίσχυση βιοοικονομίας και κυκλικής οικονομίας.
Κατηγορία 2: Εκπαίδευση τοπικού πληθυσμού.
Κατηγορία 3:Ενδυνάμωση του τοπικού κοινωνικού ιστού.
3.1.Ενίσχυση βασικών υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του τοπικού πληθυσμού (παιδικοί σταθμοί, χώροι άθλησης, πολιτιστικά κέντρα κ.λπ.).
3.2.Ενίσχυση βασικών υπηρεσιών που στοχεύουν στην κοινωνική ένταξη, την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και την ενσωμάτωση προσφύγων/μεταναστών.
Κατηγορία 4: Βελτίωση ποιότητας ζωής τοπικού πληθυσμού.
4.1.Έργα υποδομών μικρής κλίμακας.
4.2.Ενίσχυση υπηρεσιών και υποδομών αναψυχής, ανάπλασης, τουριστικών πληροφοριών και λοιπών υποδομών μικρής κλίμακας.
Κατηγορία 5: Διατήρηση και βελτίωση των πολιτιστικών στοιχείων.
5.1.Ενίσχυση πολιτιστικών ή αθλητικών εκδηλώσεων.
5.2.Ενίσχυση μελετών, υπηρεσιών και υποδομών που συνδέονται με τον πολιτισμό και την αποκατάσταση κι αναβάθμιση της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Κατηγορία 6: Προστασία κι ανάδειξη φυσικού περιβάλλοντος.
6.1.Έργα αναβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος με σκοπό την ανάδειξη αυτών.
6.2.Έργα πράσινων υποδομών «green infrastructure» για την πρόληψη κι αντιμετώπιση των κινδύνων από φυσικές καταστροφές.
Κατηγορία 7:Δικτύωση και συνεργασία.
7.1.Συνεργασία μεταξύ μικρών τοπικών επιχειρήσεων.
7.2.Συνεργασία μεταξύ τοπικών ή και ιδιωτικών φορέων ή και ΜΚΟ για την κοινωνική ή και πολιτιστική ή και περιβαλλοντική προστασία κι αναβάθμιση της περιοχής, την προώθηση της υγιεινής διατροφής και της μείωσης σπατάλης τροφίμων.
7.3.Έξυπνα Χωριά: συνεργασία για την ολιστική και καινοτόμο ανάπτυξη των χωριών.