ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Η πρόληψη το “όπλο” μας και για για τους καύσωνες
– Γιατί οι καύσωνες γίνονται συνεχώς πιο αφόρητοι
Καύσωνας διαρκείας έρχεται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, με τον καιρό να επιδεινώνεται ως προς την άνοδο της θερμοκρασίας, επί τουλάχιστον δέκα ημέρες, και τους ειδικούς να κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για την υγεία των πολιτών – ιδιαίτερα όλων όσοι ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες.
Το Πράσινο Κίνημα αφουγκραζόμενο την ανησυχία των πολιτών, ειδικά των κατοίκων των μεγάλων αστικών κέντρων, για την όξυνση των συνθηκών καύσωνα που βιώνουν, επανέρχεται στο θέμα της πρόληψης, καθώς είναι το μοναδικό “όπλο” μας στην αντιμετώπιση των ακραίων συνθηκών που όλο και πιο συχνά συναντάμε.
Αρχικά, για να αντιληφθούμε τι συμβαίνει, η Μεσόγειος αυξάνει τη μέση θερμοκρασία της κατά 20% ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο και η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης που οι θερμοκρασίες αυξάνονται ενώ οι βροχοπτώσεις μειώνονται. Η μεγα-πυρκαγιά στη Δαδιά στον Έβρο ήταν η μεγαλύτερη που γνωρίζουμε στην Ευρώπη και στη Ρόδο είχαμε μια τεράστια πυρκαγιά που χρειάστηκε να απομακρυνθούν πάνω από 20.000 κάτοικοι και επισκέπτες. Ο κυκλώνας Daniel συνοδεύτηκε με βροχόπτωση που έσπασε ρεκόρ για ελληνικά δεδομένα και προξένησε τη μεγαλύτερη πλημμύρα που γνωρίζουμε τα τελευταία 100 χρόνια. Φέτος είχαμε καύσωνα σχεδόν σε όλη την Ελλάδα από τον Ιούνιο.
Στο πλαίσιο μιας γενικότερης αύξησης της θερμοκρασίας σε όλη την Ευρώπη, η Αθήνα έχει μεταμορφωθεί σε καμίνι, που δεν θυμίζει σε τίποτα το ήπιο κλίμα το οποίο την χαρακτήριζε. Το κλίμα και τη θερμοκρασία της Αθήνας έχουν επηρεάσει και το φαινόμενο της Αστικής Θερμικής Νησίδας (ΑΘΝ), που γενικά καθιστά τις πόλεις θερμότερες σε σχέση με τις γειτονικές, μη αστικές περιοχές. Κάτι που βιώνουν πολύ έντονα όμως οι Αθηναίοι είναι ότι ακόμα και τις νύχτες, δεν νιώθουν τη θερμική ανακούφιση.
Και εδώ έρχεται η πρόληψη, προκειμένου να μπορέσουμε και να αντιμετωπίσουμε τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται, καθώς όπως πλέον αναφέρουν και δημόσια οι επιστήμονες, όλο αυτό που βιώνουμε αφορά και στις συνέπειες από το κάψιμο των δασών.
Το νέο μοντέλο πρόληψης στην Πολιτική Προστασία που προτείνει το Πράσινο Κίνημα
Συγκεκριμένα, είμαστε υπέρ ενός νέου μοντέλου πρόληψης στην πολιτική προστασία προτείνοντας ένα ανεπτυγμένο σύστημα προστασίας. Η πρόληψη για εμάς έχει προτεραιότητα σε σχέση με την καταστολή.
Έτσι έχουμε προτείνει τα παρακάτω:
– Δημιουργούμε 2 διαφορετικές μοντελοποιημένες διαδικασίες δράσεις, μία για Πυρκαγιές, και μία για Πλημμύρες – Χιόνια.
– Εκπαιδεύουμε ειδικό τμήμα της Πυροσβεστικής για την κατάσβεση Δασικών Πυρκαγιών, όπου η αντιμετώπιση είναι τελείως διαφορετική από τις αστικές πυρκαγιές.
– Προκηρύσσουμε θέσεις Δασεργατών, για να κάνουν την προληπτική δουλειά, καθαρισμού τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο. Δίνουμε προτεραιότητα στους πιστοποιημένους δασεργάτες που αδίκως έχουν απολυθεί.
– Δημιουργούμε το Μητρώο Εθελοντών, όπου δίνουμε κίνητρα στους πολίτες να συμμετέχουν σε αυτό.
– Εκπονούμε ειδικό Σχέδιο Δράσης σε κάθε Περιφέρεια, με την αντίστοιχη υλικοτεχνική υποδομή που είναι αναγκαία.
– Καταγράφουμε ψηφιακά, όλα τα επικίνδυνα σημεία για πυρκαγιές.
– Χρησιμοποιούμε τις νέες τεχνολογίες, στα Σχέδια Δράσης
– Χρησιμοποιούμε τα νέα οικολογικά κατασβεστικά υλικά στα Σχέδια Δράσης.
– Θεσπίζουμε τις περιπολίες εθελοντών, με πάνω από τρία άτομα, σε κάθε περιπολία.
– Υλοποιούμε ολοκληρωμένο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα δάση Δημιουργούμε το Παρατηρητήριο Ποταμών και Ρεμάτων, όπου καταγράφουμε και μελετάμε διαχρονικά τη συμπεριφορά του νερού, στην κάθε περιοχή.
– Αναπτύσσουμε τα ρέματα ως βιότοπους για να εμποδίσουμε τα πλημμυρικά φαινόμενα.
– Δημιουργούμε πρωτόκολλο δράσης για τις έντονες χιονοπτώσεις.
Απαγορεύουμε ρητά και κατηγορηματικά οποιαδήποτε εγκατάσταση, στις καμένες περιοχές, τις χαρακτηρίζουμε αναδασωτέες με αυστηροποιημένο θεσμικό πλαίσιο.