Σύστημα τηλεμετρίας στην ύδρευση εγκαθιστά ο Δήμος Ελασσόνας

Κυρίζογλου: Δυσεπίλυτα τα προβλήματα των δήμων, χρειάζεται νέα ατζέντα διεκδικήσεων
14 Οκτωβρίου 2024
Γραφείο Υποστήριξης Δανειοληπτών στον Δήμο Ζωγράφου
14 Οκτωβρίου 2024
Show all

Σύστημα τηλεμετρίας στην ύδρευση εγκαθιστά ο Δήμος Ελασσόνας

Σύστημα τηλεμετρίας στην ύδρευση εγκαθιστά ο Δήμος Ελασσόνας

Οι εργασίες αντικατάστασης ψηφιακών υδρομετρητών στο δίκτυο ύδρευσης του Δήμου Ελασσόνας, συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς.

Υλοποιούνται στο πλαίσιο της πράξης με τίτλο «Προμήθεια και εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος τηλεελέγχου-τηλεχειρισμού εξωτερικού δικτύου ύδρευσης και συστήματος ελέγχου κατανάλωσης και μείωσης διαρροών στα εσωτερικά δίκτυα διανομής νερού της Δ.Ε. Ελασσόνας του Δήμου Ελασσόνας», η οποία χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α.

Μέχρι σήμερα έχουν τοποθετηθεί 2.100 νέοι ψηφιακοί υδρομετρητές στην πόλη της Ελασσόνας και έχει εγκατασταθεί ο κεντρικός σταθμός ελέγχου του δικτύου ύδρευσης του Δήμου.

Το αντικείμενο της σύμβασης αφορά στην εγκατάσταση σύγχρονου εξοπλισμού τηλεελέγχου – τηλεχειρισμού εξωτερικού δικτύου ύδρευσης και συστήματος ελέγχου κατανάλωσης και μείωσης διαρροών στα εσωτερικά δίκτυα διανομής νερού στης Δ.Ε. Ελασσόνας και αποτελείται από τα παρακάτω μέρη:

Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία τριών (3) Σταθμών Ελέγχου (Μέτρησης) Διαρροών (ΤΣΕΔ) για την μέτρηση πίεσης σε κομβικά σημεία των εισόδων στο εσωτερικό δίκτυο διανομής της πόλης της Ελασσόνας .
Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστημάτων μέτρησης και αποστολής δεδομένων κατανάλωσης που απαρτίζονται από έξι χιλιάδες διακόσιους εβδομήντα δύο (6.272) υδρομετρητές με ενσωματωμένη διάταξη αποστολής δεδομένων καθώς και σύστημα ασύρματου δικτύου αποτελούμενο από μονάδες επικοινωνίας για την ασύρματη μετάδοση των καταγεγραμμένων δεδομένων στον Κεντρικό Σταθμό Ελέγχου (ΚΣΕ).
Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία εβδομήντα δύο (72) Τοπικών Σταθμών Ελέγχου (ΤΣΕ) για την παρακολούθηση πίεσης, παροχής, στάθμης και ποιοτικών χαρακτηριστικών εκ των οποίων σαράντα (40) σε δεξαμενές, είκοσι έξι (26) σε γεωτρήσεις, τέσσερα (4) σε Αντλιοστάσια (Booster) – Δεξαμενές), ένας (1) σε πηγή – δεξαμενή και ένας (1) σε γεώτρηση – δεξαμενή.
Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία τεσσάρων (4) Τοπικών Σταθμών Ελέγχου και Ρύθμισης Πίεσης (ΤΣΕΡΠ)
Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία δεκατριών (13) Τοπικών Σταθμών Ελέγχου Πίεσης και Παροχής (ΤΣΕΠΠ)
Αναβάθμιση και θέση σε λειτουργία ενός (1) Κεντρικού Σταθμού Ελέγχου (ΚΣΕ) με λογισμικό τηλεελέγχου – τηλεχειρισμού (SCADA) και διαχείρισης ασύρματης επικοινωνίας των Τοπικών Σταθμών Ελέγχου και των ΤΣΕΔ του εσωτερικού δικτύου
Αντικειμενικός σκοπός του Δήμου Ελασσόνας, είναι να δημιουργηθεί ένα Κεντρικό Σύστημα Ελέγχου (ΚΣΕ). Στο ΚΣΕ θα γίνεται ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων, μέσω ηλεκτρονικής αποτύπωσης του δικτύου μεταφοράς/διανομής νερού. Έτσι μέσω εγκατάστασης κατάλληλου Η/Μ εξοπλισμού και παραμετροποιημένου λογισμικού συστήματος, θα συλλέγονται (και θα επεξεργάζονται) πληροφορίες από όλες τις εγκαταστάσεις ύδρευσης και οι οποίες θα ενημερώνουν το σύστημα για:

Εντοπισμό Διαρροών (και διαθεσιμότητα ανθρώπινου δυναμικού και εξοπλισμού για άμεσο συντονισμό εργασιών και αντιμετώπιση/ελαχιστοποίηση απωλειών)
Άμεση παρουσίαση των υδατικών αποθεμάτων
Ισοζυγίου νερού
Κατανάλωση νερού
Παρακολούθηση ποιότητας πόσιμου ύδατος.
Η εγκατάσταση ενός σύγχρονου συστήματος ποσοτικής και ποιοτικής διαχείρισης και ελέγχου των εγκαταστάσεων ύδρευσης, θα προσδώσει στο Δήμο Ελασσόνας την θέση να αποκτήσει ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων της.

Η Προμήθεια θα καλύψει το δίκτυο εξυπηρέτησης του Δήμου Ελασσόνας και έχει στόχο την βιώσιμη διαχείριση του περιβάλλοντος, το οποίο έχει σημαντική επίδραση στην ανθρώπινη υγεία. Συγκεκριμένα, η υλοποίηση της Προμήθειας θα αναπτύξει τις συνθήκες ώστε να αποφεύγονται η ενεργειακή κατασπατάληση, να είναι δυνατός ο έλεγχος των διαρροών, η αυτόματη ρύθμιση και λειτουργία του συστήματος συμπεριλαμβανομένων των Η/Μ εγκαταστάσεων, και τέλος, τον απομακρυσμένο έλεγχο του συστήματος. Μ’ αυτό τον τρόπο θα συμβάλει στην εξοικονόμηση των πόρων του Δήμου για την μεταφορά του πόσιμου νερού, θα μειώσει την υπεράντληση υδάτων προστατεύοντας τον υδροφόρο ορίζοντα και τέλος, θα βελτιώσει την ποιότητα νερού στο καταναλωτικό κοινό.