Μονάδα μηχανικής επεξεργασίας απορριμμάτων θα δημιουργηθεί τελικά στην περιοχή της Μαυροράχης και θα εξυπηρετεί τον δυτικό τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ενώ θα παράγει δευτερογενές καύσιμο, το οποίο θα μπορεί να αξιοποιηθεί ενεργειακά. Ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Αστικών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας (ΦΟΔΣΑ) Μιχάλης Γεράνης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρώτο αντιπρόεδρο της ΚΕΔΕ, Λάζαρο Κυρίζογλου, τον πρόεδρο της ΠΕΔ-ΚΜ, Ιγνάτιο Καϊτεζίδη και τον αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Κώστα Γιουτίκα, τόνισε χαρακτηριστικά, ότι “δεν θα γίνεται καύση στη μονάδα αυτή”.
Για την τεχνολογία, με την οποία θα λειτουργεί διευκρίνισε: «οι τεχνολογίες που υπάρχουν από την οικογένεια της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι δύο, μηχανική διαλογή και θερμική επεξεργασία. Από τη στιγμή που δεν γίνεται καύση, οι προτάσεις της περιφέρειας ήταν ότι θα πρέπει, για οικονομία κλίμακος, η μονάδα αυτή να είναι κοντά σε ΧΥΤΥ. Εμείς προχωρήσαμε και επιλέχθηκε η θέση της Μαυροράχης. Αν ήταν να πάμε για ενεργειακή αξιοποίηση δεν θα επιλεγόταν η Μαυροράχη, βάσει της μελέτης που παραδόθηκε στον φορέα και της νομοθεσίας». Και ο κ. Κυρίζογλου επισήμανε, από την πλευρά του, ότι δεν τίθεται θέμα καύσης στην εν λόγω μονάδα.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Γεράνης τόνισε ότι για την Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικού Τομέα εκδόθηκε πρόσφατα η απαραίτητη βεβαίωση χωροθέτησης και πλέον συντάσσεται η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Η χρηματοδότηση, κατασκευή και λειτουργία του έργου θα γίνει μέσω σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με συμμετοχή του ΕΣΠΑ και εφόσον οι διαδικασίες κυλήσουν ομαλά, ο χρονικός ορίζοντας λειτουργίας της μονάδας εκτιμάται σε τρία χρόνια.
Όταν συμβεί, αυτό, κατά τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ, ο ΧΥΤΑ της Μαυροράχης θα μετατραπεί σε ΧΥΤΥ και θα υποδέχεται ένα μικρό αδρανές υπόλειμμα της διαδικασίας της επεξεργασίας των απορριμμάτων, απαλλαγμένο από υγρά στραγγίσματα. Σχετικά με τη μονάδα επεξεργασίας Αποβλήτων Ανατολικού Τομέα, ο ίδιος υπενθύμισε ότι αυτή θα δημιουργηθεί στον Άγιο Αντώνιο και θα λειτουργεί επίσης με τη τεχνολογία της μηχανικής επεξεργασίας απορριμμάτων για την παραγωγή δευτερογενούς καυσίμου. Το έργο αυτό είναι δημόσιο και θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από το ΕΣΠΑ. «Είμαστε στο στάδιο, σε λίγο καιρό να δημοπρατηθεί» πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ – ΜΠΕ, για την πρότασή του σχετικά με την “Εγνατία Διαχείριση των Απορριμμάτων”, που προβλέπει την ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων της επεξεργασίας των στερεών αποβλήτων σε κεντρική μονάδα της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, ο ίδιος ανέφερε ότι «σε λίγο καιρό η “Εγνατία- διαχείριση” των αποβλήτων θα θεσμοθετηθεί κεντρικά στο πλαίσιο του εθνικού σχεδιασμού».
«Πέντε περιφέρειες, της Κεντρικής Μακεδονίας, της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Δυτικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Ηπείρου θα έχουν τις αντίστοιχες μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων. Εμείς λέμε, μέσω της Εγνατίας οδού, της σιδηροδρομικής και της οδικής, να μεταφερθούν στη Δυτική Μακεδονία. Λόγω του ότι τώρα έχουμε την περίοδο απολιγνιτοποίησης θα είναι χρήσιμο ο καυστήρας να παράγει ηλεκτρική ενέργεια και ζεστό νερό για την τηλεθέρμανση» σχολίασε. Στο πλαίσιο της πρότασης αυτής, το δευτερογενές καύσιμο που θα παράγεται από τις ΜΕΑ Δυτικού και Ανατολικού Τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προτείνεται να οδηγείται στη Δυτική Μακεδονία.
«Μετά από πολλές καθυστερήσεις, ωρίμασαν οι συνθήκες για να μεταφέρουμε στη χώρα μας ευρωπαϊκές πρακτικές που είναι χιλιοδοκιμασμένες» επισήμανε ο κ. Καϊτεζίδης ενώ και ο κ. Γιουτίκας εξέφρασε την υποστήριξη της Περιφέρειας στη δημιουργία και λειτουργία των μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων δυτικού και ανατολικού τομέα. Παράλληλα ανέφερε ότι δεν αλλάζει κάτι στο θέμα της χωροθέτησης της νέας μονάδας στη Μαυροράχη, μετά το αίτημα που κατέθεσε ο Δήμος Λαγκαδά για την ανάκλησης της χωροθέτησης. Όπως είπε, για να γίνει κάτι τέτοιο θα απαιτούνταν είτε σχετικό αίτημα του ΦΟΔΣΑ, είτε αμετάκλητη δικαστική απόφαση, είτε περίπτωση παραπλάνησης λόγω αναληθών εγγράφων που έστειλε ο Δήμος ή το υπουργείο. «Τίποτε από αυτά δεν έχει συμβεί» πρόσθεσε.